JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for bergverksansatte:

Her er den nye lønna til bergverksansatte

Minstelønna går opp 8 kroner og 86 øre i timen.
EKSTRA BETALT: Bergindustrien er i mål med lønnsforhandlingene. Helt nytt i overenskomsten er 10 kroner ekstra per time (ved 37,5 timers uke) for dem som jobber såkalt under dagen, som kan være inne i fjell. Det er det flere som gjør her på Stjernøya utenfor Alta, i bergverksbedriften Sibelco Nordic.

EKSTRA BETALT: Bergindustrien er i mål med lønnsforhandlingene. Helt nytt i overenskomsten er 10 kroner ekstra per time (ved 37,5 timers uke) for dem som jobber såkalt under dagen, som kan være inne i fjell. Det er det flere som gjør her på Stjernøya utenfor Alta, i bergverksbedriften Sibelco Nordic.

Ole Palmstrøm

merete.holtan.garte@lomedia.no

Onsdag morgen 30. september satt delegasjonene fra Norsk Arbeidsmandsforbund og Norsk Industri seg til forhandlingsbordet for å bli enige om en revidert utgave av overenskomsten for bergindustrien.

Den omfatter ikke bare gruvedrift, men også skiferindustri, mineralindustri, gjenbruk og pukk-, stein- og grusindustri, og angår 1.300 medlemmer i forbundet.

Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt

Forhandlingsfristen var satt til midnatt torsdag 1. oktober, men allerede klokka 14 torsdag kom meldingen om at partene var enige.

– Vi er tilfreds med resultatet og er fornøyd med å ha kommet til en løsning uten å gå via Riksmekleren. Det har vært et godt forhandlingsklima og reelle forhandlinger, sier Anita Johansen, forhandlingsleder og forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet.

Minstelønn på 171,36 kroner timen

På forhånd varslet arbeidstakernes organisasjon at de krevde høyere minstelønn for sine medlemmer. Minstelønna ved 37,5 timers uke er i dag 162,50 kroner i timen, og satsen settes nå til 171,36 kroner timen.

– Vi er spesielt fornøyd med å få løftet minstelønna så mye. Det var høyt prioritert, sier Anita Johansen.

Det gis for øvrig et generelt tillegg på 0,50 kroner per time ved 37,5 timers uke, og fagbrevtillegget heves med 0,75 kroner per time.

Matpengesatsen ble hevet til 90 kroner, og det ble avtalt et tillegg for arbeid under dagen – det vil si arbeid under bakken som inne i fjell – på minst 10 kroner per time ved 37,5 timers uke.

– Dette tillegget er vi også spesielt fornøyd med. Det er helt nytt i overenskomsten, opplyser Anita Johansen.

Anleggsarbeidere får pensjon fra første krone

Også ledere på kurs

Men et tariffoppgjør handler ikke bare om kroner og øre, og Arbeidsmandsforbundet satt også fram et krav som dreide seg om samarbeidet mellom de to partene.

Arbeidstakernes forhandlere pekte på at en stor del av bedriftene i bergindustrien eies av utenlandske konsern som ikke er flasket opp på den norske samarbeidsmodellen. Derfor krevde forbundet en felles kursing for tillitsvalgte og ledelse i bedriftene, for å få en samstemt forståelse for hvordan lov- og avtaleverk skal brukes.

Dette gikk arbeidsgiversiden ved Norsk Industri med på, og partene ble enige om å søke økonomisk støtte fra HF (Hovedorganisasjonens Fellestiltak) for felles opplæring og videutvikling av partssamarbeidet. Avtalen ble ikke en del av overenskomsten, men kom med i protokollen.

Det er forhandlingslederen godt fornøyd med.

Rune tok fagbrev som maskinfører uten å betale en krone for det

– I bergverk har vi gode tradisjoner for partssamarbeid, men nye ledere kurses ikke nødvendigvis i den norske modellen. Det er en forutsetning for bevare og utvikle det gode samarbeidet, og sikre bergverk en god framtid, kommenterer Anita Johansen.

Endret kravlista etter korona

Forbundslederen anbefaler medlemmene å stemme ja til resultatet ved uravstemningen 14. oktober, og poengterer at årets lønnsforhandlinger hadde litt andre forutsetninger enn vanlig.

– Vi er fornøyd med resultatet slik verden ser ut i dag. Da vi satte opp kravlista for lønnsoppgjøret februar, så den litt annerledes ut. Så kom covid-19, og vi måtte realitetsorientere oss, sier Anita Johansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse