JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken:

Ny mekling for de streikende vekterne onsdag: – Fastlønn er en prinsippsak

Arbeidsmandsforbundet og NHO Handel og Service er onsdag morgen kalt inn til Riksmekleren for å finne en løsning i vekterstreiken som nå har pågått i sju uker.
Streiken for vekterne i Arbeidsmandsforbundet er snart inne i sin åttende uke. Onsdag 4. november møtes partene til ny mekling.

Streiken for vekterne i Arbeidsmandsforbundet er snart inne i sin åttende uke. Onsdag 4. november møtes partene til ny mekling.

Paul S. Amundsen

aslak@lomedia.no

Etter at vekterne i Parat mandag kveld kom fram til en avtale med NHO Handel og Service, fortsatte streiken for rundt 2.000 vektere i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF).

Forbundet ble ikke invitert til å forhandle. Det blir de nå. Onsdag 4. november klokka 09.00 tropper forhandlingsutvalgeti NAF opp hos Riksmekleren i Grensen i Oslo sammen med arbeidsgiversida.

– Vi er innstilt på å finne en løsning i denne konflikten, men ikke for enhver pris. Avtalen som Parat har inngått med NHO om lønn basert på antall timer deltidsansatte jobber, er problematisk og helt uaktuelt å bli med på. Fastlønn er en prinsippsak for oss, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, til FriFagbevegelse.

Siste: Brudd i ny mekling for de streikende vekterne

Viktig fastlønnsdom fra 2017

Mikkelsen refererer til en dom fra Arbeidsretten i 2017. Da ville Nokas endre utbetaling av månedslønn fra fastlønn til lønn basert på antall timer vekterne hadde jobbet måneden før. Magne Heggstad var blant mange vektere som ikke fant seg i det. Han krevde fastlønn.

• Les også: Arbeidsmandsforbundet mener Securitas driver streikebryteri

Saken havnet til slutt i Arbeidsretten. Der vant vekterne saken. I slutningen fra Arbeidsretten sto det noe som ikke er til å misforstå:

«Vekteroverenskomstens § 2 er slik å forstå at ansatte har krav på fast månedslønn i henhold til avtalt stillingsstørrelse angitt i den ansattes arbeidsavtale»

– Jeg mener at fastlønn er en opparbeidet rettighet og at den er kontraktfestet i kontrakten. Det gir en stabilitet for min økonomi når jeg vet hva jeg skal få utbetalt i grunnlønn hver måned, sa Heggstad den gang.

Timelønn for deltidsansatte

I den nye avtalen som Parat har inngått med NHO Handel og Service, står det imidlertid at det kan betales timelønn for deltidsansatte med inntil 20 prosent stilling.

Timelønn for deltidsansatte med en stillingsprosent høyere enn dette, kan avtales med den enkelte etter drøftelse med tillitsvalgte. Dette er ifølge avtalen mellom partene en prøveordning i tariffperioden. Ordningen opphører 31. mars 2022 med mindre det er et ønske om at den blir videreført.

– Det vil være et stort tilbakeslag for oss å inngå en tilsvarende løsning. Vekterne utgjør en lavlønnsgruppe, og da må de ha en garanti i bunn og ikke en inntekt som varierer fra måned til måned. Avtalen som Parat har inngått er ikke i tråd med fastlønnsdommen fra 2017, sier Mikkelsen.

– Folk ha skal en fast, forutsigbar inntekt i henhold til den kontrakten de har, slår forbundssekretæren i Arbeidsmandsforbundet fast.

Slik forklarer Parat avtalen

Lars Petter Larsen, forhandlingsleder i Parat, forklarer hvorfor arbeidstakerorganisasjonen ble med på at det kan betales timelønn for deltidsansatte med inntil 20 prosent stilling.

Les også: Ny tariffavtale bare for vekterne i Parat: – Jeg må fordøye dette, sier lederen i Arbeidsmandsforbundet

– Fastlønn og timelønn har vært et særdeles vanskelig tema siden forhandlingene startet, og utgangspunktet for NHO Handel og Service var at alle vekterne skulle over på timelønn igjen. De var knallharde på det, sier han til FriFagbevegelse samme dag som 420 Parat-vektere i Securitas og Avarn Security er tilbake i jobb.

– Deltidsansatte med inntil 20 prosent stilling er i all hovedsak studenter som har dette som en ren bigeskjeft. De ønsker ikke å ha forpliktelsen som fastlønnsordningen medfører. En slik forpliktelse betyr at arbeidsgiver har styrerett og kan pålegge arbeid med 14 dagers varsel, sier Larsen.

Når det gjelder ansatte over stillingsbrøken på 20 prosent, har de selv mulighet til å velge timelønn. Dette er ikke noe som arbeidsgiver kan pålegge den enkelte vekter i Parat, understreker forhandlingslederen.

– Ingen kan presses fra månedslønn til timelønn, og hvert enkelt tilfelle kan drøftes med tillitsvalgte for å få oversikt over omfang og arbeidsgivers framferd. Dessuten er dette en prøveordning som faller bort av seg selv 31. mars 2022 dersom vi ikke blir enige om at den skal videreføres, påpeker han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse