JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likestilling

Nå har Connie (27) krav på egen damegarderobe, men hun mener det ikke er nok

Fra juli 2021 skal alle nye anlegg ha separat dame- og herregarderobe og toalett med egen inngang. Betongarbeideren Connie tror egne garderober kan gjøre det enklere å få flere damer til anlegg, men da må informasjonen nå frem.
Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Connie Ravndal, betongarbeider i Implenia.

Jan Inge Haga

ane.borrud@lomedia.no

Connie Ravndal er 27 år, betongarbeider og ansatt i Implenia. 

Stort sett er hun den eneste jenta på anleggene hun er på. 

– Det er jo litt trist. Jeg synes det er viktig å få inn flere jenter i anleggsbransjen. Det skaper et helt annet miljø når det er flere av oss, sier betongarbeideren, som sitter klubbstyret i Implenia, og i ungdomsutvalget til avdeling 7 Sør-Vest.

Brakkeaksjonen fikk årets Ingeborg-pris: Bakgrunnen er den utrettelige innsatsen for damegarderober på alle byggeplasser

Ni prosent kvinner

Ifølge Statistisk sentralbyrå er 9 prosent av de ansatte i bygge- og anleggsbransjen kvinner. Dette er totalt. Langt færre er fagarbeidere ute i arbeid på bygge- og anleggsplassene. 

Ravndal synes det er synd at tallet er så lavt. Selv stortrives hun som betongarbeider. 

– Oppgavene er veldig varierte, og det er så mye i ett fag. Vi kan jobbe ute, og for eksempel lage kaier og bruer, eller inne i tunneler. Sånn er det i hele anleggsbransjen. Man kan jobbe med mye forskjellig. 

Det var faren som oppfordra henne til å sikte seg inn mot anlegg, siden Ravndal liker å være ute og bruke kroppen.

Hun tok bygg- og anleggsteknikk, og var innom både tømring, muring, betong og stillas. En stund vurderte hun å bli murer, men fant ut av betong hadde litt mer varierte oppgaver. 

Etter å ha gjort ferdig læretida i 2014, søkte Ravndal seg til lokale bedrifter. Men det var lite arbeid å få, og hun gikk arbeidsledig. Igjen var det faren som kom med en oppfordring: Hva med å prøve seg i anleggsbransjen? 

– Jeg var skeptisk. Jeg trodde å bo på anlegg var som i gamle dager. Å bo trangt og dele rom og toalett på brakka, ler hun. 

Men sånn er det ikke, erfarte hun. I overenskomsten for private anlegg slåes det sågar fast at «det rigges med 1 hybelenhet pr. person. Enheten skal inneholde wc, vask, dusj, tekjøkken med kjøleskap og oppvaskkum, seng med veggfast leselampe, bord, 2 stoler, enkel bokhylle og klesskap.»

– Nå er jo brakkestandarden veldig bra, understreker Ravndal. 

Og å jobbe turnus? Det er helt topp. 

– Når du er på jobb jobber du hele dagen og fokuserer kun på arbeid. I avspaseringsperiodene er du hjemme – uten å tenke på jobb. Og så får man et helt annet forhold til kollegaene når du bor på anlegg, slår hun fast. 

Yrkesskadeerstatning: Etter 20 års kamp fikk Alf Åge 1,8 millioner i erstatning: – De prøver å trette ut folk

Damene har krav på egne garderober

Fra juli 2021 skal alle nye anlegg ha separat dame- og herregarderobe og toalett med egen inngang. Det var Fellesforbundet som først fikk kravet inn i bygg-overenskomsten, og deretter fikk overenskomsten for private anlegg inn det samme. 

Teksten lyder som følger: 

«Det skal være separat dame- og herregarderobe og toalett med egen inngang. På rigg med mindre enheter for inntil 10 personer kan det avtales med bedriftstillitsvalgt at kjønnsdelte garderober og toalett sløyfes, når dette likevel ikke vil bli benyttet. Bestemmelsen gjelder for nye prosjekter fra 1. juli 2021.»

Dermed skal det ikke være opp til skjønn om det er behov for egne damegarderober eller ikke. Det skal det være på alle anlegg på rigger større enn 10 personer. Og er det færre en 10 personer, er det kun etter avtale med tillitsvalgt på anlegg uten damer det kan gjøres unntak.

Connie Ravndal ble veldig fornøyd da hun hørte nyheten. Egen garderobe har hørt med til sjeldenheten når hun har vært på jobb.

– Det er veldig mye søl på herretoalettene, så jeg har krevd å få et eget toalett på anleggsplasser. Det har jeg også fått. Men egen garderobe har jeg sjelden hatt.

Dermed har hun skiftet sammen med mennene. 

– Det har gått greit. På vinteren har jeg ull på meg, og om sommeren har jeg tatt med meg buksa inn på toalettet og skifta der. 

Hun tror separate garderober også er en fordel for mennene.

– Noen menn har synes det har vært litt ubehagelig å skifte sammen med meg i garderoben. Så det er ikke bare damer som synes det kan være ubehagelig å dele garderober. Det gjelder for begge kjønn!

Slutt for Norges siste kullgruve: Store Norske har vedtatt å legge ned Gruve 7 på Svalbard 

– Folk synes det er kult

Connie Ravndal synes det er bra at damer som jobber i bedrifter med tariffavtalen for private anlegg har krav på egne garderober og toaletter. Hun tror det kan gjøre det enklere å få jenter som vurderer å jobbe i anleggsbransjen til å velge den retningen.

– Men dem som ikke kan noe om yrket vet jo ikke noe om dette, slår hun fast. 

Derfor mener betongarbeideren at det må gjøres en informasjonsjobb.

– Vi må reise til ungdomsskolen og videregående og fortelle hva fagene og jobbene i bransjen går ut på!

Mye lest: Nå skal anleggsarbeider Malin aldri mer behøve å skifte til arbeidstøy på do

I 2021 var 9,5 prosent av søkerne til bygg- og anleggsteknikk kvinner. Andelen er fremdeles ikke stor, men har gått jevnt oppover fra bare 4 prosent i 2012.

– Jeg er fornøyd med at tallet er dobla og at flere kvinner velger bygg og anlegg. Jeg ønsker meg absolutt flere kvinnelige kollegaer. Men for å få det til, må vi ut å fortelle om oss!

Når hun forteller at hun er betongarbeider, blir hun ofte først ikke trodd.  

– Jeg er en ganske liten jente. Men når jeg sier hvor jeg jobber og hvor jeg har jobbet, da blir folk overrasket og synes det er ganske kult, avslutter hun. 

No skal alle byggeplassar ha eigen damegarderobe: – Det gjer noko med trivselen, meiner tømrardamene

Ikke krav om damegarderober i anleggsoverenskomsten for maskin

Forbundssekretær Frode Engen har stor tro på at krav om separate dame- og herregarderober kommer inn i anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører neste år.

Nesten 11.000 av Arbeidsmandsforbundets medlemmer jobber i maskin- og anleggsbransjen. 6.000 av dem er knyttet til anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der MEF (Maskinentreprenørens Forbund) er motpart. 5.000 er knyttet til overenskomsten for private anlegg, der BNL (Byggenæringens Landsforening) er motpart. 

Det er bare i overenskomsten for private anlegg det er krav om separat dame- og herregarderobe og toalett med egen inngang på nye anlegg. Hvorfor er det sånn? 

Vi har spurt den nye forbundssekretæren som har ansvar for anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, Frode Engen, som i begynnelsen av september ble valgt som ny forbundssekretær etter Steinar Rindhølen.

Frode Engen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Frode Engen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Emmie Olivia Kristiansen

Utvalgsarbeid

– Historisk sett har private anlegg vært de store riksentreprenørene der arbeiderne har reist land og strand rundt og bodd på anlegg. Maskin har vært de små på bygda, hos kommuner og fylkeskommuner. Nå ser vi en vridning, at flere og flere maskinbedrifter blir store og også jobber på anlegg rundt i landet. Men foreløpig har vi ikke en tariffavtale som fanger opp alt rundt anleggsvirksomhet, sier han. 

Derfor ble Arbeidsmandsforbundet og MEF under fjorårets hovedoppgjør enige om å se på tariffavtalens paragrafer i lys av nettopp flere pendlere på anlegg. Hele fem utvalg skulle settes ned. Et som skulle se på en rammeavtale for innarbeidingsavtaler, inkludert spørsmål om frie hjemreiser, et som skulle se på drift og vedlikehold, et som skulle gå gjennom godtgjørelse for reisetid og dagpendling, et på husvære og brakker - inkludert likestilling og det siste utvalget skulle se på en forenkling av tariffavtalen i sin helhet. Utvalgene skulle være ferdig før påsken 2021, men sånn gikk det ikke. 

Forsinket

– Korona-pandemien har selvfølgelig forsinket utvalgsarbeidet, men da Steinar Rindhølen døde i mai ble ting satt på hold, sier Frode Engen. 

Nå er målet at utvalgsarbeidene skal komme i havn og tekstendringer i overenskomsten spikres under neste hovedoppgjør i 2022. 

– Vi må gå gjennom all tekst og få på plass damegarderober og toaletter både på anlegg og på arbeidsplasser der det ikke er pendling. Det er viktig at teksten blir gjennomgående helt tydelig og at vi og arbeidsgivere får en felles forståelse av hvordan overenskomsten skal tolkes. 

Kontakt tillitsvalgt

Engen har stor tro på at separate dame- og herregarderober og toalett med egen inngang kommer inn i anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører neste år. 

– Det må vi få til! Vi ser en stor økning av damer i bransjen, og vi må bare klemme på og få inn flere. Da må vi legge til rette for at de skal trives, og jeg tror egne garderober og toaletter vil gjøre oss mer attraktive.

– Hvordan skal den en kvinnelig anleggsarbeider finne ut om hun krav om egen garderobe eller ei?

– Da må hun kontakte tillitsvalgt i bedriften. Og hvis hun hører til maskinoverenskomsten, så kan tillitsvalgte inngå avtale med bedriften lokalt for å få det på plass, selv om det ikke står i overenskomsten at det skal være egne damegarderober, understreker forbundssekretæren. 

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Ikke krav om damegarderober i anleggsoverenskomsten for maskin

Forbundssekretær Frode Engen har stor tro på at krav om separate dame- og herregarderober kommer inn i anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører neste år.

Nesten 11.000 av Arbeidsmandsforbundets medlemmer jobber i maskin- og anleggsbransjen. 6.000 av dem er knyttet til anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, der MEF (Maskinentreprenørens Forbund) er motpart. 5.000 er knyttet til overenskomsten for private anlegg, der BNL (Byggenæringens Landsforening) er motpart. 

Det er bare i overenskomsten for private anlegg det er krav om separat dame- og herregarderobe og toalett med egen inngang på nye anlegg. Hvorfor er det sånn? 

Vi har spurt den nye forbundssekretæren som har ansvar for anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører, Frode Engen, som i begynnelsen av september ble valgt som ny forbundssekretær etter Steinar Rindhølen.

Frode Engen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Frode Engen, forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Emmie Olivia Kristiansen

Utvalgsarbeid

– Historisk sett har private anlegg vært de store riksentreprenørene der arbeiderne har reist land og strand rundt og bodd på anlegg. Maskin har vært de små på bygda, hos kommuner og fylkeskommuner. Nå ser vi en vridning, at flere og flere maskinbedrifter blir store og også jobber på anlegg rundt i landet. Men foreløpig har vi ikke en tariffavtale som fanger opp alt rundt anleggsvirksomhet, sier han. 

Derfor ble Arbeidsmandsforbundet og MEF under fjorårets hovedoppgjør enige om å se på tariffavtalens paragrafer i lys av nettopp flere pendlere på anlegg. Hele fem utvalg skulle settes ned. Et som skulle se på en rammeavtale for innarbeidingsavtaler, inkludert spørsmål om frie hjemreiser, et som skulle se på drift og vedlikehold, et som skulle gå gjennom godtgjørelse for reisetid og dagpendling, et på husvære og brakker - inkludert likestilling og det siste utvalget skulle se på en forenkling av tariffavtalen i sin helhet. Utvalgene skulle være ferdig før påsken 2021, men sånn gikk det ikke. 

Forsinket

– Korona-pandemien har selvfølgelig forsinket utvalgsarbeidet, men da Steinar Rindhølen døde i mai ble ting satt på hold, sier Frode Engen. 

Nå er målet at utvalgsarbeidene skal komme i havn og tekstendringer i overenskomsten spikres under neste hovedoppgjør i 2022. 

– Vi må gå gjennom all tekst og få på plass damegarderober og toaletter både på anlegg og på arbeidsplasser der det ikke er pendling. Det er viktig at teksten blir gjennomgående helt tydelig og at vi og arbeidsgivere får en felles forståelse av hvordan overenskomsten skal tolkes. 

Kontakt tillitsvalgt

Engen har stor tro på at separate dame- og herregarderober og toalett med egen inngang kommer inn i anleggsoverenskomsten for maskinentreprenører neste år. 

– Det må vi få til! Vi ser en stor økning av damer i bransjen, og vi må bare klemme på og få inn flere. Da må vi legge til rette for at de skal trives, og jeg tror egne garderober og toaletter vil gjøre oss mer attraktive.

– Hvordan skal den en kvinnelig anleggsarbeider finne ut om hun krav om egen garderobe eller ei?

– Da må hun kontakte tillitsvalgt i bedriften. Og hvis hun hører til maskinoverenskomsten, så kan tillitsvalgte inngå avtale med bedriften lokalt for å få det på plass, selv om det ikke står i overenskomsten at det skal være egne damegarderober, understreker forbundssekretæren.