JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Maria fikk aha-opplevelser på kurs

Renholderen Maria Rehnström-Hungnes har vært på sitt først fagforeningskurs. Introkurset til Arbeidsmandsforbundet ga mersmak.
Gøy på kurs: Maria Rehnström-Hungnes og Kola Tijani-Ajayi var begge fornøyde med innføringskurset til Jan Erik Brøste (i midten).

Gøy på kurs: Maria Rehnström-Hungnes og Kola Tijani-Ajayi var begge fornøyde med innføringskurset til Jan Erik Brøste (i midten).

Camilla Yndestad

camilla@lomedia.no

− Det er oss arbeidsfolk det er flest av, og vi skal alle ha like rettigheter og være like mye verdt, sier kursholder Jan Erik Brøste.

Det er tidlig formiddag mot slutten av oktober, og inne på et passe stort møterom har i underkant av 40 personer benket seg sammen på rake linjer med penn og papir framfor seg. De har alle ulike bakgrunner, men med et felles mål for dagen: Introduksjonskurs i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Flere aha-opplevelser

På agendaen står blant annet historie, lover og regler i arbeidslivet, og medlemsfordeler. En av dem som har tatt turen er renholder Maria Rehnström-Hungnes. Etter noen timer på kursbenken kan hun røpe at hun allerede har hatt flere aha-opplevelser:

– Den delen der vi gikk gjennom de ulike forsikringene var svært interessant, der var det mye jeg ikke var klar over fra før.

Maria visste at hun hadde innboforsikring og at den skulle være landets beste, men ikke så mye om de andre forsikringene, som for eksempel advokatforsikringen.

– Det var knallfint å få vite!

Vil vite hvordan ting fungerer

En annen som har tatt turen til Oslo, er Kola Tijani-Ajayi. Han arbeider i entreprenørfirma, og er – så vidt han vet – den eneste blant firmaets ansatte som er organisert.

– Det går for så vidt bra å være den eneste, men jeg tenker at det er fint å være organisert dersom det skulle dukke opp en konflikt på jobb, for eksempel mellom meg og sjefen.

Han har vært medlem en stund, og ville vite mer om hvordan alt fungerer.

– Og så var jeg nysgjerrig på hva et sånt introduksjonskurs faktisk er – så langt er det veldig bra.

– Dette er folkeopplysning

Jan Erik Brøste har holdt kurs for Arbeidsmandsforbundet i en årrekke. Så langt i år har han gjennomført tre introkurs, og legger ikke skjul på hvorfor det er så viktig:

– Det er jo folkeopplysning! Alle som er lønnsmottakere i Norge burde egentlig sitte på en minste-kunnskap om hva både rettigheter og plikter er, og hvordan samfunnet fungerer i arbeidslivet.

Han mener alle arbeidsfolk også må vite hvordan lovene er bygd opp, sånn at de vet hva de kan kreve, hva som er innafor, og hva som ikke er det.

– Da tenker jeg også på pliktene, man kan ikke bare kreve rettighetene – det er en balanse i arbeidslivet. 

– Hva er det viktigste du vil at folk skal ta med seg når de går ut døra her i dag, da?

– At de kan gjøre en forskjell. De må snakke om arbeidslivet med de menneskene de er nære, og de menneskene de jobber sammen med.

Han understreker at man må snakke om den retningen som arbeidslivet er i ferd med å ta.

– og vi må snakke om hvor sterke vi som arbeidsfolk er når vi står sammen. Vi har ytringsfrihet i Norge, vi har mange verktøy i form av tariffavtaler og lover. Vi har rettigheter – vi må bare starte å ta dem i bruk. Verktøykassa ligger der, vi må åpne den, ta ut verktøyet og starte å skru. Det er viktig. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse