JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pasientrådgiver om Navs behandling av Geir: – Å ikke bli trodd, bryter ned selvfølelsen

Hvilket helsevern har egentlig Geir Pedersen og andre Nav-brukere når de blir satt i arbeidstiltak av Nav? Det spørsmålet stiller Eirik Strand i Norsk Pasientforening.
DOKUMENTBUNKEN: Hjemme sitter Geir Pedersen med over 100 sider med samtalereferater, vedtak og legejournaler knyttet til Nav-saken. Lesningen gir ham ingen hvile.

DOKUMENTBUNKEN: Hjemme sitter Geir Pedersen med over 100 sider med samtalereferater, vedtak og legejournaler knyttet til Nav-saken. Lesningen gir ham ingen hvile.

Sissel M. Rasmussen

merete.holtan@lomedia.no

Eirik Strand er sykepleier og jurist, og har selv jobbet i Nav. Nå er han rådgiver i Norsk Pasientforening, og har støttet Geir Pedersen i hans kamp mot etaten.

– Navs behandling av Geir er etter mitt syn sterkt kritikkverdig, og jeg stiller spørsmål ved om den har vært saklig motivert. Jeg mener han ikke er blitt møtt med respekt som enkeltmenneske, sier Strand, og legger til:

– Enkeltmennesker som ikke blir trodd, føler på avmakt, sinne og frustrasjon. Å ikke bli trodd, bryter ned selvfølelsen.

Pasientrådgiveren sier at han ikke har grunnlag for å si om Geir Pedersens sak er unik. Han peker på at det er et skjevt maktforhold mellom enkeltmennesket og Nav.

– Det er vanskelig for meg å svare på om mange blir behandlet slik som Geir. Jeg tenker at de som opplever slikt, kanskje ikke tør si ifra på grunn av avhengighetsforholdet til Nav.

Bakgrunn: Geir er overfølsom for lyder etter en hjerneblødning. Likevel satte Nav ham på arbeidstiltak i et snekkerverksted

Medisinsk forsvarlig

Grunnvilkåret for å få innvilget arbeidsavklaringspenger (AAP) eller uføretrygd av Nav, er at du er for syk til å jobbe. Samtidig plikter Nav å utrede arbeidsevnen til den som søker om disse ytelsene.

Men hvilket regelverk for helse, miljø og sikkerhet gjelder for den som ikke lenger er arbeidstaker i det ordinære arbeidsliv, men er i arbeidsutprøving hos Nav? Gjelder arbeidsmiljøloven også her?

Det spørsmålet vil Eirik Strand ta helt til topps både i Arbeids- og sosialdepartementet, som har ansvar for politikken knyttet til arbeidsmiljø og sikkerhet, og til Arbeids- og velferdsdirektoratet, som har et overordnet ansvar for Nav.

– Nav må vurdere om det i hvert tilfelle er medisinsk forsvarlig å sette folk i arbeidsutprøvingstiltak, slik at man ikke utsetter dem for medisinsk risiko, sier Strand.

Fra innsiden: Lars behandler dagpengesøknader i Nav: – Vi er fabrikkarbeidere

(Saken fortsetter under bildet)

Eirik Strand er sykepleier og jurist, og har selv jobbet i Nav.

Eirik Strand er sykepleier og jurist, og har selv jobbet i Nav.

Privat

Arbeidsmiljøloven gjelder

Arbeidsmanden har rettet Eirik Strands spørsmål om helsemessig vern under arbeidsutprøving til både Arbeids- og sosialdepartementet og Arbeids- og velferdsdirektoratet. Departementet sendte spørsmålet videre til direktoratet, som opplyser at arbeidsmiljøloven også gjelder for personer som er i tiltak i regi av Nav.

Her er hele svaret sendt på epost fra Kjell Hugvik, arbeids- og tjenestedirektør i Nav:

«Vi syns det er leit når folk mener at Nav ikke følger de opp på en god måte. Vi er opptatt av å ha god dialog og gjensidig tillit, og skal alltid vise respekt og omtanke i dialog og oppfølging av folk som bruker våre tjenester.

Ved vurdering av hvilke tiltak som er nødvendige og hensiktsmessige for den enkelte, tar vi utgangspunkt i den enkeltes behov. Vi skal i tillegg se på den enkeltes helse og hvilke hensyn som må tas i forhold til dette. Dette gjelder også for tiltaksarrangører.

Av Tiltaksforskriftens § 1-7 framgår dette:

‘Personer som deltar i arbeidsmarkedstiltak uten å være arbeidstakere etter definisjonen i arbeidsmiljøloven § 1-8, er likevel omfattet av bestemmelsene i arbeidsmiljøloven kapittel 1 til 13, kapittel 18, og § 19-1.’»

Linn (38) ble «naver»: – Jeg så et system hvor effektivitet er viktigere enn å hjelpe sårbare mennesker

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse