JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva nå, Sør-Varanger?

Det var et topp-tung medlemsmøte nyvalgt leder av LO i Sør-Varanger, Jørn Haga, inviterte til. Både ordfører Rune Rafaelsen og LO-leder Gerd Kristiansen var tilstede.
Topptungt: Ordfører Rune Rafaelsen (til venstre), LO-leder Gerd Kristiansen, leder av gruveforeningen Nordens Klippe Henning Bråten og Jørn Haga, leder av LO i Sør-Varanger. Alle var på medlemsmøte på Samfundshuset i Kirkenes i april.

Topptungt: Ordfører Rune Rafaelsen (til venstre), LO-leder Gerd Kristiansen, leder av gruveforeningen Nordens Klippe Henning Bråten og Jørn Haga, leder av LO i Sør-Varanger. Alle var på medlemsmøte på Samfundshuset i Kirkenes i april.

Lene Stavå Jensen

ane.borrud@lomedia.no

Medlemsmøtet på Samfundshuset i Kirkenes ble planlagt før oppkjøpet av Syd-Varanger Gruve var et faktum. Oppkjøpet av gruva kan gi arbeidsplasser frem i tid. Men det er ingen sovepute for Sør-Varanger kommune. Det jobbes på spreng med å få på plass andre arbeidsplasser.

5.500 flyktninger og konkurs

Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) var førstemann ut. Han åpnet med å fortelle om hvordan høsten i fjor var for kommunen, og startet med den store migrasjonsbølgen.

– 5.500 flyktninger kom over Svartskog. Det var kommunen og de frivillige som berga rævva til nasjonen Norge, som var totalt uforberedt.

Så kom 18. november. Sydvaranger Gruve gikk konkurs. Over 400 mann mistet jobben over natta.

– Jeg må si at jeg er veldig stolt av måten Nordens Klippe og Arbeidsmandsforbundet stilte opp på. Det finnes ikke sidestykke historisk, i alle fall ikke her i Sør-Varanger, slo han fast.

Men kommunen hang heller ikke på latsiden da konkursen var et faktum. Blant annet ble det innkalt til et ekstraordinært formannskapsmøte, for å kunne gi de oppsagte arbeiderne forskudd på desemberlønna. Det viste seg at det kunne ikke kommunen gjøre, men Sparebank1 stilte opp, og alle fikk penger på konto før jul.

Da gruva gikk konkurs, skøyt arbeidsledigheten i være. I oktober i fjor var det 96 helt arbeidsledige i Sør-Varanger kommune. I januar hadde antallet kommet opp i 285, noe som tilsvarer 5,1 prosent av arbeidsstyrken. Og ved utgangen av mars i år var 305 innbyggere var helt arbeidsledige i Sør-Varanger kommune, ifølge tall fra Nav.

Hva skjer nå?

For å få omstillingsmidler måtte kommunen sende inn en søknad til kommunaldepartementet før 30. mars i år. En referansegruppe med politikere, Kirkenes Næringshage, NAV Finnmark, LO, NHO, fylkeskommunen og universitetet i Tromsø Campus Kirkenes ble satt ned.

– Vi ble fort enige om at uten et samspill med alle de gode kreftene, så vil vi ikke lykkes, konkluderte ordføreren.

Søknaden ble sendt, og målsettingen er å skape 300 nye arbeidsplasser i løpet av seks år.

– For å få til omstilling trenger vi midler. Vi har søkt om 120 millioner kroner, det samme beløpet som ble søkt om da Sydvaranger Gruve ble avviklet i 1996. Kommunen skal sentrifugere vår økonomi og stille opp med 20 millioner kroner.

Nå holder ordføreren pusten fram til 11. mai. Da skal revidert nasjonalbudsjett legges fram, og dermed svaret på hvor mye Sør-Varanger kommune får i omstillingsmidler.

– Jeg vil gjerne være optimist, men jeg er bekymret. Den regjeringa som sitter med makta nå har ikke gjort en skit for Finnmark. Alt er initiert og finansiert av den forrige regjeringa.

Han hører allerede motargumentene. Det er 134.000 tusen arbeidsledige her i landet. Det er flere fylker som har samme arbeidsledighet som Finnmark. Sør-Varanger trenger vel ikke mer enn andre kommuner?

– Det er viktig å ha en stabil befolkning i Sør-Varanger. Vi er den eneste kommunen i landet som grenser mot Russland. Jeg håper den dimensjonen blir forstått.

Må ha midler til omstilling

Ordfører Rafaelsen lovte at han skulle være i vandrehallen på Stortinget dem 11. mai, for å snakke Sør-Varangers sak.

– Jeg kommer også til å være i vandrehallen, repliserte LO-leder Gerd Kristiansen.

Hun vil støtte Sør-Varangers krav om omstillingsmidler.

– Jeg synes det rår en viss optimisme her i Sør-Varanger. Selv om Sydvaranger Gruve er nedlagt. Men kommunen må ha midler til omstilling, sa hun.

LO-lederen positiv til at Tschudi hadde kjøpt opp gruva.

– Bedriften kommer ikke til å bli slaktet. Klarer man å skaffe kapital, så har man en mulighet til å starte opp igjen. Det må vi jobbe for alle sammen. Sydvaranger Gruve er viktig, sa hun.

Oppkjøp en ting – oppstart noe annet

Den tidligere gruvearbeideren Mads-Åge Karikoski var en av dem som møtte opp på medlemsmøtet til LO i Sør-Varanger. Han er fortsatt arbeidsledig etter at gruva stengte.

– Jeg har søkt på det som er relevant å søke på i kommunen, og venter på svar på tre søknader jeg har inne nå, forteller han.

For ham var det gode nyheter at gruva ble kjøpt opp.

– Ettersom tiden gikk dalte forventningene til at boet skulle bli kjøpt opp. Det var veldig gode nyheter at Tschudi har kjøpt gruva.

Men en ting er oppkjøp, noe helt annet er oppstart, understreker han.

– Jeg har et lite håp at jeg på sikt kan få jobb i gruva igjen. Jeg forventer ikke akkurat et jobbtilbud i morgen, avslutter han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse