JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringen eksperimenterer med arbeidsplasser innenfor samferdselssektoren

Da nestleder i Arbeidsmandsforbundet og leder av LOs samferdspolitisk utvalg tok ordet i debatten i kveld, var det med et spark til regjeringens håndtering av Nasjonal Transportplan (NTP).
Helge Haukeland, nestleder i Arbeidsmandsforbundet og leder av LOs samferdelspolitiske utvalg, vil ha ny regjering til høsten.

Helge Haukeland, nestleder i Arbeidsmandsforbundet og leder av LOs samferdelspolitiske utvalg, vil ha ny regjering til høsten.

Ole Palmstrøm

ane.borrud@lomedia.no

– I 11 år har jeg hatt gleden av å være med i LOs samferdselspolitiske utvalg, et utvalg som sekretariatet opprettet i 2005. Med Nasjonal Transportplan (NTP) 2005 - 2009 og 2009 - 2013 hadde vi god dialog og hadde mange innspill til NTP som ble tatt til følge. Vi var og sentralt med i vedtaket om NTP 2013 - 2017.

Men etter at de blå - blå overtok, ble det ifølge Haukeland slutt.

– De borgerlige partiene har siden valgkampen starta i 2013 reist land og strand rundt og skapt store forventninger. Og nå i vinter og vår, fortsatt denne reisingen med stadig godbiter fra NTP. Denne planen har de holdt tett til brystet, der de har forhandla med sine støtteparti, uten å involvere LO.

Haukeland fortalte at da LO var på høring om NTP 2018 - 2029 i Transport- og kommunikasjonskomiteen nå rett etter påske, ble de beskyldt for overbudspolitikk av Høyre og FrP.

– De mente LO bare plusset på, uten å ta bort noe. Dette kunne de gjerne hovere på, de som hadde sitti «gnidd» på et utkast i over et halvt år, mens LO og forbundene fikk 14 dager med en påskehelg oppi det hele til å gå gjennom et omfattende dokument.

Haukeland innrømmer at det er mye bra i den foreslåtte NTPen både på investeringer, vedlikehold og ikke minst at Stad Skipstunnel endelig er inne i første del av NTP, og kan gjennomføres.

– Men Kongress: Denne regjeringa eksperimenterer med mange gode arbeidsplasser innenfor samferdselssektoren. Selskapet «Nye Veier» er etablert, og vi følger med. Det positive er at de har lagt inn mange krav for et seriøst arbeidsliv i sine anbudskontrakter.

Ifølge lederen av samferdselspolitisk utvalg er det utfordringer i transportsektoren, maritim sektor, luftfarten, og Kystverket.

– Men ikke minst, og kanskje det verste: Raderingen av jernbanesektoren - stikk i strid med de landene i Europa som har den mest vellykka jernbanepolitikken.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse