JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundets landsmøte:

Landsmøtets eldste: – Dette landsmøtet viser at det har løsnet i rekrutteringa av ungdom

Den 66 år gamle anleggsarbeideren Willy Rachløw er glad for de unges engasjement på landsmøtet. – Har vi ikke noen til å ta over, så stopper alt, sier han.
SISTE LANDSMØTE: – Det kan jo bli et savn, sier Willy Rachløw om at han har unnagjort sitt siste landsmøte og til neste år blir pensjonist.

SISTE LANDSMØTE: – Det kan jo bli et savn, sier Willy Rachløw om at han har unnagjort sitt siste landsmøte og til neste år blir pensjonist.

Øyvind Aukrust

merete.holtan.garte@lomedia.no

Willy Rachløw jobber i Mesta Fosen i Åfjord og er delegat fra avdeling 8 Midt-Norge. Han er også landsmøtets eldste, og kan fortelle at han har jobbet i samme bedrift siden 19. juni 1974.

Det betyr at han har jobbet i Statens vegvesen – hvor hans del av virksomheten i 2003 ble til Mesta – i snart 45 år. Når han går av som pensjonist til neste år, er det etter 46 års tjeneste som anleggsarbeider.

Han har kjørt lastebil og brøytebil, har han boret i fjell og vært skytebas, og i dag er han veimester og arbeidsformann.

– Jeg har trivdes. Det er et allsidig yrke, sier 66-åringen.

p

Verneombud i alle år: – Sikkerhet er viktigst av alt

Han ble tidlig tillitsvalgt og etter hvert verneombud, som er blitt et viktig verv for ham. Men aller først:

– Du har et spesielt etternavn. Hvor kommer «Rachløw» fra?

– Den historien jeg er blitt fortalt, er at min bestefar fant navnet på en sjømannskiste.

– Ligger det en historie bak hvorfor du ble anleggsarbeider også?

– Ja, en onkel av meg jobba innenfor anlegg, og oppfordra meg til å søke sesongarbeid i Vegvesenet etter militæret.

– Og hvordan ble du tillitsvalgt?

– Jeg ble organisert med èn gang jeg begynte, og etter tre-fire år satt jeg som sekretær i klubben, og ble både tillitsmann, etter hvert klubbleder, og verneombud. Verneombud har jeg vært helt siden det – sikkerhet på en arbeidsplass er det viktigste av alt.

– Når du bruker stemmen din, så teller den

Willy Rachløw er på sitt andre landsmøte – det første deltok han på for fire år siden. Han har ikke noe svar på hvorfor akkurat han er blitt plukket ut som delegat fra sin avdeling, men har en klar oppfatning av hvilken rolle han har på landsmøtet – forbundets øverste myndighet.

– Når du bruker stemmen din her, så teller den.

– Hva synes du om årets landsmøte?

– Det har vært mye bedre stemning enn i 2015. Da holdt det på å stagnere når det gjelder rekrutteringa av ungdom, men nå ser det ut som det har løsnet. Jeg har sett så mange engasjerte unge, og det er noe av det viktigste av alt: Har vi ikke noen til å ta over, så stopper alt.

Fornøyd med valget og ungdomssekretæren

– Er det enkeltsaker på landsmøtet som har engasjert deg mer enn andre?

– Jeg synes lederskiftet var spennende, og jeg er fornøyd med valget – også med at ungdomssekretær Karina Veum får fortsette.

– Hva tenker du om at dette blir ditt aller siste landsmøte?

– Det kan jo bli et savn. Når en skal begynne å summere opp alle kursene og møtene en har vært på ... det er mye som kommer bort. Som pensjonist må jeg finne på noe nytt å fylle tida med. Jeg har mange kolleger som har begynt å kjøre buss, kanskje det blir det på meg også?

p

– Må holde arbeidsgiveren i sjakk

– Helt til slutt, det viktige spørsmålet: Hvorfor trenger vi Norsk Arbeidsmandsforbund?

– For å holde arbeidsgiverne våre i sjakk, så de ikke kan gjøre som de vil med oss. Vi har hatt ei tid nå hvor vi har hatt det godt, og det har gått litt trått med interessen for å organisere seg. Men faller denne helt bort, svekkes forbundet. Da kan arbeidsgiver gjøre som den vil med oss – og vi har ingen i ryggen til å støtte oss, sier Willy Rachløw, og legger til:

– Nettopp derfor er det godt å se ungdommens engasjement på dette landsmøtet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse