JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Harald Øveraas er død

Arbeidsmandsforbundets tidligere leder, Harald Øveraas, døde søndag.
Harald Øveraas, Arbeidsmandsforbundets leder 1981 - 1991. Bildet er tatt da Øveraas var gjest på LO-kongressen i 2001.

Harald Øveraas, Arbeidsmandsforbundets leder 1981 - 1991. Bildet er tatt da Øveraas var gjest på LO-kongressen i 2001.

Sissel M. Rasmussen

einar.fjellvik@lomedia.no

Øveraas var født i 1927 og ledet Arbeidsmandsforbundet i perioden fra 1981 til 1991.

Sin yrkesbakgreunn hadde han som anleggsarbeider og som gruvearbeider. som gruvearbeider arbeidet han både i kullgruvene på Svalbard Kings Bay, i Longyearbyen og i kobbergruvene på Løkken. Der var han også leder av gruvearbeiderforeningen i tre år, før han i 1966 ble forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

Her fungerte han både opplysnings- og agitasjonssekretær og som saksbehandler for anleggsarbeiderne, før han i 1979 ble valgt til nestleder i forbundet.

Da forbundsleder Ole Flesvig døde i april 1981, rykket Øveraas opp som forbundsleder. En posisjon han beholdt fram til 1991.

Politisk hadde Øveraas sitt utgangspunkt i Kommunistpartiet. Noe som ved flere anledninger ble brukt mot ham. Ikke minst i den opprivende valgdebatten på landsmøtet i 1979, der han til slutt ble valgt til forbundets nestleder etter en kampvotering. Også da han rykket opp som forbundsleder og fikk plass i LO-sekretariatet ble det i pressen gjort et nummer av at han var den første kommunisten i LO-sekretariatet.

Det de færreste visste var at Øveraas - i all stillhet - hadde forlatt partiet. Det avslørte han først i et avskjedsintervju med fagbladet "Arbeidsmanden" da han gikk av som forbundsleder i 1991.

– Jeg har de samme oppfatninger og holdninger som jeg alltid har hatt. Min tro på sosialismen har ikke endret seg, men jeg er partiløs, og har forsåvidt vært det i lang tid, betrodde han fagbladet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse