JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sykelønn:

Regjeringens ekspertutvalg foreslår kutt i sykelønna. Helt uaktuelt, svarer LO

LOs første nestleder mener kutt i sykelønnen vil føre til økte ulikheter.
Regjeringens ekspertutvalg foreslår kutt i sykelønna. Det er helt uaktuelt, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Regjeringens ekspertutvalg foreslår kutt i sykelønna. Det er helt uaktuelt, sier LO-nestleder Peggy Hessen Følsvik.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Et regjeringsoppnevnt utvalg foreslår kutt i sykelønnsordningen.

– Det er helt uaktuelt, sier Peggy Hessen Følsvik, LOs første nestleder, til FriFagbevegelse.

Det er det såkalte sysselsettingsutvalget som leverte sine forslag til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) torsdag. Der foreslås det blant annet at lønn under sykdom reduseres til 80 prosent for de som har vært syke i mer enn seks måneder.

Sykelønna må kuttes til 80 prosent etter et halvt år, foreslår regjeringas ekspertutvalg

Rammer svake grupper

– LO går kraftig imot ethvert kutt i sykelønnsordningen og andre trygdeordninger. Det løser ikke de virkelige utfordringene med å få folk i jobb, men fratar kun svake grupper inntekt. Det virker ikke som om utvalget har tatt inn over seg at det er leger som sykmelder. Det er ikke valg den enkelte gjør fordi det lønner seg økonomisk, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun viser til at høytlønte i all hovedsak har full lønn under sykdom uansett sykelønnsordning og at dette er et forslag som vil ramme de lavtlønte og de langtidssyke.

Følsvik sier sysselsettingsutvalget treffer dårlig på vår tids største utfordring i arbeidslivet, som er manglende jobbvekst og økende misforhold mellom arbeidstakernes kompetansepåfyll og framtidens kompetansebehov.

Gikk mot LOs råd

Det var LO som foreslo at det skulle nedsettes et sysselsettingsutvalg, med tanke på utfordringene med svak etterspørsel i økonomien, manglende investeringer og økende ulikhet.

Mot LOs klare råd, valgte regjeringen å fokusere på trygdeordningene når mandatet skulle skrives, ikke kompetanse. Arbeidslivets parter var ikke med i utvalget.

– Med utfordringene vi står overfor nå vil det være spesielt viktig å sikre arbeidstakerne i det høyproduktive norske arbeidslivet et kompetansenivå som arbeidsgivere etterspør. Denne helt sentrale problemstillingen er stemoderlig behandlet av utvalget, sier Følsvik.

– I stedet vies det mye plass til å diskutere ulike former for lavlønnsspor, som vil skape økt ulikhet, lavere produktivitet og svekket tillit i arbeidslivet. Også her kunne en bedre forankring blant arbeidslivspartene unngått slik avsporing, legger hun til.

p

NHO vil avvente

Nina Melsom, arbeidslivsdirektør i NHO, ser fram til å drøfte det videre arbeidere når partene i arbeidslivet nå blir invitert med i utvalget.

– Det er bra at det er satt ned et utvalg som ser på hvordan vi skal få opp sysselsettingsandelen. Når det gjelder sykepenger er det viktig at utgiftene til bedriftene ikke øker. Vi må også se på hvordan dette slår ut for ulike bransjer. Det må heller ikke bli slik at arbeidsgivere vegrer seg for å ansette folk med helseutfordringer, sier hun til FriFagbevegelse.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse