JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-ungdommene får arbeidsgiverne til å svette

Tanita (25) og Helle (21) patruljerer Oslos treningssentre med arbeidsmiljøloven i hånd, og spør unge arbeidstakere om de har det bra på jobb.
UANMELDTE BESØK: Tanita Grønnli Kristiansen og Helle Eriksson patruljerer for Arbeidsmandsforbundet og LO på treningssentre i Oslo sentrum denne uka. Her snakker de med en ung  treningsinstruktør og resepsjonist.

UANMELDTE BESØK: Tanita Grønnli Kristiansen og Helle Eriksson patruljerer for Arbeidsmandsforbundet og LO på treningssentre i Oslo sentrum denne uka. Her snakker de med en ung treningsinstruktør og resepsjonist.

Merete Holtan

merete.holtan@lomedia.no

– Hei, vi kommer fra LOs sommerpatrulje. Har du noen unge ansatte vi kan snakke med?

– LOs sommerpatrulje?

– Ja, vi er rundt for å sjekke om dine ansatte har det bra på jobb, og om de får det de har krav på. Vi kommer fra Norsk Arbeidsmandsforbund.

– Norsk Arbeidsmandsforbund?

– Ja, det er det fagforbundet for instruktørene og resepsjonistene dine. Det ligger under LO. Har du noen unge på jobb som vi kan stille noen spørsmål?

Vokt dem for hunden

Omtrent slik starter Tanita Grønnli Kristansen og Helle Eriksson sine besøk ute hos treningssentrene i Oslo sentrum denne uka. Med kontrollskjemaer, informasjonshåndbøker og røde hettegensere trasker de rundt på jakt etter sommervikarer eller andre unge ansatte de kan hjelpe.

«Vokt dem for hunden. LOs sommerpatrulje 30» ropes det fra gensere og t-skjorter. Det levnes ingen tvil om at Tanita og Helle er vaktbikkjer for landsorganisasjonen.

Sammen med flere hundre andre tillitsvalgte skal de i løpet av tre sommeruker vokte arbeidsmiljølov og tariffavtaler, og sørge for at alle unge på jobb får sånt som arbeidskontrakt og feriepenger, opplæring og pauser på jobb.

– Vi er ungdom som går rundt og snakker med annen ungdom på jobb, og forteller dem hva de har krav på, forklarer Tanita og Helle.

Patruljen kommer uanmeldt

LOs vaktbikkje har logra og bjeffa hver eneste sommer i 30 år. I år besøker rundt 600 ungdommer fra LOs mange fagforbund over 5000 virksomheter landet over, og det uanmeldt.

Tanita og Helle er i tjeneste for Norsk Arbeidsmandsforbund, og valgte denne uka å se nærmere på treningssentrene. Der er mange ennå ikke organisert, og flere jobber spredte timer på utradisjonelle kontrakter, for eksempel med ulik lønn som resepsjonist og instruktør.

For de to jentene er Oslos arbeidsliv upløyd mark, etter somre med patrulje i hjemfylket Finnmark. Og for Tanita er det ekstra spesielt i år. Som nyvalgt ungdomssekretær i Arbeidsmandsforbundet føler hun et ekstra press.

– Det forventes at jeg burde kunne mye mer enn jeg kan, sier hun og ler.

– Men får jeg spørsmål jeg ikke kan svare på, sier jeg bare: «Det er jeg ikke sikker på, men jeg kan sjekke det opp for deg»”.

– Du har vel fått feriepenger?

Og det gjør den ferske ungdomssekretæren. På det første treningssenteret Tanita og Helle oppsøker, er det ingen unge på jobb. På det andre, derimot, stiller 23 år gamle Alexander til intervju.

Han er nysgjerrig og interessert.

– Hvor lenge har du jobba her? spør Tanita og Helle.

– Siden august i fjor.

– Så du har fått feriepenger i år, da?

– Ja.

– 10, 2 prosent eller 12, prosent?

– 10, 2, tror jeg. Eller var det 12?

– Hvis bedriften har tariffavtale, er det 12 prosent. Hvis ikke, er det 10,2, forklarer jentene, og tar fram en håndbok som lister opp fordelene ved å ha tariff.

Ingen kjærlighet på pinne

LOs vaktbikkjer spør også om den personlige treneren og resepsjonisten er fast ansatt, hva det står i stillingsbeskrivelsen hans, om han får ta pauser, har vaktlister med to ukers forutsigbarhet og hvor lange arbeidsdager han har.

– Du jobber vel ikke over ni timer om dagen, vel? Da har du krav på overtidsbetaling.

– Har jeg det? Selv om jeg går fra resepsjonen til en time som PT? Jeg har to forskjellige kontrakter, sier 23-åringen, og patruljen blir svar skyldig.

– Vil du at vi skal sjekke det opp for deg? Det er sånt vi kan gjøre om du er organisert i forbundet. Har du et problem på jobben, kan vi stå bak og hjelpe deg! sier Tanita og Helle, og lister opp medlemsfordeler som rause forsikringer, fri advokathjelp («helt opp til Høyesterett!») og dagpenger ved streik.

Til slutt gir jentene Alexander et skjema for innmelding i forbundet, og tar fram flere godsaker fra LO: En kjærlighet på pinne, et strandsett med racketer og en frisbee.

– Er det en klubbe? Jeg er såpass helsefreak at jeg tror jeg står over den, sier PT-en, og takker ja til strandsettet.

Vekker nysgjerrighet

På neste treningssenter møter patruljen 25 år gamle Pia som nettopp er blitt verneombud. Hun har sakene på stell, men er ikke medlem i Arbeidsmandsforbundet.

– Som verneombud er det spesielt viktig å være medlem. Du får tilbud om kurs, og lærer masse, opplyser Tanita og Helle.

Etterpå er de to godt fornøyd med ukas første visitter.

– Det er kjempegøy! Det er fantastisk å se nysgjerrigheta som blafrer opp i ansiktene deres når vi forteller. Og det er ekstra moro når vi kjenner at vi kan hjelpe folk.

Gjemte vekk de ansatte

I fjor besøkte LOs sommerpatrulje nærmere 6000 bedrifter over hele landet. Én av tre hadde enten mangelfulle kontrakter eller ingen i det hele tatt.

I Finnmark oppdaget Tanita og Helle flere brudd på arbeidsmiljøloven. En bedrift valgte å stue arbeidere uten kontrakt inn i et lukket rom før LO-ungdommene fikk slippe inn, mens et utested nektet en av sine ansatt kontrakt.

På en annen arbeidsplass møtte Tanita ei ung jente som ble grovt mobba.

– Både av kolleger og arbeidsgiver, sier ungdomssekretæren.

– Hva gjorde du?

– Jeg snakka med henne, og gjorde det jeg kunne der og da. Og så meldte jeg saken inn til forbundet.

– Vi ordner opp!

Tanita og Helle har selv hatt sommerjobber hvor de har jobba etter klokka ni om kvelden før de var fylt 18 år. Helle ble til og med satt til å selge alkohol.

– I dag vet vi jo at det er brudd på loven.

De smiler over naiviteten den gang da, men får stadig bekrefta at LOs sommerpatrulje fremdeles trengs.

– Så lenge det ikke er opplæring i arbeidsrettigheter i skolesystemet, vil det alltid være behov for oss, sier Helle.

– LOs patruljesjef Kent Rune Pedersen mener at dagens ungdom er «flinke og lite opprørske». Er dere enige i det?

De to drar på det.

– Altså, ungdom må ikke nødvendigvis lage opprør, men de må tørre å si ifra hvis de ikke får det de har krav på, begynner Tanita, mens Helle slår fast:

– Ja! Ungdom bør begynne å snakke litt høyere og bruke albuene mer. Få stiller spørsmål ved ting, og tror at ingen i Norge ¬– hvor vi har det så bra – vil utnytte dem.

– Og så tør de ikke si ifra i frykt for å få sparken, supplerer Tanita.

– I så tilfelle kommer vi og ordner opp!

Se frifagbevegelses temaside for flere saker om jobb-sommeren

LOs sommerpatrulje

•Skal overvåke og spre informasjon om rettigheter og plikter i arbeidslivet til unge arbeidstakere.

•Rundt 600 unge tillitsvalgte fra LOs fagforbund oppsøker over 5000 arbeidsplasser over hele landet i løpet av tre sommeruker.

•Fra 15. juni til 15. august kan du ringe LOs patruljetelefon på 8 100 1999 eller sende sms med kodeord SP til 2030 for tips eller spørsmål.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

LOs sommerpatrulje

•Skal overvåke og spre informasjon om rettigheter og plikter i arbeidslivet til unge arbeidstakere.

•Rundt 600 unge tillitsvalgte fra LOs fagforbund oppsøker over 5000 arbeidsplasser over hele landet i løpet av tre sommeruker.

•Fra 15. juni til 15. august kan du ringe LOs patruljetelefon på 8 100 1999 eller sende sms med kodeord SP til 2030 for tips eller spørsmål.