JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny nettside skal øke antall lærlingplasser

Samfunnskontrakten for flere læreplasser skal gi 20 prosent flere læreplasser i løpet av en fireårsperiode. Halvveis er tallet 2,2 prosent. I dag lanseres nettsiden Lærlingløftet for å få fart på bedriftene.
YS-leder Jorunn Berland (fra venstre),  LO-leder Gerd Kristiansen, Adm. dir. i NHO, Kristin Skogen Lund og lærling i maskør- og parykkmakerfaget, Malin Jones (helt til høyre) prøver å få kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til å ta på seg hatten som Malin arbeider med.

YS-leder Jorunn Berland (fra venstre), LO-leder Gerd Kristiansen, Adm. dir. i NHO, Kristin Skogen Lund og lærling i maskør- og parykkmakerfaget, Malin Jones (helt til høyre) prøver å få kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til å ta på seg hatten som Malin arbeider med.

Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ikke utdannes nok personer med yrkesfag her i landet. Samtidig står 6.000 ungdommer uten lærlingplass. I 2011 inngikk myndighetene og partene i arbeidslivet Samfunnskontrakten for flere læreplasser. Målet er 20 prosent flere læreplasser ved utgangen av 2015. Ved utgangen av 2013, halvveis i perioden, er det 2,2 prosent flere læreplasser.

Informasjonspakke til bedriftene

Lærlingløftet som ble presentert på Den Norske Opera & Ballett i dag, er en nettside myntet på bedrifter. Ifølge kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, overveier en av tre bedrifter å ta inn lærlinger.

– Nå får disse bedriftene kunnskap og kjennskap til lærlingordningen gjennom den nye nettsiden, sa Isaksen på pressekonferansen.

På nettsiden kan bedriftene enkelt finne ut hva som skal til for å bli lærebedrift, hvordan man finner den rette lærlingen, kontraktinngåelse og hvilke regler for økonomisk støtte som finnes.

– Det er 6.000 som ikke får lærlingplass. Det er alvorlig. Både for den enkelte og for samfunnet, understreket kunskapsministeren.

Han viste til samfunnskontrakten, der partene har forpliktet seg til å øke antall lærlinger med 20 prosent, og at halvveis er tallet 2,2 prosent.

– Samfunnskontrakten må bety mer i praksis. Lærlingløftet er en informasjonspakke til bedriftene, og det er en liten del av det store oppdraget i samfunnskontrakten, sa han.

Samarbeid mellom partene

Representanter fra nesten hele arbeidslivet var tilstede på pressekonferanse: LO, NHO, Spekter, YS, Virke, Maskinentreprenørenes forbund (MEF), KS og Unio. Alle var skjønt enige om at flere lærlingplasser må komme.

– Dette er trepartssamarbeid på sitt beste. Jeg tror målene kommer til å nåes. Nå er det vår oppgave å spre det gode budskap om lærlingløftet, sa Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

Gerd Kristiansen, leder i LO, pekte på hvordan LO kan bidra til flere læreplasser.

– Med 40.000 tillitsvalgte i bedrifter over hele landet har vi en unik posisjon til å motivere bedrifter til å ta inn lærlinger. De 6.000 fortjener å få en plass. Og bedriftene fortjener å få dem, sa LO-lederen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse