JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kristine (20) mistet jobben etter to dager da bedriften gikk konkurs. Nå har hun fått ny jobb – 30 mil unna

Kristine Jensen var en av 180 som mistet jobben i Bodø-bedriften M3 Anlegg rett etter nyttår. Nå har hun flyttet tretti mil til en ny arbeidsgiver.
PRØVDE ALT: Kristine Jensen brukte blant annet Facebook da hun skaffet seg ny jobb, og understreket at hun kunne ta de fleste arbeidsoppgaver - og var villig til å flytte på seg. Nå har hun tatt med samboeren fra Bodø til Harstad.

PRØVDE ALT: Kristine Jensen brukte blant annet Facebook da hun skaffet seg ny jobb, og understreket at hun kunne ta de fleste arbeidsoppgaver - og var villig til å flytte på seg. Nå har hun tatt med samboeren fra Bodø til Harstad.

Nadia Norskott

merete.holtan.garte@lomedia.no

Nyåret startet slett ikke bra for Kristine Jensen. Hun hadde vært lærling i over to år hos entreprenøren M3 Anlegg i Bodø, og hadde endelig undertegnet kontrakt om fast jobb. Men i begynnelsen av januar - to dager etter at hun hadde signert kontrakten - kom beskjeden:

M3 Anlegg var konkurs og måtte si opp hele staben.

– Jeg stortrivdes i M3. Folka der var utrolig flotte, de brant for det de drev med, også ledelsen var flott. Det var synd at skulle gå sånn, sier 20-åringen.

Seks anleggsarbeidere vant ankesaken mot Skanska. Nå får de beholde jobben

Konkursen kom brått på

Nyheten om at styret i M3 Anlegg så seg nødt til å ta firmaet til skifteretten og si opp 180 ansatte, kom etter en lengre periode med dårlig økonomi for Bodø-firmaet.

Konkursen ble begrunnet med at store veiprosjekter i Bodø og Stavanger hadde gått langt dårligere enn forventet. Negative driftsresultater for 2016 hadde kulminert i en akutt likviditetskrise, og det hadde ikke lyktes styret å refinansiere.

Dermed var det slutt for M3 Anlegg, ifølge Avisa Nordland det største selskapet innenfor bygg- og anlegg i Nordland fylke, og det syvende største i Norge.

– Jeg ble overrasket. Jeg hadde skjønt at det var litt harde tider, men selve konkursen kom brått på, forteller Kristine Jensen.

Følg oss på Facebook

Var gang med fagbrev

To dager etter at hun fikk oppsigelsen valgte 20-åringen å gå ut i sosiale medier og be om hjelp. Sånn starter teksten hun postet:

«Hei! Som mange nok har fått med sæ, har d flotte firma æ ha jobba i sia 2015, meldt oppbud. Og med det prøva æ nu å bruk facebook nettværket mitt for det det e verdt, å lura da på om noen der ute vet om nytt arbeid.»

Kristine fortsatte med å fortelle at hun ble oppmeldt til fagprøve, men ikke rakk å ta den før M3 «takka for sæ».

Nå jobber hun tett med opplæringskontoret for likevel å få tatt fagprøven.

– Det er mange som ikke vil ansette uten fagbrev, konstaterte Kristine da vi snakket med henne i midten av januar.

Ville prøve noe helt nytt

Isa Kristine Arvidsdatter Jensen er født i Bodø, vokst opp i Fauske og har bodd i Tromsø gjennom ungdomstid og voksenliv. Det var tilfeldigheter som førte henne inn i anleggsfaget som 17-åring.

– Jeg skulle egentlig ta meg et friår etter videregående, men søkte meg isteden til bygg og anlegg i Tromsø, før jeg fortsatte på maskin i Fauske. Og jeg som aldri hadde rørt en maskin før dette – ingen i familien hadde.

Kanskje var det nettopp det som tiltrakk henne.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe jeg aldri hadde gjort før.

Få vårt nyhetsbrev

Var villig til å flytte

Videre i Facebook-posten skrev 20-åringen om at hun har kompetansebevis for gravemaskin, hjullaster og dumper,og at hun ikke er kresen på arbeid.

«Jeg er flyttbar og åpen førr både skift/rigg og vanlige arbeidsordninger. Hjærte mitt ligg i anleggsbransjen, d e hær æ helst vil vær. Men e å åpen førr hendvendelsa til andre jobba,» skrev Kristine, og utdypet overfor Arbeidsmanden:

– For den rette jobben er jeg villig til å flytte hvor som helst.

Fikk flere tilbud

Sånn skulle det også bli, for Facebook-søknaden nådde ut. I første omgang var det flere lokalaviser som tok kontakt med 20-åringen, og publiserte intervjuer som gjorde maskinføreren godt kjent i nærmiljøet. Så kom henvendelsene.

– Flere tok kontakt for å tilby meg jobb, forteller Kristine, som ikke syntes at noen av tilbudene var helt rett. Isteden så hun en utlysning fra firmaet SP Anlegg i Harstad, og ble innkalt til intervju. Den jobben fikk hun.

1. februar - under en måned etter at hun mistet jobben i M3 Anlegg - signerte hun fast kontrakt for den nye arbeidsgiveren.

– Jeg hadde egentlig trua hele veien. Og det var uaktuelt å gå arbeidsledig, sier Kristine Jensen, som til og med har rukket å flytte til Harstad sammen med samboeren.

Flere i M3 får ny jobb

Og det er flere lyspunkt i den mørke konkurshistorien i Bodø: M3 Anlegg var på tidspunktet for konkursen involvert i tre prosjekter. I to av disse er det nå klart at flere av arbeidstakerne får bli med videre.

På Ryfast-avtalen i Stavanger var M3 Anlegg hovedentreprenør. Der trer bostyret inn og viderefører jobben, og mellom 24 og 30 fra M3 får fortsatt engasjement - til prosjektet er fullført.

– I disse tilfellene viderefører vi arbeidsavtalen med de ansatte, forklarer bostyrer Roald Angell i Angell Advokatfirma.

Når det gjelder Bypakke Bodø vil Tromsø-firmaet Consto AS overta prosjektet og ta med seg kompetanse fra M3 Anlegg.

– Vi har en avtale med Consto hvor det forutsettes at de skal ta inn ansatte fra M3 og inngå egne arbeidsavtaler, forteller Angell.

I det siste av de tre prosjektene, Bodøtunnelen, var M3 underentreprenør. Her viderefører hovedentreprenøren Veidekke jobben i sin helhet, og flere fra M3 har fått jobb i Veidekke. Også hos den nye underentreprenøren, Mesta, har konkursrammede arbeidere fått bli med videre.

Arbeidstilsynet er maktesløs mot ulovlig innleie. Overlater til innleide polakker å rydde opp

M3-ansatte starter nytt

I tillegg har flere tidligere M3-ansatte gått sammen om å starte nye firmaer der de tar med seg kolleger. Tidligere personalleder i M3 Anlegg, Elin Johansen, starter Anlegg og Granitt Salten (AG Salten).

– Vi er tolv stykker fra M3 anlegg som er involvert, noen som eiere og noen som ansatte. Og vi er sterke i trua. I løpet av to uker er vi ute i produksjon, sier Johansen til Arbeidsmanden.

Også tidligere kollega Øyvind Hetzler starter et nytt firma fra scratch. Hetzler var avdelingsleder for landmåleravdelingen i M3 Anlegg, og har sammen med en kollega fra M3 gått inn som eiere for nye Geo Bodø.

– Det kan være aktuelt å ansette flere etter hvert, sier Hetzler.

De oppsagte får lønnen sin

En annen god nyhet er at Sparebank1 går inn og stiller med lønnsgaranti for de oppsagte i M3 Anlegg. 90 prosent av lønnen som skulle vært utbetalt i januar, pluss feriepengegrunnlag, kommer de oppsagte til gode likevel.

– Egentlig gjelder denne lønnsgarantien bare for de som er medlem i LO Favør, men Sparebank1 synes det var bra å ta med alle. Det er i tråd med solidaritetstanken om å støtte arbeidskolleger som får det tøft, sier Steinar Førde Olsen i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Han var tidligere hovedtillitsvalgt i M3 Anlegg, men har i en tid vært frikjøpt som organisasjonsarbeider. Siden januar har han bistått de oppsagte i M3 så godt han kan.

– Det er klart at dette er tungt. Det er for eksempel flere eldre arbeidstakere som står i fare for å miste AFP. De kan berge den hvis de klarer å få seg jobb i en tariffbedrift, og jeg håper det løser seg for alle, sa Førde Olsen rett etter at konkursnyheten kom.

Tidligere tillitsvalgt er optimistisk

Noen uker senere er M3s tidligere hovedtillitsvalgte optimistisk. Førde Olsen har ikke nøyaktig tall på hvor mange fra M3 Anlegg som har sikret seg nytt arbeid.

– Men det er mye som skjer i anleggsbransjen i Nordland nå, så de fleste vil få seg noe annet, tror han.

Tidligere personalsjef i M3, Elin Johansen, anslår at så mange som 80 prosent av de oppsagte har fått seg nytt arbeid i landsdelen.

– Blant de resterende 20 prosent var det mange pendlere, som kan ha fått seg jobber andre steder, sier Johansen.

Dette er lønna i over 300 yrker

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse