JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PERM OG POLITIKK: Pål Sture Nilsen har permisjon fra jobben som distrikssekretær for å drive politisk valgkamp. Her er han fotografert under Arbeidsmandsforbundets landsmøte i 2015.

PERM OG POLITIKK: Pål Sture Nilsen har permisjon fra jobben som distrikssekretær for å drive politisk valgkamp. Her er han fotografert under Arbeidsmandsforbundets landsmøte i 2015.

Ylva Seiff Berge

Pål Sture Nilsen kan bli stortingspolitiker til høsten

Pål Sture Nilsen har permisjon fra jobben som distriktssekretær i Arbeidsmandsforbundet, og er i gang med valgkampen på heltid. Målet er å kaste Høyre og FrP ut av regjering. Når han målet sitt, er det ikke utenkelig at han selv havner på Stortinget.


26.06.2017
15:00
21.08.2023 17:14

merete.holtan.garte@lomedia.no

«You'll never walk alone» strømmer ut på Anfield Road. Ordene fyller stadion, og de fyller Pål Sture Nilsen. Han er distriktssekretær i Arbeidsmandsforbundet, men også Liverpool-fan på sin hals og tilhenger av alt både fotballaget og byen står for:

Løftet om at du aldri går alene. At vi må stå sammen for å få til noe.

– Det er litt politikk i den fotballinteressen. Eller, det er vel en kobling jeg har laga sjøl. Jeg mener: Drakta er rød. Liverpool er en arbeiderklasseby. Og hymnen passer til fagbevegelsen og grunnverdiene der.

På Sture driver for tida valgkamp for LO i Sør-Trøndelag og kan komme på Stortinget for Arbeiderpartiet til høsten.

Ja, det går en rød tråd gjennom det hele:

– Liverpool er ikke alt. Men både byen og fotballaget står veldig høyt på lista over ting som betyr noe.

Vil kaste ut de blå

Arbeidsmanden får klemt inn en times samtale med distriktssekretæren for Nord- og Sør-Trøndelag i en hektisk periode. Han har permisjon fra sin vanlige jobb og bruker dagene på å reise fra arbeidsplass til arbeidsplass for å snakke med folk.

På èn uke kan 43-åringen rekke over Røros, Oppdal, Fosen, Trondheim og Orkdal, rent geografisk.

Han står som nummer seks på Arbeiderpartiets liste i Sør-Trøndelag. I dag har fylket fire plasser på Stortinget. Hvis partiet gjør et godt valg og de rette rokeringer skjer, betyr det at Pål Sture kan havne på Tinget.

Men det er ikke målet.

– Nei, sier han og smiler.

– Målet er først og fremst å kaste ut Høyre og FrP fra regjering.

Møtte faren

Han sitter allerede i kommunestyret i Klæbu og på fylkestinget i Sør-Trøndelag. Men Pål Sture vokste ikke opp i et politisk hjem.

Moren var frisør og stefaren sjømann. Det var også Pål Stures biologiske far, som han ikke traff før han var 13 år. Det var som å møte seg selv i speilet.

– Det var som om vi hadde kjent hverandre hele livet. Vi var så like, forteller han.

Humoren var én ting, fotballinteressen en annen, men 13-åringen og faren møttes også i de sosialdemokratiske verdiene. Følelsen av at det må være et fellesskap, som Pål Sture på sett og vis måtte jakte på gjennom hele oppveksten.

På Krisesenteret

Han ble født i bygda Nordskot i vakre Steigen kommune i Nordland, og levde der de første fire årene av sitt liv. Derfra gikk ferden til Bømlo og videre via Kristiansund til Trondheim - sånn var det å vokse opp med en sjømann til stefar.

Senere var det andre grunner til at Pål Sture måtte flytte.

– Mamma og stefaren min skiltes etter mye dramatikk, det var vold og alkohol inne i bildet, og mamma tok med meg og broren min til krisesenteret. Etter det ble det tøft for henne å ha ansvaret for to gutter alene, og jeg hadde lyst til å flytte til besteforeldrene mine i Steigen, forteller Pål Sture.

Der ble han i tre år, gjennom åttende, niende og første klasse på videregående. Formende år, lykkelige år.

– Jeg tenker ofte på hvor heldig jeg har vært som fikk lov til å være så mye sammen med besteforeldrene mine. Og at de holdt ut med meg ... 14 år gammel og introdusert for festing - nei, jeg var privilegert.

I andregym bar det til Trøndelag igjen. Rotløs ungdom, vil noen si.

– Jeg vil heller si at det har gjort meg sosial. Jeg var hele tida tvunget til å bli kjent med nye folk.

For sosial for skole

De sosiale ferdighetene er kommet godt med i yrket Pål Sture via tilfeldigheter kom inn i: Han ble vekter. Men først en sving innom skolegangen hans, der interessen for fagene hele tida sloss med nettopp hangen til å være sosial.

– Jeg fikk tidlig tilbakemeldig på at jeg både var bråkete og urolig. Jeg husker spesielt en gang på barneskolen, da jeg fikk melding med hjem. Jeg hadde fått nedsatt karakter i oppførsel fordi jeg ikke greide å holde kjeft i timene.

På ungdomsskolen og første del av videregående gjorde Pål Sture det faglig godt. Han tok seg sjelden tid til å gjøre lekser, men hadde en evne til å huske det som ble tegnet og forklart på tavla. Så kom russetida.

– Da slo den sosiale delen inn, sier Pål Sture, med en latter.

Angrep i Libanon

Etter videregående bar det igjen nordover, til sommerjobb på det gamle handelsstedet Grøtøy, deretter jobb som sesongarbeider på Gildes anlegg i Bodø.

Der gjorde Pål Sture alt fra å ordne i fjøset til å ta imot slakt og «ordne leverpostei og bacon», som han sier, i et sjumilssteg inn i et dugelig arbeidsliv. Så kom førstegangstjenesten, avtjent i Luftforsvaret på Værnes, deretter militærpolitiskolen i Stavern, før han søkte seg til FN-tjeneste i Libanon.

Der var han i to kontingenter, ett år til sammen. Han satt som grensevakt, var kjøretøyansvarlig og i ordenstjeneste, og synes ikke selv at han opplevde noe dramatisk.

– Der og da opplevde jeg det ikke sånn, det var jo hverdagen vår. Men jeg husker juleferien mellom 95- og 96, da geriljafraksjonen Hizbollah angrep Israel, og to raketter landa inne i leiren der vi var. Telefonlinjene var nede, og da jeg endelig fikk tak i mamma, var hun helt fra seg. Da var i grunnen dét mer dramatisk, forteller Pål Sture.

Han har kolleger som ble i Libanon flere perioder, og som valgte å reise tilbake - også etter at de fikk familie.

– Jeg ville ikke likt å dra fra mine. Men Libanon-tjenesten er en erfaring jeg ikke ville vært foruten. Jeg fikk sett verden på en annen måte. Sett hvordan storsamfunnet håndterer kriser - man kan lett ende opp med å bli litt naiv.

– Og tjenesten i Libanon fjernet den naiviteten?

– Ja. Etter å ha vært der ett år, så verden litt annerledes ut.

Fikk jentebesøk

Da Pål Sture kom hjem til Norge, skulle han ut i en sommerjobb i Bøndenes Salgslag i Trondheim, i slakteavdelinga. Men noe skjedde med råvaretilgangen til de 30 sommervikarene, slaktet uteble, og så kom en telefon fra Securitas. Kunne han tenke seg å begynne å jobbe som sikkerhetskontrollør på Værnes?

Der og da startet karrieren som også fikk ham inn i Arbeidsmandsforbundet. Samtidig møtte han kjærligheten, introdusert via to fester som ble slått sammen til én:

– Jeg bodde i ei guttebule hos en kollega av broren min, og vi skulle ha fest. En annen kollega hadde leid ut boligen til en ung student, som skulle ha jentefest. Dermed dro han med seg jentene til oss. En av dem var Torunn. Det var kjærlighet ved første blikk.

Jessheim neste

Pål Sture blir blyg av klisjeen. I dag er det 17 år siden det første blikket. Og 15 år siden de ble gift.

– Vi traff hverandre i 2000, forlova oss i 2001, gifta oss i 2002, fikk Martin i 2003 og Jenny Mathea i 2005, sier Pål Sture, i ett pust.

Torunn har ikke bare blitt med på utallige fotballturer, hun har også støttet ektemannen gjennom alt av fagforeningsarbeid. Pål Sture ble nemlig raskt tillitsvalgt i Securitas, deretter sentralt hovedverneombud. I 2004, midt i baby- og småbarnstida.

– Jeg så at jeg kunne gjøre en bedre jobb som verneombud fra hovedkontoret i Oslo. Torunn var utdanna barnevernspedagog og fikk jobb i barnevernet i Skedsmo kommune.

Dermed ble det Jessheim og fargerikt fellesskap for den nyetablerte familien.

– Der var nordlendinger, sørlendinger, vestlendinger og østlendinger svensker og pakistanere. Felles for Jessheim er at de fleste bor der på grunn av jobb på Gardermoen eller andre steder, sier Pål Sture.

Om Oslo sier han dette:

– I Nordskot går alt blodig sakte, i Trondheim litt fortere. Og i Oslo går det så fort at folk ikke har tid til å hilse på hverandre engang.

Politisk sprint

I hovedstaden ble Pål Sture likevel sugd inn i et godt miljø i vekterbransjen, et fellesskap som ble utvidet til flere yrkesgrupper i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han ble nemlig valgt til ungdomssekretær på landsmøtet i 2007, deretter distriktssekretær i avdeling 8 i 2009.

Dermed bar det til det litt mindre travle Trondheim igjen.

– Å være ungdomssekretær utvidet horisonten. Jeg lærte andre bransjer å kjenne, og det var en fin overgang til å bli distriktssekretær. Selv om jeg nå leder et kontor og har personalansvar, gjør jeg mange av de samme oppgavene, rettet mot de samme folkene.

Det politiske engasjementet kom gradvis. Og da han og familien flyttet til Klæbu før årsskiftet til 2010, stilte Pål Sture til valg og kom inn i kommunestyret.

– Hva sier du til dem som mener at fagbevegelsen bør være partipolitisk uavhengig?

– At vi er helt avhengig av den koblinga. Det er som en sprinter i friidrett: Har du bare én fot kommer du garantert ikke like raskt i mål som en med to. Jeg tenker at fagbevegelsen er den ene foten og det politiske den andre. De som hevder at de to ikke hører sammen ...

Pål Sture tar fram retorikeren i seg nå.

– ... de er enten uvitende, eller de frykter den krafta bevegelsen er.

Gir ungene ro

Om distriktssekretæren er en politisk sprinter, er han omtrent midt i løpet nå. Han har hatt permisjon som distriktssekretær siden 1. mai og står distansen fram til stortingsvalget 11. september.

Skulle han bli valgt inn, blir det pendling til Oslo. På det tidspunktet er eldstegutten Martin begynt på ungdomsskolen og Jenny i sjette klasse i Klæbu.

– De er midt i viktige perioder i ungdomstida si, jeg kan ikke ta dem ut av miljøene sine nå. Jeg tror ikke det hadde blitt bra.

– Til tross for at du mener du selv ble sosial av all flyttingen?

Pål Sture smiler.

– Sett i forhold til min egen oppvekst, er jeg utrolig takknemlig for at de har fått være i ro i hele skoletida.

Fotball-hjelp

Samtalen glir over i fotball igjen. Pål Sture forteller om supporterklubben han var med på å starte lokalt, som også er blitt et sosialt prosjekt.

– Vi samler inn penger til veldedige formål i Liverpool, og skal starte med utveksling av unger mellom Trondheim og Liverpool.

Ordene som driver ham: You'll never walk alone. Folket som begeistrer ham. Det røde.

– Jeg har trua på at det arbeiderbevegelsen driver på med, det er det beste og viktigste for samfunnet. Drømmen er at alle skal ha det like bra.

Driver valgkamp: Pål Sture Nilsen, distrikssekretær i avd. 8, Midt-Norge.

Driver valgkamp: Pål Sture Nilsen, distrikssekretær i avd. 8, Midt-Norge.

Sandra Skillingsås, LO Sør-Trøndelag

Pål Sture Nilsen

Hvorfor: Stiller til stortingsvalg for Ap. Er distriktssekretær i NAF avdeling 8 Midt-Norge.

26.06.2017
15:00
21.08.2023 17:14

Pål Sture Nilsen

Hvorfor: Stiller til stortingsvalg for Ap. Er distriktssekretær i NAF avdeling 8 Midt-Norge.




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker