JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Assisterende varehussjef Omed Poor har siden midten av september måttet klare seg uten vektere på Ikea Furuset.
SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

merete.holtan.garte@lomedia.no

I skrivende stund er partene i vekterkonflikten hos Riksmekleren for å forsøke å bli enige, etter en måned med streik. 1.741 vektere er tatt ut av arbeid, og venter spent på resultatet. Det gjør også enkelte av dem som kjøper tjenester fra vaktselskapene.

Varehuset Ikea Furuset er en av kundene som har fått merke yrkesgruppas fravær. Vanligvis sitter det en fra Securitas i resepsjonen og en sirkulerer på huset, men siden 16. september har vekterne vært 95 prosent fraværende, som Omed Poor uttrykker det. Han er assisterende varehussjef på Ikea Furuset og har måttet leve med at bare noen få vakter i uka er blitt dekket av vektere – resten av tida har Ikea Furuset måttet klare seg uten.

– Savnet etter vekterne er stort. De gjør en utrolig bra jobb for oss, sier Omed Poor.

Riksmekleren kalte inn: Ny mekling for vekterne på fredag

– Savner tryggheten

Han har jobbet i Ikea i 16 år, de tre siste årene som assisterende varehussjef, og det synes godt at han er glad i arbeidsplassen sin og kollegaene sine.

– Kulturen og mangfoldet i Ikea er utrolig bra – her kan man være seg selv, sier Omed Poor.

Hovedsakelig er arbeidsoppgavene hans å lede og organisere, og han sitter i administrasjonen. Men han liker også å gå runder på varehuset og sjekke at alle har det fint. Ser han en støvdott eller en feilplassert hylle, rydder han og retter på sakene – han vil at alt skal være på stell.

Nettopp derfor savner han vekterne.

– De håndterer ikke bare konflikter, de hjelper også til med tekniske utfordringer og vil for eksempel ta ansvar ved en evakuering. De har spesialutdannelse for å sørge for sikkerheten vår, og det merkes at de er borte. Først og fremst savner vi den tryggheten de skaper blant de ansatte.

Ny mekling for vekterne: – Vi gjør en god jobb for samfunnet, og det blir vi ikke belønnet for

– Vet ikke hvordan vi skal håndtere slike situasjoner

Omed Poor har også fått kjenne mer eksplisitt på vekternes fravær. En tirsdag for drøyt tre uker siden fikk han en telefon inn på kontoret og måtte rykke ut.

– Vedkommende fortalte at en person oppførte seg mistenkelig og ba meg komme og sjekke. Jeg gikk ned til kassene og så vedkommende betale ved selvbetjening, forteller Poor, som så seg nødt til å ta personen til side og spørre om å få se kvitteringen.

Det viste seg ganske riktig at kunden hadde unnlatt å skanne en del varer, og også byttet om på prislapper så totalsummen ble for lav. Omed Poor tok med seg personen til et mer skjermet sted i varehuset så vedkommende ikke skulle føle det ubehagelig, og ba en lederkollega om å bli med. Ingen av dem følte seg spesielt komfortable.

– Vanligvis har vi en Securitas – vekter med oss, som holder seg rolig og vet hva han eller hun skal spørre om. Som ledere er vi vant til å løse mange situasjoner, men denne var uvanlig for oss.

Vekter Tiril har streiket i to uker. Nå har hun en beskjed til ledelsen i Securitas

Måtte la tyven gå

Omed Poor og kollegaen tok vedkommendes personalia, før de ringte politiet. Så satte de seg ned for å vente.

– Etter cirka 40 minutter fikk vi vite at politiet måtte prioritere et annet oppdrag, og etter en stund sa kunden at han ikke gadd vente lenger. Hva skulle vi gjøre nå?

Den assisterende varehussjefen fant svaret i Ikea – kjedens verdier. En av dem er trygghet, og den setter Omed Poor foran alt.

– Jeg ville ikke sette oss selv eller andre i fare, og lot vedkommende gå. Nå er saken politianmeldt og politiet har fått all dokumentasjon, med personalia og overvåkingsbilder.

Vektere strømmer inn til Arbeidsmandsforbundet: – Vi har ikke sett maken siden streiken i 2010

– Bør ha spesialopplæring

Det gikk altså bra, men Ikea-lederen vil helst ikke håndtere slike saker uten vekterne i framtida. Det forstår Securitas-vekter Frida Lund, som til vanlig jobber på Ikea Furuset. Hun en av drøye 1.300 vektere i Arbeidsmandsforbundet som er tatt ut i streik. Når hun ikke er i streik, har hun ansvar for resepsjonen på Ikea Furuset.

Der sørger hun for adgangskontroll og brannvern, følger med på overvåkingskameraene og varsler vekterne ute i varehuset om det skulle være noe.

Hun forstår at det det er innsats som savnes.

– Det er mange oppgaver vi vanligvis gjør som nå ikke blir dekket, og som man bør ha spesialopplæring for å ta hånd om, sier Frida Lund, som selv har vært i streik siden midten av september.

Vekteren Daniel (28) må ha to ekstrajobber: – Vi kan ikke fortsette å bli tråkka på

– Vi hadde kunnet oppdage svinn av mye større verdi

Når hun hører om hendelsen med tyveriet i varehuset, sier Securitas-vekteren dette:

– Det som er spesielt med akkurat denne saken, er at personen brukte en metode vi vektere har sett gang på gang – med å bytte merker og unnlate å skanne varer. Dersom vi hadde vært på jobb, hadde vi kanskje allerede hatt kjennskap til personen og hadde kunnet oppdage svinn for en mye større verdi enn av hva vedkommende tok akkurat den dagen. Vi vektere jobber veldig strukturert og omfattende ved sånne typer tilfeller av tyveri.

Frida Lund mener også at vektere på jobb kunne løst situasjonen mer effektivt.

– Vi har erfaring med hvordan man skriver anmeldelse. I en situasjon hvor vedkommende har vist ID-kort med bilde, trenger ikke vi ringe til politiet – da gjør vekteren all jobb på egen hånd. Dersom personen ikke har ID på seg, men gir oss personalia, kan vi ringe til politiet gjennom sentralbordet vårt og gjøre en ID-sjekk. Da hadde også politiet sluppet å komme, og alle hadde sluppet å vente.

Securitas-vekteren påpeker også at en vekter kunne hindret tyven i å forlate stedet.

– Vi har erfaring og kursing i hvordan man håndterer vanskelige situasjoner, og vet hva vi har lov til og ikke med tanke på jussen.

Se også: Samleside om vekterne

Jobber 9,5 timer på lørdager uten tillegg

Vekteren er også nestleder i handelsavdelingen til Securitas i Oslo, klubben til vekterne som jobber på kjøpesentre og andre steder innenfor varehandel.

Derfor kjenner hun streikekravene ekstra godt, og støtter dem alle. For hennes egen del er likevel kravene om å se på ufrivillig deltid og å øke kvelds- og helgetillegg viktigst.

– Jeg jobber deltid, og gjorde det ufrivillig en lang periode. Dessuten jobber jeg mye på lørdager, og vakten er på 9,5 timer uten tillegg i lønn. Det slår først inn på kvelden.

Securitas-vekteren opplever at streikeviljen er stor blant kollegaene.

– Alle er klare på at dette er en streik de støtter og vil være en del av, sier Frida Lund.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse