JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skanska-saken:

Hvem kan sies opp når bedriften nedbemanner? Nå skal Arbeidsretten tolke spørsmålet

LO og NHO kommer til å utkjempe to kamper om ansiennitetens betydning ved nedbemanning. Først Arbeidsretten, deretter Høyesterett.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Erlend Angelo

ane.borrud@lomedia.no

Siden mars 2017 har seks anleggsarbeidere i Skanska kjempet i retten for å beholde jobbene sine.

Året før ble det klart at bedriften måtte nedbemanne kraftig. Seks av anleggsarbeidere som hadde jobbet lenge i bedriften mente oppsigelsene var uriktig, og at andre med kortere ansiennitet burde ha blitt sagt opp før dem.

I første runde tapte anleggsarbeiderne i tingretten, men vant deretter i Lagmannsretten. Skanska og NHO anket til Høyesterett, og saken kommer opp der etter at Arbeidsretten har sagt sitt.

Det var lenge usikkert om saken kom til Arbeidsretten. NHO ba nemlig om at saken ikke skulle behandles der. Torsdag bestemte imidlertid Arbeidsretten at saken skal opp.

– Kjennelsen innebærer at vi nå får prøvd hovedspørsmålet i saken – rekkevidden av ansiennitetsprinsippet i Hovedavtalen. Dette er et spørsmål av stor betydning for norsk arbeidsliv som vi ser frem til å få en avklaring på, sier Atle Sønsteli Johansen, leder for LOs juridiske avdeling.

Fikk du med deg denne? Cathrine har 14.500 kroner på pensjonskontoen etter 20 år i arbeidslivet

Paragrafenes betydning

Det er jussen som råder i denne saken. Hovedavtalens paragraf 8-2, sier at «ved oppsigelse på grunn av innskrenkning/omlegging kan ansienniteten fravikes når det foreligger saklig grunn». Det er her partene er uenig.

Skanska og NHO mener det betyr at ansiennitet bare er ett av flere momenter som skal tas med i vurderingen ved nedbemanning.

Arbeidsmandsforbundet og LO mener ansiennitet skal være hovedregelen ved nedbemanning, men at det kan gjøres unntak når det foreligger saklig grunn.

LO ville ha tolkning i Arbeidsretten

Siden arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden er så grunnleggende uenig om hvordan denne paragrafen skal tolkes, ba LO om et forhandlingsmøte med NHO.

Partene ble ikke enige under forhandlingsmøtet. LO sendte derfor saken til Arbeidsretten, der de ba om at innholdet og forståelsen av hovedavtalens paragraf 8-2 avgjøres med bindende virkning.

– Skanska-saken består av mange elementer, og tolkningen av paragraf 8-2 i hovedavtalen er ett av elementene. Arbeidsretten er en særdomstol med øverste myndighet på tolkning av hovedavtalen, og det er kun den som med bindende virkning kan si hva som er riktig tolkning av paragraf 8-2. Derfor sendte vi denne saken til Arbeidsretten, sa LO-advokat Edvard Bakke til Arbeidsmanden i august i år.

Arbeidsretten skal tolke

NHO på sin side ba i sitt tilsvar til Arbeidsretten om at stevningen fra LO skulle avvises, med henvisning til at den ikke baserer seg på noen lokal tvist. Noe LO mente det ikke er et krav om i Hovedavtalen, men at Arbeidsretten kan avsi dom for den generelle forståelsen av tariffavtaler.

Dermed berammet Arbeidsretten to dager for å vurdere om saken skulle opp der eller ei.

Torsdag 6. september kom en enstemmig kjennelse fra Arbeidsretten:

Hensynet til klare regler om tvisteløsning tilsier at tariffpartenes adgang til å forfølge tolkningsspørsmål ikke generelt sett kan være avhengig av en lokal tvist som behandles etter reglene i Hovedavtalen.

– Ville fått konsekvenser

Dermed konkluderer Arbeidsretten med at uenigheten mellom partene om tolkning av hovedavtalens paragraf 8-2 skal opp i Arbeidsretten.

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen er glad for at NHO ikke vant frem med påstanden om at saken skulle avvises fordi det ikke forelå en lokal uenighetsprotokoll.

– Det ville fått konsekvenser også for andre saker og det ville fratatt hovedorganisasjonene makt og innflytelse over avtalesystemet. Det tror jeg egentlig ikke NHO har noe ønske om, og jeg tror begge parter lever godt med dagens avgjørelse, sier Johansen.

Etter at LO sendte saken til Arbeidsretten, har Høyesterett bestemt seg for å vente med sin behandling av Skanska-saken til Arbeidsretten har sagt sitt.

Det er i skrivende stund ikke klart når Arbeidsretten skal behandle saken.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse