JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jo mindre og yngre, desto verre

Ungdom og ansatte i små bedrifter har de største helseproblemene i bygg- og anleggsbransjen. Det viser forundersøkelsene til Arbeidstilsynets satsing på bransjen.
Bygg- og anleggsbransjen er et satsingsområdet for Arbeidstilsynet de neste årene.

Bygg- og anleggsbransjen er et satsingsområdet for Arbeidstilsynet de neste årene.

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Prosjektet skal iverksettes fra nyttår, etter en planleggingsfase denne høsten. Det skal pågå i hele 2014 og 2015, og oppsummeres i 2016.

Som en del av planleggingen har tilsynet sammen med Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) produsert en tilstandsrapport, som ble presentert på STAMI onsdag.

Den viser at ansatte i bransjen har klart større utfordringer enn gjennomsnittet av arbeidstakere når det gjelder det «fysiske, mekaniske, og kjemiske» arbeidsmiljøet – med blant annet problemer med støy og vibrasjoner, vonde og slitsomme arbeidsstillinger, og eksponering for støv og kjemikalier. Problemene er størst blant arbeidstakere under 25 år, og blant ansatte i bedrifter med mindre enn 10 ansatte. Og dem er det mange av.

– Det er 60 000 bedrifter i denne bransjen. 23 000 av dem har ansatte, og 80 prosent av disse igjen har færre enn ti ansatte, sa Stig Winge fra Arbeidstilsynet ved framleggelsen av rapporten.

– Dessuten er det veldig mange arbeidstakere under 25 år, med en stor andel som jobber full tid.

Uoversiktlig

Derimot så scoret bransjen bedre enn gjennomsnittet på «organisatorisk og psykososialt» arbeidsmiljø, med lav opplevelse av for eksempel mobbing eller jobbkonflikter. Likevel blir «organisatoriske forhold» trukket fram som en av bransjens arbeidsmiljøutfordringer.

– Det er mange underentreprenører, og stor bruk av innleie. Det er både økonomisk press og tidspress, og mange små bedrifter. Dette fører til store utfordringer med koordinering og kommunikasjon, og gjør HMS-arbeid vanskelig, sa Winge.

Seriøs og useriøs

Prosjektet fram mot 2016 har som mål å «bedre arbeidsbetingelsene», «redusere helseplager» og oppnå «færre ulykker» i bransjen. Konkret skal alle det påses for eksempel at alle har ordentlige arbeidsbetingelser, med arbeidsavtale og lønn i henhold til norske regler. Dette skal først og fremst gjøres ved utvidete tilsyn, og gjennom samarbeid med andre bransjeaktører, som arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner, bransjeorganisasjoner og regionale verneombud.

På spørsmål fra salen det virkelig hjelper på forholdene i bransjen å fokusere på seriøse og samarbeidsvillige bedrifter, hvis en del av problemet er antallet bedrifter som ikke er det, svarte prosjektleder Stig Løvås:

– Den seriøse delen av bransjen har også sine utfordringer. Så er det andre deler som grenser opp mot arbeidsmiljøkriminalitet, der vi samarbeider med skattevesen og politi. Og dette gjelder også andre bransjer, så der er ikke grenseoppgangen helt klar ennå.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse