JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Lemper på karantenereglene: – Folk er letta for at de får komme på jobb

Kommunelegen i Rana gir fritt leide inn i kommunen for alle som bor Nord-Norge. Det betyr at de aller fleste anleggsarbeiderne i LNS kommer seg på jobb i Rana Gruve.
Børge Torgeirsen, hovedtillitsvalgt i LNS.

Børge Torgeirsen, hovedtillitsvalgt i LNS.

Privat

ane.borrud@lomedia.no

Forrige uke skrev Arbeidsmanden om maskinbedriften Leonhard Nilsen & Sønner AS (LNS), som har base i Nordland. På grunn av karantenereglene i mange kommuner, var en av tre anleggsarbeidere i Leonhard Nilsen & Sønner permittert. En av arbeidsplassene som ble spesielt hardt rammet, var Rana Gruver, der LNS tar ut jernmalm både i dagbrudd og under jorden for gruveselskapet.

Endrer karantenereglene

Tidligere fikk alle som kom inn i kommunen etter reiser i Norge utenfor Rana, med unntak av Helgelands-kommunene inkludert Rødøy og Meløy, ilagt hjemmekarantene i 14 dager etter ankomst. I de nye karantenereglene er det alle som kommer fra fylker sør for Nordland som må i karantene.

Brorparten av arbeiderne i LNS tilhørende prosjektet i Rana bor i Nord-Norge, og mange av arbeiderne i Rana Gruve kan dermed komme seg på jobb.

Sånn jobber anleggsarbeiderne for å hindre smitte

Fullt kjør etter påske

Hovedtillitsvalgt Børge Torgeirsen regner med at drifta ved gruva skal være tilnærmet normal etter påske.

Illustrasjonsfoto fra en reportasje fra Elkem Tana i Austertana i Finnmark i 2016, der LNS er driftsoperatør.

Illustrasjonsfoto fra en reportasje fra Elkem Tana i Austertana i Finnmark i 2016, der LNS er driftsoperatør.

Sissel M. Rasmussen

– Akkurat nå er det mange utfordringer rundt logistikken. Vi må få folk til jobben, det er en kabal som skal gå opp.

Han regner med at det er en 10–15 ansatte ved gruva som bor sør for Nordland, som fortsatt vil rammes av karanteneregler. En av dem er en anleggsleder.

– Vi jobber med å se på alternativer for å få flest mulig tilbake på jobb. Det er mulig vi må søke om unntak fra reglene for kritisk viktige personer.

Andre kritiske personer er dem som sørger for at det blir sprengt nok gråberg.

p

– Men det er en på vei. Han heiv seg i bilen for å komme på jobb. Det blir fort en 12 timers kjøretur, nå som det ikke går fly.

Luksusproblem

Torgeirsen er veldig glad for at kommunelegen har åpna opp for innreise i kommunen.

– Det gikk bare noen minutter fra regjeringens pressekonferanse der de oppfordret kommunen til å åpne opp, til Rana kommune kom med sine enderinger.

Nå har bedriften ifølge hovedtillitsvalgt et luksusproblem:

– Vi må utvide spiseområdene så vi ikke sitter for nært hverandre. De som kommer nedover denne uka, skal får et eget lunsjrom. Vi prøver å holde dem atskilt en stund, så ikke hele gruvesamfunnet går med dersom noen skulle være smitta. Vi har innført mange tiltak for å forebygge og hindre smitte på anlegget.

«Nå må vi satse på norske entreprenører og leverandører for å hindre konkurser»

Lykkelige arbeidere

Torgeirsen melder nå om overlykkelige arbeidsfolk i LNS.

– Folk er letta for at de får komme på jobb. De frykta at bedriften skulle gå konkurs. Hadde ikke kommunelegen åpna grensene, måtte vi ha stengt. Dette betyr veldig mye for oss, avslutter han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse