JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritisk til salg

Regjeringens eierskapsmelding er lagt fram. Mesta får følge av flere selskap som også skal selges. Forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, er kritisk.
Kritisk: Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, er sterkt kritisk til salg av Mesta.

Kritisk: Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, er sterkt kritisk til salg av Mesta.

Sissel Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

Høyre og Frp-regjeringen varslet i regjeringsplattformen at den ønsker å redusere statens eierandeler i flere selskaper. Da regjeringen la fram eierskapsmeldingen rett før sommeren, var listen over selskaper regjeringen vil selge utvidet fra de rødgrønnes liste, som besto av SAS og Entra. Nå er i tillegg Ambita, Baneservice, Flytoget, Cermaq, Mesta og Veterinærmedisinsk Oppdragssenter kommet med på lista.

Dermed har Høyre fått gjennom viljen sin i regjeringen, da disse selskapene sto på salgslisten før valget. Frp har ikke fått igjennom salg av NRK og NSB, som de hadde i sitt program.

– Staten vil over tid redusere sitt direkte eierskap. Statlig eierskap skal begrunnes særskilt, sa næringsminister Monica Mæland (H) da eierskapsmeldingen ble presentert.

Nedsalg

I tillegg til salg av alle aksjer i selskapene over, vil regjeringen selge seg ned i Telenor og Kongsberg Gruppen.

Mæland sier til NRK at statens eierandeler med fordel kan reduseres til 34 prosent, ned fra dagens andel fra 54 prosent i Telenor og 50 prosent i Kongsberg Gruppen.

– Vi skal ha et bevisst forhold til hva vi eier. Staten har mange roller og er en stor maktfaktor. Det er viktig for oss å legge til rette for maktspredning, sa Mæland

Den foreslåtte eierandelen på 34 prosent er viktig, fordi den sikrer at staten kan bestemme at hovedkontoret skal bli liggende i Norge.

– Samtidig tror jeg dette vil åpne nye muligheter for begge selskapene, sa Mæland.

Ifølge NRK er børsverdien av et slikt nedsalg på 46,6 milliarder kroner – med 40 av dem knyttet til aksjene i Telenor.

I følge ANB frykter Arbeiderpartiet at Kongsberg Gruppen kan bli deleid av kinesiske statsselskaper mens Telenor kan havne i russiske oligarkers hender.

– Selvfølgelig må vi regne med at russiske oligarker vil ta eierposter i Telenor, eller kinesiske statsselskaper i Kongsberg Gruppen. Det går ikke an å regne med at norske kapitalister står klare med de 50 milliarder kronene i nedsalg som det kan bli åpnet for. Så vi må regne med en vesentlig andel utlendinger blant nye eiere, sa Aps finanstalsperson Marianne Marthinsen til Dagens Næringsliv.

Mæland ønsket ikke å kommentere Marthinsens utspill om at norske selskaper kan få russiske og kinesiske eiere, eller om dette kan bli et problem.

– Restriksjoner på salg er ikke avgjort. Det får vi i fullmakter fra Stortinget. Jeg kommer ikke til å kommentere når eller hvordan nedsalg skal skje, eller andre muligheter. Men generelt har Norge i mange, mange år hatt utenlandske eiere i selskapene, sa Mæland ifølge ANB.

Mesta allerede vedtatt solgt

At regjeringen vil selge Mesta, kom fram allerede i forslaget til statsbudsjett for 2014. I desember i fjor fikk regjeringen flertall på Stortinget for å selge alle aksjene.

Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, er sterkt kritisk.

– Ved salg av Mesta mister vi kompetanse som det offentlige burde ta ansvar for. Det kan gå ut over trafikksikkerheten, og det vil være helt tragisk for Norge, mener hun.

Hun forventer at ved salg av Mesta, vil kontrollapparatet øke.

– Vi har sett at etter at Mesta ble utskilt fra Statens vegvesen i 2003, har kontrollapparatet i Statens vegvesen økt betraktelig. Jeg tror ikke det vil gi noe mindre byråkrati å privatisere.

Møte med statssekretæren

Arbeidsmandsforbundet hadde et møte med statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, Lars Jacob Hiim, i juni.

– Departementet formidlet at det er viktig for dem at en eventuell kjøper kan videreutvikle Mesta, og ba om innspill til hva som er viktig i forbindelse med et salg, forteller Hagensen.

Arbeidsmandsforbundet ga innspill på at nå når Mesta skal selges, er det viktig at selskapet ikke blir solgt til utlandet.

– Det viktigste fokuset nå blir å bevare kompetansen i Norge, og beholde eierskapet på norske hender.

I følge Hagensen fikk de ingen signaler av statssekretæren på når salget skal skje.

– Han sa regjeringen skulle bruke den tiden den trengte før et salg. Jeg skjønner ikke hvorfor regjeringen hadde så hastverk med å få vedtatt salg av Mesta i desember, når eierskapsmeldingen skulle komme kort tid etterpå, sier Hagensen.

Hagensen innrømmer at forbundet har et ønske om å få et møte med næringsminister Monica Mæland, men er positiv til at de fikk et møte med statssekretæren.

– Vi har fått lagt fram våre synspunkter. Men hva veien videre blir, er jeg veldig usikker på. Vi har en blå regjering, og vi vet holdningene den har til privatisering, avslutter forbundslederen.

Disse skal selges:

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap helt eller delvis i følgende selskaper:

Ambita AS (tidligere Norsk Eiendomsinformasjon AS)

Baneservice AS

Cermaq ASA

Entra Holding AS

Flytoget AS

SAS AB

Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS

Mesta AS

Disse skal selges ned:

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap ned mot 34 prosent i følgende selskaper:

Kongsberg Gruppen ASA

Telenor ASA

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Disse skal selges:

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap helt eller delvis i følgende selskaper:

Ambita AS (tidligere Norsk Eiendomsinformasjon AS)

Baneservice AS

Cermaq ASA

Entra Holding AS

Flytoget AS

SAS AB

Veterinærmedisinsk Oppdragssenter AS

Mesta AS

Disse skal selges ned:

Regjeringen vil i forslaget til statsbudsjett for 2015 be om fullmakt til å kunne redusere statens eierskap ned mot 34 prosent i følgende selskaper:

Kongsberg Gruppen ASA

Telenor ASA