JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdsbedrift med ny samarbeidsavtale:

Nå blir det enklere å være tillitsvalgt for Naemy og andre renholdere i Eir

For fire år siden sa hovedtillitsvalgt Naemy Trandum Aasen opp samarbeidsavtalen med ledelsen i renholdsbedriften Eir. Nå er endelig en ny avtale på plass.
NY START: Nå kan hovedtillitsvalgt i Eir Renhold, Naemy Trandum Aasen, jobbe med å få nye rutiner på plass for sine tillitsvalgte.

NY START: Nå kan hovedtillitsvalgt i Eir Renhold, Naemy Trandum Aasen, jobbe med å få nye rutiner på plass for sine tillitsvalgte.

Ole Palmstrøm

Merete.holtan@lomedia.no

En samarbeidsavtale er et dokument som binder ledelse og tillitsvalgte i en bedrift til nettopp å samarbeide.

Helt konkret skisserer den opp hvordan de tillitsvalgte skal gjøre jobben sin, og hvordan bedriften skal legge til rette for det.

– Det er en intensjonsavtale som binder begge parter opp, forklarer Naemy Trandum Aasen.

– Tok nesten fem år

Hun er hovedtillitsvalgt i Eir Renhold, og var den som for fire år siden sa opp den gamle samarbeidsavtalen. De tillitsvalgte i bedriften, med Norsk Arbeidsmandsforbund i ryggen, synes ikke avtalen var god nok.

– Den var for lite konkret, og den ga de tillitsvalgte altfor begrenset tid på å gjøre jobben sin, forteller Trandum Aasen.

Før hun sa opp avtalen, hadde partene forsøkt å reforhandle i nesten to år – uten å lykkes. Deretter gikk Trandum Aasen først ut i èn svangerskapspermisjon, og èn til. Tida gikk.

– Det har gått nesten fem år! Med gode intensjoner fra begge parter, men ingen avtale. Men nå er den på plass, sier den hovedtillitsvalgte.

Betyr mer enn ventet

I mai i år møttes Eir– ledelsen og representanter for de tillitsvalgte med hver sine ideer og utkast til ny samarbeidsavtale. En del flikking og en del nye utkast senere, kom partene i havn.

Avtalen ble signert en fredag sent i august.

– Da var alle enige, sier Naemy Trandum Aasen, som erfarer at avtalen betyr mer enn hun på forhånd hadde trodd.

– Det nye dokumentet gir en mye mer konkret plan på hvordan vi tillitsvalgte skal jobbe framover, og det gir oss mulighet til å gjøre det. Vi tillitsvalgte følte nok at vi ikke kunne gå ut og bygge organisasjon før vi hadde avtalen på plass – den måtte komme først.

Dermed markerer partenes signaturer en ny start for de tillitsvalgte i Eir.

– Samarbeidet med ledelsen er godt nå. Og den nye avtalen er et fantastisk utgangspunkt for et veldig godt samarbeid fremover! Nå skal vi jobbe med å få nye rutiner på plass, sier Trandum Aasen.

Fikk du med deg denne? Naemy jobbet masse overtid, men lønnsslippen stemte aldri. Da skjønte hun at hun måtte organisere seg.

– Kjempeviktig med god kommunikasjon

Patrick Malnes, direktør i Eir Renhold, er også fornøyd med at avtalen er signert.

– Det tok litt lengre tid enn begge parter ønsker, men nå er vi der. Fra ledelsens side har vi hele tida hatt lyst på en samarbeidsavtale.

– Hvorfor er avtalen viktig for dere i ledelsen?

– Det er kjempeviktig at vi har en god kommunikasjon med de ansatte, og at de føler seg ivaretatt. Vi er i en sånn bransje hvor vi ikke er noe uten de ansatte – de er hele pakka. Hvis vi ikke har noen god kommunikasjon, og de ikke ønsker å være hos oss, har vi ikke noe produkt å selge, sier Malnes.

Ledelsen anbefaler de ansatte å organisere seg

Han er også opptatt av et annet aspekt.

– Vi ønsker jo å ha en legitim motpart å forhandle med. Vi anbefaler derfor våre ansatte å organisere seg – uten å tvinge dem, understreker direktøren, og forklarer:

– Innenfor renhold er det en del utenlandske arbeidstakere som er skeptiske til å organisere seg fordi de har negative erfaringer fra hjemlandet. Derfor er det viktig for oss som ledelse å vise dem at det ikke er farlig, sier Patrick Malnes, og oppsummerer:

– Vi vil ha ansatte som føler seg ivaretatt, og vi vil ha en god motpart å forhandle med. Da er det godt å ha en samarbeidsavtale i bunnen.

– Ikke forankret lokalt

Naemy Trandum Aasen setter pris på at toppledelsen vil ha et sterkt tillitsvalgtapparat, men erfarer at holdningen ikke er forankret alle steder lokalt i bedriften.

Det håper hun samarbeidsavtalen kan bidra til.

– Når vi får rutiner på drøftinger og samarbeid sentralt, vil det kanskje etter hvert også sitte lokalt, sier den hovedtillitsvalgte.

Det samme tenker Trine W. Hagen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

– Det vil være til stor hjelp for både de tillitsvalgte og ledere utover i organisasjonen at det er nedfelt noen retningslinjer for hvordan saksbehandlingen skal foregå og hva partene mener er de overordnede målene med nettopp denne måten å samarbeide på. En slik avtale vil fremstå som mer forpliktende for både tillitsvalgte og ledere, den er lokal og tilpasset lokale forhold i bedriften, noe som forhåpentlig vil gjøre den mer forståelig for de som skal forholde seg til den, sier Hagen.

Tredje bedrift med samarbeidsavtale

Forbundsseskretæren kjenner bare til to andre renholdsbedrifter i norsk arbeidsliv som har utarbeidet en samarbeidsavtale: Toma og ISS.

– Det er dessverre ikke mange renholdsbedrifter som har sett seg tjent med å gå så grundig til verks at de har utarbeidet en egen samarbeidsavtale, men jeg vet det er flere som arbeider med å få dette på plass, sier Trine W. Hagen, som berømmer Eir for å ha kommet i mål med sin avtale.

– Det er flott at de tillitsvalgte og ledelsen finner sammen og klarer å si noe om hva de ønsker med partsamarbeidet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse