JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
NYTT FJES: Hun kommer utenfra og inn når hun tar fatt på en viktig oppgave i Arbeidsmandsforbundet.

NYTT FJES: Hun kommer utenfra og inn når hun tar fatt på en viktig oppgave i Arbeidsmandsforbundet.

Ole Palmstrøm

Hun har kastet ut folk fra hjemmene deres foran barnas øyne og møtt mennesker i deres livs krise. Nå skal Ranja hjelpe folk som har problemer på jobben.

Ranja Leirvik Zahl går inn i stillingen som distriktssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund med klokkertro på at det alltid – alltid - finnes en løsning.
2018072520180725124551

merete.holtan.garte@lomedia.no

46-åringen begynte denne våren som sjef for forbundets avdeling 4 i Nordland, uten å ha satt sin fot i forbundet tidligere.

Likevel mener hun at hun går til noe kjent.

– Jeg skal jo hjelpe folk. Fortelle dem at det går bra til slutt, sier Ranja Leirvik Zahl.

Møte med en gateselger

Vi møter henne i Oslo i mai, idet sola endelig har tatt tak i hovedstaden. Hun er oppstemt, men også anspent – hun skal for første gang møte gjengen i forbundets innerste kjerne.

Hun skal få ny telefon, ny pc og en sekk med Norsk Arbeidsmandsforbund på. Hun skal hilse på forbundsleder Erna Hagensen og alle forbundssekretærene, men også få et overblikk over dem hun er aller mest opptatt av - arbeidsfolkene der ute.

Ved kafèbordet i Oslo sentrum står en mann og selger gatemagasinet =Oslo, han er en av dem som strever for livets opphold.

– Hva koster bladet? spør Ranja, og vi utsetter intervjuet noen minutter mens hun roter i veska. Hun har ikke kontanter nok, men mannen smiler og sier at han tar Vipps.

Er stolt av fedre-fogden

I snart 20 år har Monrad Sletteng sittet som distriktssekretær i avdeling 4, men nå har han ryddet kontoret for Ranja Leirvik Zahl. Mange er nysgjerrige: Hvem er nå dette? Hun som smiler over styret på en Honda CBR 600 på Facebook, har bakgrunn fra Politiet og et fornavn som nærmest krever etternavnet «Røverdatter»?

Ranja smiler. Hun har selvsagt hørt sammenligningen før, men lar seg ikke sette i bås. Hun forteller at navnet hennes faktisk betyr «indisk prinsesse» og at foreldrene hennes neppe hadde eksotiske intensjoner. Selv hadde Bodil og Arne vanlige navn og vanlige jobber - moren jobbet på sykehjem og var tillitsvalgt der, faren jobbet i industrien og Ranja må et ledd opp på slektstreet for å finne igjen den mest særegne posten på hennes egen CV.

– Morfar var bidragsfogd hos lensmannen, forteller hun med et smil, vi aner stolthet.

– Hva gjør en bidragsfogd?

– Morfar krevde inn bidrag fra fedre som hadde ført kvinnene ut i «uløkka». Det var mange som kom i den situasjonen.

Krisesenter og konfliktråd

Selv var hun i flere år innkrever i Politiets namstjeneste, men la oss gå noen år tilbake, til den gangen Ranja var tenåring og pølseselger på bensinstasjonen hjemme i Mo i Rana. Derfra fortsatte hun som nestleder på kommunens krisesenter, før hun ble miljøarbeider i psykiatrien og samtidig tok lønnet verv som mekler i Konfliktrådet.

I sin egen familie var hun for lengst utpekt som mekler. Hun vokste opp midt i en søskenflokk med tre brødre, men ble mer enn en guttejente.

– De kaller meg «Limet», sier Ranja, og forklarer:

– Jeg elsker å arrangere fester! Det kan være overraskelsesbursdager, sommerfester eller juleselskaper - og alle skal med, enten de vil eller ikke. Ofte er det vel sånn at vi jenter tar mer ansvar og ordner opp.

Det glimter til i øynene hennes:

– Eller er det bare jeg som liker å stikke nesa mi litt ekstra fram?

ER DU MED? Ranja Leirvik Zahl liker å samle venner og familie til fest, og alle skal med. Den filosofien tar hun med seg inn i jobben som distriktssekretær for Norsk Arbeidsmandsforbund i Nordland. - Jeg tror at alle kan påvirke i riktig retning, bare de blir involvert, sier hun.

ER DU MED? Ranja Leirvik Zahl liker å samle venner og familie til fest, og alle skal med. Den filosofien tar hun med seg inn i jobben som distriktssekretær for Norsk Arbeidsmandsforbund i Nordland. - Jeg tror at alle kan påvirke i riktig retning, bare de blir involvert, sier hun.

Ole Palmstrøm

Har tillitsvalgtsgenet

Etter stillingene på krisesenter og i psykiatri beveget Ranja seg videre til økonomiavdelingen til Nav, der hun kontrollerte at folk fikk riktig stønad. Hun synes det var litt kjedelig å sitte og pønsje på kontor hver dag, og startet like godt opp et idrettslag i avdelingen, i tillegg til å ta verv som nestleder i fagforeningen NTL Nav.

Parallelt tok hun studier i karriereveiledning, som på mange måter går ut på å analysere mennesketyper. Fra før hadde hun studier i økonomi og ledelse, og var leder i Studentrådet der.

– Jeg har alltid engasjert meg, og alltid blitt tillitsvalgt der jeg er. Jeg tror det der er noe du har med deg hele livet, sier Ranja, som om det var et eget arvestoff for sånt.

Også i jobben som namsfullmektig i Politiet ble hun tillitsvalgt - etter hvert fullt ut frikjøpt så hun kunne konsentrere seg om oppgaven. Hun ble veldig glad i Politiets Fellesforbund.

– Det var som om å få seg en ekstra familie, samholdet der var så bra.

Å kunne si at det går bra til slutt

Som namsfullmektig kunne oppgaven hennes være å kaste ut folk fra hjemmet deres, av og til mens barna så på, eller inndra biler og stenge av strømmen. Hun har møtt mennesker i de mest håpløse situasjoner.

Men Ranja ser det ikke først og fremst på den måten.

– Det var ikke sånn at vi kastet ut folk uten å gi dem noe å gå til. Vi sørget blant annet for at de fikk en god dialog med Nav.

– Hvordan ble du tatt imot?

– Jeg har møtt mye sinne og hat. Men min oppgave var å veilede dem, og få dem til å snu. Få dem til å forstå at de måtte begynne å åpne posten og betale fakturaene, og hjelpe dem å få en gjeldsordning så de kom på fote igjen, sier Ranja, og trekker pusten:

– Å kunne si «det går bra til slutt» - det gir en god følelse.

Ny fase - fortsatt ambisjoner

Da hun så utlysningen for stillingen som distriktssekretær i Arbeidsmandsforbundet, ble hun sittende med åpen munn. – Den lyste mot meg, sier hun.

Alt stemte. Muligheten for å reise mer og få nye utfordringer passet perfekt med livssituasjonen hennes - hun er 46 år, skilt for noen år siden og sistemann av de tre barna Stina (26), Simon (21) og Frida (18) flytter snart for seg selv - men der var mer:

– Med den bakgrunnen jeg har, har jeg møtt så mange mennesker i ulike livssituasjoner. Det er ikke så ulikt det å skulle hjelpe folk som ikke får lønna si eller står i en situasjon hvor de mister jobben - følelsene bak er gjerne de samme.

Etter seks år i Politiets Fellesforbund har hun også stålkontroll på alt som har med arbeidsvilkår, saksbehandling og forhandling å gjøre. Og som leder? Der har hun mye å prøve ut i praksis, paradoksalt nok inspirert av det hun ser på som et dårlig eksempel.

– Politiet er en utrolig hierarkisk oppbygd etat. De har ikke vært gode på ledelse, sier Ranja kontant. Selv har hun tro på flat struktur, likeverd og medbestemmelse.

– Alle skal med?

– Ja! Jeg tror at alle kan påvirke i riktig retning, så lenge de blir involvert. Men jeg liker ikke unnasluntrere, det kan du ta med. De som ikke tar ansvar, eller tar snarveier.

Hun får et strengere drag over ansiktet.

– Tillit går begge veier. Når det kreves, kan jeg være både tydelig og bestemt.

GLEDER SEG: Å ta fatt på nye oppgaver passer perfekt inn i livet hennes nå. Ranja Leirvik Zahl gleder seg til å reise mye, møte nye folk og få dem til å jobbe sammen om det hun tror på.

GLEDER SEG: Å ta fatt på nye oppgaver passer perfekt inn i livet hennes nå. Ranja Leirvik Zahl gleder seg til å reise mye, møte nye folk og få dem til å jobbe sammen om det hun tror på.

Ole Palmstrøm

Satt i rullestol etter en ulykke

Hun kikker ned på blokka si, den hun noterte i da hun natten før lå våken på hotellrommet. Hun var full av inntrykk etter sin første dag i forbundet, samtidig skulle hun møte Arbeidsmanden en gang nummer to og måtte skrive ned stikkord for hva hun ikke fikk sagt første gang.

– Jeg burde hatt et mediekurs nå, så jeg vet hvordan jeg skal formulere meg, sier hun.

Orden og kontroll, en bekymringsrynke mellom øynene når hun ikke helt vet hva som skal komme. Samtidig denne plutselige fryden, smilet som kommer så brått når hun fyrer, som i et «nå gjør jeg det, jeg bare gjør det!». Ranja var 40 år da hun bare gjorde det hun hadde drømt om siden 20-årene: å ta motorsykkellappen.

– Det lå der og trigga og trigga, og så gjorde jeg det – jeg fullførte, og det var helt fantastisk!

Entusiasmen er blank nå, ingenting er mer riktig enn å sitte på sykkelen ute på norske landeveier. Særlig sammen med faren på 68 år. De to i lag, han på en Yamaha 600, hun på sin Honda CBR, på langtur langs Helgelandskysten som i fjor sommer. Men det hele hadde ikke blitt noe av om hun ikke «var så heldig», som hun sier. Den gangen hun som ungjente satt bakpå motorsykkelen til kjæresten og en gutt i bil kom i altfor stor fart gjennom krysset.

Han traff sykkelen med et smell.

– Jeg ble bra kvesta og ble sittende i rullestol en tid. Men kravebeinet var det eneste som var brukket - hadde han truffet noen centimeter lengre framme, hadde han klipt av meg føttene.

Det gikk også bra med kjæresten. Og i dag sitter Ranja på sykkelen uten frykt.

– Bare jeg får kjøre den selv, og ha kontrollen. Det er en enorm frihetsfølelse.

FRIHET: Så ofte hun kan kjører Ranja langtur med sin Honda CBR 600.

FRIHET: Så ofte hun kan kjører Ranja langtur med sin Honda CBR 600.

Fredrik Holmin

Trives aller best i tjukkgenseren

Hun har hevet blikket fra notatblokka nå, full av entusiasme, forteller at møtet med forbundsledelsen gikk over all forventning. – Jeg er helt rørt!

De nærmeste månedene skal hun ut i de ulike bransjene og lære dem å kjenne. Snakke med folk, vise at hun er der for dem, men kan bli for mye?

– Nei da, sier Ranja, diplomaten og «Limet». – Jeg er jo et ja-menneske, men er blitt mer strukturert og flinkere til å legge strategier med årene.

En del «ja» er det likevel blitt, blant annet har Ranja sammen med en vennegjeng satt i gang en aksjon for å kjøpe inn en vannscooter til redningstjenesten i Mo i Rana, etter at en venn døde i en paragliderulykke. Akkurat nå vil hun hjelpe =Oslo-selgeren ved kafébordet, men får ikke Vipps-funksjonen på den nye telefonen til å virke.

Selgeren beroliger henne: «Takk for tanken», sier han, men Ranja er frustrert, hun ville finne en løsning. Vanligvis søker hun den på en tur til nærmeste fjelltopp.

– Er hodet fullt, tar jeg med meg det og «tjukkgenseren» og klatrer opp på en topp. Det er godt for både utsida og innsida, sier Ranja og smiler:

– Og når jeg kommer ned igjen - da har jeg løsninga.

PÅ OSLOBESØK: I mai fikk Ranja Leirvik Zahl møte ledelsen i Norsk Arbeidsmandsforbund for første gang.

PÅ OSLOBESØK: I mai fikk Ranja Leirvik Zahl møte ledelsen i Norsk Arbeidsmandsforbund for første gang.

Ole Palmstrøm

{"406464":{"type":"m","url":"/image-3.406464.53137.64737d548e","cap":"GLEDER SEG: Å ta fatt på nye oppgaver passer perfekt inn i livet hennes nå. Ranja Leirvik Zahl gleder seg til å reise mye, møte nye folk og få dem til å jobbe sammen om det hun tror på.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406468":{"type":"m","url":"/image-3.406468.53137.ba318eb214","cap":"PÅ OSLOBESØK: I mai fikk Ranja Leirvik Zahl møte ledelsen i Norsk Arbeidsmandsforbund for første gang.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406469":{"type":"m","url":"/image-3.406469.53137.e8441a890a","cap":"ER DU MED? Ranja Leirvik Zahl liker å samle venner og familie til fest, og alle skal med. Den filosofien tar hun med seg inn i jobben som distriktssekretær for Norsk Arbeidsmandsforbund i Nordland. - Jeg tror at alle kan påvirke i riktig retning, bare de blir involvert, sier hun.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411418":{"type":"m","url":"/image-3.411418.ebfd2c266b","cap":"FRIHET: Så ofte hun kan kjører Ranja langtur med sin Honda CBR 600.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

{"406464":{"type":"m","url":"/image-3.406464.53137.64737d548e","cap":"GLEDER SEG: Å ta fatt på nye oppgaver passer perfekt inn i livet hennes nå. Ranja Leirvik Zahl gleder seg til å reise mye, møte nye folk og få dem til å jobbe sammen om det hun tror på.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406468":{"type":"m","url":"/image-3.406468.53137.ba318eb214","cap":"PÅ OSLOBESØK: I mai fikk Ranja Leirvik Zahl møte ledelsen i Norsk Arbeidsmandsforbund for første gang.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406469":{"type":"m","url":"/image-3.406469.53137.e8441a890a","cap":"ER DU MED? Ranja Leirvik Zahl liker å samle venner og familie til fest, og alle skal med. Den filosofien tar hun med seg inn i jobben som distriktssekretær for Norsk Arbeidsmandsforbund i Nordland. - Jeg tror at alle kan påvirke i riktig retning, bare de blir involvert, sier hun.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"411418":{"type":"m","url":"/image-3.411418.ebfd2c266b","cap":"FRIHET: Så ofte hun kan kjører Ranja langtur med sin Honda CBR 600.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"84","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}