JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PAUSE. Gerd Ødegård er 64 år og har i hele sitt yrkesaktive liv jobbet som anleggskokke. – Det ligger i blodet, sier hun.

PAUSE. Gerd Ødegård er 64 år og har i hele sitt yrkesaktive liv jobbet som anleggskokke. – Det ligger i blodet, sier hun.

Sissel M. Rasmussen

Gerd (64) har servert anleggsarbeidere i 45 år: – Kanskje er jeg en av de siste anleggskokkene

De siste tiårene har det blitt færre kokker ansatt i entreprenørfirmaene og mer catering.
2019031206500020190410203756

line.scheistroen@lomedia.no

sissel.rasmussen@lomedia.no

– God morgen! Sovet godt?

Gerd Ødegård formelig kvitrer selv om klokka knapt har passert 04.00.

– Det er midt på natta, det er jo det, men det går så fint så, sier Ødegård mens hun blant annet vasker stekepanner, kutter grønnsaker, fyller tomme melkedispensere og finner frem mer remulade som etterlyses av en som allerede har innfunnet seg i kantina.

Saken fortsetter under bildet.

LITT «MOR»: Gerd Ødegård passer på at alle har det de trenger av mat.

LITT «MOR»: Gerd Ødegård passer på at alle har det de trenger av mat.

Sissel M. Rasmussen

Mat må man ha!

Sammen med kollega Bodil Skjellanger har Ødegård vært på jobb i snart en times tid. De begynner ekstra tidlig for å være sikker på at alt er klart når de første sultne anleggsarbeiderne kommer inn døra rundt klokka 04. Noen spiser frokost. Andre kveldsmat. Nattskiftet er over, mens dagskiftet gjør seg klar for en ny arbeidsøkt.

– Det er veldig god mat, og så er de hyggelige damer. Maten er viktig når man jobber på anlegg. Det er ikke over alt vi får så god mat som vi får her, skryter frokostgjestene. De er for øvrig ikke akkurat gjester. De er kollegaer, ja til tider mer som familie. Spesielt på de mindre anleggene blir arbeiderne godt kjent med hverandre når de lever sammen 24 timer i døgnet.

– Takk for maten, sier anleggsarbeiderne.

De rydder av bord, setter kopper og kar til vask, tar med seg enorme matpakker ut døra og drar på jobb.

– Det er trivelige karer. Veldig hyggelige. Selv om anlegget er stort – det er vel rundt 140-150 mann, ja for det er fortsatt stort sett mannfolk – så blir vi godt kjent, forteller Ødegård.

Saken fortsetter under bildene.

ANLEGGSGRAUT: Populær frokostmat.

ANLEGGSGRAUT: Populær frokostmat.

Sissel M. Rasmussen

TIDLIG PÅ'N: Bodil Skjellanger har klar både havregrynsgrøt og omelegg når anleggsarbeiderne kommer til mat like etter klokka 04.00.

TIDLIG PÅ'N: Bodil Skjellanger har klar både havregrynsgrøt og omelegg når anleggsarbeiderne kommer til mat like etter klokka 04.00.

Sissel M. Rasmussen

Kaffepause

– Nei, nå er det «kaffi»! Har du fått deg «kaffi»?

Gerd Ødegård fyller koppen med påskriften «Coffee is always a good idea» og bevilger seg en pause ute på trappa. Det er fortsatt mørkt. Klokka er ikke engang 05.00, men vi lærer fort at på anlegg – som her hos Veidekke på Os utenfor Bergen – så er døgnrytmen ikke helt som «normalen».

For Ødegård er det bare «kaffi» som duger på dette tidspunktet av døgnet. Som oftest spiser hun ikke før det har gått en god del arbeidstimer. Anleggskokka innrømmer at innimellom så blir hun passe matlei.

Saken fortsetter under bildet.

LIVSVIKTIG: «Kaffi'n» er alltid klar, når Gerd Ødegård er på vakt.

LIVSVIKTIG: «Kaffi'n» er alltid klar, når Gerd Ødegård er på vakt.

Sissel M. Rasmussen

Autopilot

– Jeg begynner så smått med middagen, jeg. I dag er det «skaprensk». Mange kaller det reste-middag. Vi tar det vi har, sier Skjellanger og er i gang før vi får spurt noe mer om hva hun har i fryseren. De synes å ha god oversikt over maten og varene, disse damene.

Klokka har ikke blitt 06 og middagen er på «kok» selv om den ikke skal serveres før klokka 14.00. Men hva vi også skal lære er at jo mer som er forberedt og ferdig tidlig, dess bedre er det for kollegaene som kommer på neste skift, og for dem selv når de skal på'n igjen neste natt.

– Alt som er klart, er gull. På denne tida av døgnet går det meste på autopilot, sier Ødegård.

Frem til klokka 07.00 er det et jevnt sig med folk. Så roer det seg.

Saken fortsetter under bildet.

TEAM: Bodil Skjellanger og Gerd Nygård har jobbet sammen i flere år. De må ikke si så mye til hverandre, men vet likevel hva den andre gjør.

TEAM: Bodil Skjellanger og Gerd Nygård har jobbet sammen i flere år. De må ikke si så mye til hverandre, men vet likevel hva den andre gjør.

Sissel M. Rasmussen

Det synes likevel som om det alltid er noe å ta seg til på kjøkkenet. For er det ikke mat i diverse former og farger som lages, så skal det ryddes, bestilles og tas imot varer, og vaskes. Her skal være rent, pent og ryddig. Hygiene er viktig. Etter hvert skift vasker de gulvet. En gang i uka vaskes skuffer, skap og hyller.

– Men ovnen vasker seg selv! Det er bare topp! Det er slutt på å koke mat i enorme kjeler. I denne ovnen kan vi lage nesten alt, forteller de.

Selv om «alt var mye bedre før», som de godt voksne anleggskokkene forteller oss med et smil, så har den teknologiske utviklingen gjort en god del arbeidsoppgaver enklere.

– Det er ikke noe hvilehjem. Vi gjør mye annet enn å lage mat. Vi ordner det meste, sier Ødegård. Og før hun knapt har rukket å avslutte setningen så kommer en anleggsarbeider innom og spør:

– Har du en ekstranøkkel til rommet? Kan jeg låne den? Jeg kommer tilbake med den. Lover!

Anleggskokkene vil kjempe for bedre arbeidsvilkår

Fri er gull

Når middagen serveres klokka 14 denne dagen, har Gerd og Bodil gått av vakt, spist middag og gått hjem. Vel, de har ruslet over gangen, funnet hvert sitt rom, lukket døra og trolig krøpet under dyna i senga. De sover gjerne noen timer etter at arbeidsdagen er slutt.

– Jeg merker at jeg ikke er 20, sier Ødegård.

Sovehjertet er det imidlertid ingenting å si på. Begge forteller at de kan sove når som helst og hvor som helst. Et «must» når du jobber på anlegg.

Når anleggskokkene er på jobb, så er de på jobb. Mellom vaktene tar de det med ro.

– Det er ikke så mye å gjøre her foruten om å sove og spise, strikke, lese bøker og se på TV.

De jobber 12 dager på. Den første uka er vakta fra klokka 13.00 til 22.00, så jobber de helg, før den siste uka hvor arbeidstida er fra klokka 04.00 til 13.00.

– Når fredagen kommer, er vi passe slitne. Da er det godt å gå på fri, forteller damene. Friperioden på ni dager er verdt mer enn papiret avtalen er skrevet på.

– Jeg tenker knapt på jobben når jeg har fri. Da gjør jeg andre ting. Det er deilig, sier Ødegård.

Saken fortsetter under bildet.

Sissel M. Rasmussen

Henning er med!

Når Ødegård de siste gangene har flyttet fra et anlegg til et annet, så har Henning alltid vært med. Om det er mannen? Nei, absolutt ikke.

Ødegård fant Henning liggende i en grøft på et av anleggene hun jobbet på, trolig var det noen som hadde «glemt» han etter et festlig lag. Siden den gangen har Ødegård tatt godt vare på tøytigeren Henning. Han kvitterer med å passe på i tv-stua når damene er på jobb eller på fri.

Ødegård har ikke mann, ei heller ikke barn. Hun mener at jobben, spesielt før i tida, var vanskelig å kombinere med mann og barn. Den gangen hendte det at de var på anlegg i flere måneder uten å kunne reise hjem.

Fortsatt er det slik at de fleste begynner som anleggskokk først når barna er blitt såpass store at de mer eller mindre klarer seg selv.

Mot slutten?

Anleggskokker har lang historie og tradisjon her til lands. Tidligere var anleggskokkene ansatt i entreprenørfirmaene, slik Ødegård og Skjellanger er i Veidekke, men de siste tiårene har det blitt færre kokker ansatt i bedriftene, og det er mer catering.

Og når Veidekke om noen år er ferdig her på Os, ser både Ødegård og Skjellanger for seg at deres tid i arbeidslivet kanskje er over. Pensjonsalderen er nær.

– Kanskje er vi de siste anleggskokkene, sier Ødegård.

«HJEMME»: Gerd Ødegård har alltid med seg Henning på tur, tøytigeren hun en gang fant. TV-stua er pyntet ved egen hjelp og ved innkjøp av blant annet teppet finansiert av pantepenger.

«HJEMME»: Gerd Ødegård har alltid med seg Henning på tur, tøytigeren hun en gang fant. TV-stua er pyntet ved egen hjelp og ved innkjøp av blant annet teppet finansiert av pantepenger.

Sissel M. Rasmussen

{"430002":{"type":"m","url":"/image-3.430002.bdba4b5fba","cap":"Gerd Ødegård","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430005":{"type":"m","url":"/image-3.430005.7ad89b9d39","cap":"ANLEGGSGRAUT: Populær frokostmat. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430006":{"type":"m","url":"/image-3.430006.1ac59d0f73","cap":"TIDLIG PÅ'N. Bodil Skjellanger har klar både havregrynsgrøt og omelegg når anleggsarbeiderne kommer til mat like etter klokka 04.00.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430009":{"type":"m","url":"/image-3.430009.195c3404e4","cap":"LIVSVIKTIG: ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430011":{"type":"m","url":"/image-3.430011.7b5c07e3b5","cap":"LITT «MOR»: Gerd Ødegård passer på at alle har det de trenger av mat. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430013":{"type":"m","url":"/image-3.430013.05279cd3f3","cap":"TEAM. Bodil Skjellanger og Gerd Nygård har jobbet sammen i flere år. De må ikke si så mye til hverandre, men vet likevel hva den andre gjør. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430020":{"type":"m","url":"/image-3.430020.7a15740332","cap":"\"HJEMME\". Gerd Ødegård har alltid med seg Henning på tur, tøytigeren hun en gang fant. TV-stua er pyntet ved egen hjelp og ved innkjøp av blant annet teppet finansiert av pantepenger. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"65","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"430002":{"type":"m","url":"/image-3.430002.bdba4b5fba","cap":"Gerd Ødegård","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430005":{"type":"m","url":"/image-3.430005.7ad89b9d39","cap":"ANLEGGSGRAUT: Populær frokostmat. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430006":{"type":"m","url":"/image-3.430006.1ac59d0f73","cap":"TIDLIG PÅ'N. Bodil Skjellanger har klar både havregrynsgrøt og omelegg når anleggsarbeiderne kommer til mat like etter klokka 04.00.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430009":{"type":"m","url":"/image-3.430009.195c3404e4","cap":"LIVSVIKTIG: ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430011":{"type":"m","url":"/image-3.430011.7b5c07e3b5","cap":"LITT «MOR»: Gerd Ødegård passer på at alle har det de trenger av mat. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430013":{"type":"m","url":"/image-3.430013.05279cd3f3","cap":"TEAM. Bodil Skjellanger og Gerd Nygård har jobbet sammen i flere år. De må ikke si så mye til hverandre, men vet likevel hva den andre gjør. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"430020":{"type":"m","url":"/image-3.430020.7a15740332","cap":"\"HJEMME\". Gerd Ødegård har alltid med seg Henning på tur, tøytigeren hun en gang fant. TV-stua er pyntet ved egen hjelp og ved innkjøp av blant annet teppet finansiert av pantepenger. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"65","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}