Merete Holtan Garte" />

Kirsten (25) er hovedtillitsvalgt for vekterne på nesten alle flyplassene i Norge

Du kan ha sett Kirsten Elida Lie gjøre stunt i HBO-serien «Beforeigners». Eller fått sjekket håndbagasjen din av henne på Tromsø lufthavn.
ANSVAR: 1. april tar Avarn Security Aviation over sikkerhetskontrollene på Sola, Værnes og Flesland. Selskapet har da ansvaret for sikkerhetskontrollen på 42 av landets 44 flyplasser, og Kirsten Lia er hovedtillitsvalgt for alle vekterne som jobber ved disse flyplassene.

ANSVAR: 1. april tar Avarn Security Aviation over sikkerhetskontrollene på Sola, Værnes og Flesland. Selskapet har da ansvaret for sikkerhetskontrollen på 42 av landets 44 flyplasser, og Kirsten Lia er hovedtillitsvalgt for alle vekterne som jobber ved disse flyplassene.

Ingun Alette Mæhlum

merete.holtan@lomedia.no

Forkortelsen SWAT står for Special Weapons And Tactics og ble opprinnelig brukt på politienheter i USA som er spesialtrente for å takle farlige situasjoner.

I sesong 2 av HBO-serien «Beforeigners» ser du en slik styrke styrte inn i en bygning for å klarere den for farer. De svartkledte har tunge tekstiler og utstyr, men beveger seg lynraskt med geværet rettet mot potensielle mål.

En av dem er Kirsten Elida Lia fra Tromsø. Hun er 25 år, jobber til vanlig som sikkerhetskontrollør på Tromsø lufthavn og er nyvalgt hovedtillitsvalgt for flere hundre kolleger i Avarn Security Aviation.

I tillegg studerer hun idrett på fulltid og tar oppdrag som spesial effects-sminkør. På fritida løfter hun vekter, trener kampsport eller maler nordlyset i olje på lerret.

– Jeg liker å holde på med ting, sier hun.

Har overtatt flere hundre vektere

I mars 2020 vant Avarn Security Aviation anbudet på 39 Avinor-flyplasser i Norge, og fra april i år overtar selskapet også sikkerhetskontrollene på Sola, Værnes og Flesland.

Det gir Avarn Securiy Aviaton vaktholdet på 42 av landets 44 flyplasser, og flere hundre vektere skal skifte arbeidsgiver fra Securitas til Avarn.

Kanskje er det derfor ledelsen i høst besluttet å få på plass en egen tillitsvalgt for Aviaton-delen av selskapet.

– Eller så ville de bare splitte opp tillitsvalgtapparatet vårt, sier Kirsten Elida Lia syrlig, hun gir gjerne klart uttrykk for det hun mener.

Etter den nesten tre måneder lange vekterstreiken i 2020 sa hun til Arbeidsmanden at arbeidstakerne hadde hatt «en motpart som har oppført seg skikkelig skittent».

Nå påpeker Kirsten at arbeidsgiver neppe har lyktes i å splitte noe som helst i tillitsvalgtapparatet.

– Nå er vi jo dobbelt opp med hovedtillitsvalgte, sier hun om seg selv og Knut-Johannes Berg, som nylig tok over som hovedtillitsvalgt, etter Ole Morten Karlsen.

Det var før jul hun fikk en telefon om hun ville stille som hovedtillitsvalgt for medlemmene i Aviation. Hun var da regiontillitsvalgt for Troms, Finnmark og Svalbard.

– Hvorfor ble akkurat du spurt?

– Det er vel fordi jeg dukker opp litt over alt, sier 25-åringen.

Verdenspolitikk og teater

Hun vokste opp i Tromsø med foreldrene og en lillesøster. Moren jobber som HMS-rådgiver på Universitetet i Tromsø og faren er fagansvarlig på datasenteret i Helse Nord.

Når Kirsten setter merkelapp på barndommen, svarer hun «aktiv». Hun drev med taekwondo og boksing, fotball og bordtennis, teater og politikk. Det siste var for AUF etter ugjerningen på Utøya, men det varte ikke så lenge. Som hun sier:

– Det er ikke alt i politikken jeg engasjerer meg like mye i. Og det verste jeg vet er å uttale meg om noe jeg ikke har full kontroll på.

Isteden brukte Kirsten engasjementet sitt som blogger for FN-sambandet, som jobber for økt kunnskap om FN og internasjonale spørsmål. Hun har også vært nestleder i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, hvor hun har jobbet politisk for å endre årsakene til urettferdighet og fattigdom i verden.

Skolen synes hun var sånn midt på treet interessant. På fritida drev hun med teater og på videregående valgte hun dramalinje.

Ikke det at hun likte å få alles oppmerksomhet rettet mot seg.

– Jeg har ikke akkurat sceneskrekk, men som skuespiller må du gi mye av deg selv og jeg er ikke spesielt god til å vise følelser. Men jeg synes kunst og kultur er artig. Og viktig.

KULTUR: Kirsten Elida Lie jobber i sikkerhetsbransjen - også når hun gjør stunts. Nylig ble hun hovedtillitsvalgt for flyplassvekterne i Avarn Security Aviation.

KULTUR: Kirsten Elida Lie jobber i sikkerhetsbransjen - også når hun gjør stunts. Nylig ble hun hovedtillitsvalgt for flyplassvekterne i Avarn Security Aviation.

Ingun Alette Mæhlum

Sminker blodige ansikt

Hun har derfor valgt å utøve scenekunst på en annen måte. I ungdomstida likte hun å jobbe i produksjonen og merket hvor mye hun lærte av å få et prosjekt i havn, til deadline, i samarbeid med andre.

Hun lærte seg også special effects-sminke og tar oppdrag i såkalt traumesminke for teater, film og andre aktører. En av dem er Kystjegerkommandoen i Harstad, hvor hun har kurset militære i å sminke seg så de ser ut som de er slått til blods under øvelser. Hun kan også få en frisk finger til å se ut som den er kløvd i to.

I tillegg er hun trent for å gjøre stunts og kampscener for film, TV-serier eller teater. Hun kan blåse flammer, gjøre fall, gå i kamp eller «SWAT’e», som i «Beforeigners»-produksjonen.

Det er tungt og risikofylt arbeid, og det krever styrke, utholdenhet og teknikk – for tiden lærer hun seg back flip, en baklengs salto med rotasjon. Hun er ikke redd for å skade seg.

– Nei, jeg stoler på stuntgruppa mi. Alt handler om sikkerhet, sier Kirsten.

Ikke Kos Med Misnøye

Etter videregående tok hun et enkeltemne i litteratur på Universitetet, mens hun fortsatte med teater på fritida og opprettet enkeltmannsforetaket Artic Effect for make up og stunts.

Hun jobbet noen år i kassa på Elkjøp, men ble lei og søkte på en utlyst stilling som sikkerhetskontrollør for Securitas på Tromsø lufthavn. Hun fikk den, og kurset seg som vekter parallelt med operativ jobb.

– I starten var det kjempeartig. Jeg dro på jobb i bedre humør enn da jeg kom, takket være alle kollegene.

– Du sier «i starten»?

– Ja, jobben ble raskt rutine, og jeg er ikke så glad i å gjøre det samme hver dag.

Kanskje var det derfor hun takket ja da hun etter et halvt år fikk spørsmål om å være tillitsvalgt for medlemmene på flyplassen. Men det var også en annen grunn. Kirsten har lite til overs for det hun kaller KMM: Kos Med Misnøye.

– Det å ha noe felles å klage over kan bygge bånd, type «vi har det jævlig sammen», men det kommer til et punkt hvor en sånn type misnøye skader arbeidsmiljøet. Noe av det som irriterer meg mest, er folk som klager og ikke løfter en finger for å gjøre noe med problemene.

Arbeidsliv inn i skolen

Etter bare to måneder som tillitsvalgt ble hun valgt ut som delegat til Norsk Arbeidsmandsforbunds landsmøte og stilte på Oslo Kongressenter som yngste deltaker.

Hun var 23 år og ble inspirert av å møte alle i organisasjonen.

– Jeg tenkte at her har jeg en mulighet til å påvirke og gjøre en forskjell for folk.

– Har du en spesifikk sak du brenner for?

– Ja, jeg har alltid sagt at fagforeningsarbeid bør inn i skolen. Unge må få mer informasjon om hvilke plikter og rettigheter de har i i arbeidslivet. Utrolig mange konflikter kunne vært unngått hvis bedriftsledere hadde mer kunnskap om hvilke plikter de har, og arbeidstakere hadde visst hva som var forventet av dem.

Kirsten mener også at arbeidsliv burde lenger fram i pannebrasken til politikerne og få flere forsider i mediene.

– Vi hører ofte om høyt sykefravær i mediene, men sjelden om arbeidsmiljø og arbeidskonflikter. Samtidig vet vi at sykefraværet blir lavere dersom folk har et godt psykososialt miljø på jobben og jobber godt i lag. Psykiske årsaker til fravær har økt masse de siste årene. Dette må det bli satt mer søkelys på.

– Litt skarpere enn jeg hadde tenkt

1. mars 2020 skiftet Kirsten logo på arbeidsskjorta fra Securitas til Avarn Security etter at Avarn overtok sikkerhetskontrollen på Tromsø lufthavn.

Snaue to uker senere stengte Norge ned og en stor del av kollegene ble permittert. Selv var hun nettopp blitt regiontillitsvalgt og måtte håndtere alle spørsmålene til fortvilte medarbeidere. Telefonen var ikke stille.

– Jeg gikk fra en normal arbeidsdag i sikkerhetskontrollen til hjemmekontor og mye ansvar.

Hun ble egentlig ikke frikjøpt for tillitsvalgtoppgavene, men fikk en avtale med nærmeste leder om at hun skulle få betalt for vervet. Det var et fulltidsarbeid bare å holde seg oppdatert på viruset og restriksjonene. Samtidig kom forvirring rundt virksomhetsoverdragelse og permitteringer.

Kirsten lærte i rekordfart, samtidig som hun sa ifra der det trengtes.

– Jeg synes mange ledere gjorde permitteringene i overkant komplisert. Det er ikke alle ledere som verken kan eller vil sette seg inn i lover og regelverk, sier hun.

– Er du ikke redd for å bli mislikt når du sier ifra?

– Når jeg står i en sak, er det ikke det som er fokuset, og jeg er ikke så glad i vage svar. Men som tillitsvalgt hender det at jeg er litt skarpere enn jeg hadde tenkt – jeg er nok mer forsiktig privat.

Les også: Skytebas Emilie (25) sprenger fjell for nye E18. 68.000 følger henne på Instagram

Fikk seg katt på hjemmekontoret

Kirsten var på dette tidspunktet 23 år og hadde akkurat flyttet for seg selv, kort vei fra barndomshjemmet. Hun jobbet fra morgen til kveld på hjemmekontoret og fikk seg en katt gjennom Dyrebeskyttelsen. Lucy ble et godt selskap i isolasjonen.

Høsten 2021 kom tilbudet om å bli hovedtillitsvalgt i Avarn Security Aviation. Hun nølte ikke, og meldte seg på flere kurs og samlinger i forbundet.

– Jeg lærer og lærer, og tar til meg alt jeg kan.

Samtidig har hun overblikk nok til å sette seg et mål for oppgaven.

– Jeg vil få et bedre samarbeid mellom klubbene på de ulike lokasjonene i landet – både digitalt og fysisk.

HJEMME: Tromsø i nydelig lys.

HJEMME: Tromsø i nydelig lys.

Ingun Alette Mæhlum

Idrettsfag på fulltid – ved siden av

Hun er bare 50 prosent frikjøpt for oppgavene som hovedtillitsvalgt og skal stå i sikkerhetskontrollen resten av tida. I april kommer det enda flere medarbeidere over fra Securitas til Avarn, og hun er spent på arbeidsmengden.

Kirsten gjør nemlig unna andre semester i et årsstudium i idrettsfag. Målet er å ta en sammensatt bachelor i idrett og ledelse, og kanskje jobbe i bedriftshelsetjeneste.

– Det betyr at du ikke forblir vekter og tillitsvalgt?

– Nei, jeg har ikke tenkt å bli her resten av livet. Men akkurat nå er jeg genuint opptatt av å hjelpe medlemmene mine.

Monopol og fantasy-rollespill

På fritida spiller hun gjerne brettspill med venner, som Monopol, Ville Vesten-spill eller D&D, et rollespill innenfor fantasy-sjangeren.

Hun kan også sette opp et lerret og sitte i timevis og male i olje. Motivet er gjerne nordlyset i alle dets sjatteringer – Kirsten er stolt over å være fra nord.

I tillegg trener hun seks dager i uka. I fjor ble det mest utholdenhet, i år mest styrke – begge deler er nødvendig for å klare kampscener og stunts som det i «Beforeigners». Eller filmen hun jobber på nå, hvis tittel hun ennå ikke vet om hun kan røpe.

25-åringen legger seg klokka ti om kvelden for å orke å gjøre alt hun vil. Og så fører hun alt inn i en studentplanlegger på papir.

– Det er bare å skrive ned alt jeg skal, fordelt på år, måned, uke og dag, så går det bra, sier Kirsten Elida Lia.

Fått med deg denne? Florentyna ble sagt opp etter koronakarantene. Ny dom gir renholderen jobben tilbake

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse