Norske naturressurser tilhører folket
Regjeringen kommer gang på gang med forslag som svekker den norske velferden. Deres iver etter å selge norske eierinteresser er stor. I forkant av forrige stortingsvalg foreslo Høyre å selge ut norsk vannkraft. Nå foreslår Høyre å privatisere deler av Statkraft med begrunnelsen at selskapet skulle få tilgang på «frisk kapital og nye eierimpulser» gjennom en delprivatisering. At en privatisering av Statkraft skulle lede til nye eierimpulser kan vi si oss enige i. Makten over våre natur- og kraftressurser flyttes fra folket til multinasjonale selskap, der hovedmålet er profitt. Pris og profitt går foran kvalitet og rettferdige lønns- og arbeidsvilkår.
Tryggheten som finnes i fellesskapet, forsvinner og den norske modellen svekkes.
Privatiseringer av det offentlige er en avdemokratisering av det norske samfunnet. I en opinionsundersøkelse kommer det fram at to av tre som har tatt stilling til spørsmålet, ikke ønsker å delprivatisere Statkraft. Bare 13 prosent av de spurte i undersøkelsen støtter en delprivatisering. Det er en klar bekreftelse på at det ikke er noe folkekrav å selge ut våre kraftressurser. Dette til tross fortsetter Høyre å drive linjen om privatisering.
Stortinget og regjeringen forvalter det statlige eierskapet på vegne av oss. Tydeligvis mener de at vi vanlige arbeidsfolk eier for mye. Vi i Norsk Arbeidsmandsforbund mener at vann, skog og hav skal eies og forvaltes av fellesskapet. Inntektene våre kraft- og naturressurser gir, tilhører det norske folk. Disse pengene vil regjeringen heller gi til utenlandske bedrifter. En ny rapport fra NGU (Norges Geologiske Undersøkelse) viser at norske fjell har verdier som kan gi 8000 milliarder kroner. Finansinstitusjoner tar stadig mer kontroll over naturressurser og fellesskapets eiendommer, og prisene øker.
Privatiseringene regjeringen forsøker å drive gjennom, er ikke bare en usolidarisk og udemokratisk politikk, det er en direkte farlig politikk i henhold til sikkerhet.
Også jernbanen lever under stadige trusler om privatisering fra regjeringen. Togene skal gå, sikkert og trygt. Folk skal komme seg på jobb og jernbanen binder Norge sammen fra nord til sør. I det øyeblikk du deler opp en organisasjon, svekkes påliteligheten og sikkerheten. Gjennom å dele opp systemet, deler man også opp ansvaret. Ansvaret må i stedet klargjøres i kompliserte kontrakter mellom ulike aktører. Det slutter med at ingen har ansvar. Ved å ha ulike arbeidsgivere på samme arbeidsplass undergraves også muligheten til å føre en felles kamp for rettferdige arbeidsvilkår.
Det er bare i Europa vi er opptatt av diskusjoner om forskjellen mellom infrastruktur og togdrift. Benedikt Weibel, tidligere leder av International Union of Railways, en internasjonal organisasjon for jernbanen sier:
– Dette er en fiks idé noen EU-byråkrater i Brüssel har kommet på. Ingenting annet. En fiks idé om at konkurranse vil styrke effektiviteten.
Effektiviteten øker ikke gjennom konkurranseutsetting. Private alternativer og konkurranseutsetting har ikke blitt den mirakelmedisin som mange håpet på. Å sette ut velferden på anbud styrker ikke det norske samfunn.
Våre medlemmer innen anlegg- og renholdsbransjen har følt konsekvensene på kroppen. Useriøse bedrifter vinner anbud og norske arbeidsplasser forsvinner.
Med sittende regjering er det ikke noen tvil om at presset på å privatisere og selge naturressurser stadig øker. For Norsk Arbeidsmandsforbund er det en selvfølge at Norge skal eies av fellesskapet.
Vi vil derfor støtte de partier som deler vårt syn i stortingsvalget i september.
Erna Hagensen, forbundsleder i Norsk Arbeidsmandsforbund