ANE BØRRUD" />
GLEDER SEG: Svetlana Dragieva, teamleder for renholderne ved NTNU Ålesund, jobbet med salg hjemme i Bulgaria. Nå har hun fått fast ansettelse som renholdere hos NTNU, og hun gleder seg.

GLEDER SEG: Svetlana Dragieva, teamleder for renholderne ved NTNU Ålesund, jobbet med salg hjemme i Bulgaria. Nå har hun fått fast ansettelse som renholdere hos NTNU, og hun gleder seg.

Ole Palmstrøm

Renholder Svetlana: – Jeg ble behandlet som en innvandrer uten potensial

– Det virker som om renholdsbransjen foretrekker folk som ikke kan, ikke forstår og ikke krever. Det er mye lettere å styre dem, sier Svetlana Dragieva (47) fra Bulgaria.


13.09.2018
07:29
21.08.2023 17:14

ane.borrud@lomedia.no

Det vakte oppsikt da Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), som beskriver seg som en internasjonal virksomhet, ikke ville ansette renholderne ved campus i Ålesund og begrunnet det med at de fryktet at renholderne ikke hadde gode nok norskkunnskaper.

Først hadde NTNU besluttet å insource renholdstjenesten på campus i Ålesund, det vil si å ansette renholderne på universitetet istedenfor å kjøpe tjenestene via et renholdsselskap. Men ombestemte seg da Norsk Arbeidsmandsforbund ville kreve virksomhetsoverdragelse for renholderne i Toma som hadde arbeid på Campus. Det vil si at Arbeidsmandsforbundet krevde at renholderne i Toma skulle få beholde jobbene sine, men med universitetet som arbeidsgiver.

NTL engasjerte seg i saken, og universitetsledelsen grep inn. Til slutt ble det klart at NTNU kom til å tilby de seks renholderne fra Toma fast ansettelse ved NTNU fra 1. september. Alle seks har takket ja.

– Vi fikk denne jobben på grunn av fagforeningen. Det var Sturla fra Trondheim som tok initiativet, sier Svetlana Dragieva, som er teamlederen for renholderne i Toma på campus Ålesund. Det er Sturla Søpstad, NTLs hovedtillitsvalgt ved NTNU, hun snakker om.

• Fikk du med deg denne? Ekspertgruppe vurderer sykelønnas framtid

Skuffet

I et halvt år var renholderne i Toma i uvisse om hva som ville skje med jobbene deres. Fikk de fortsette å jobbe ved universitetets campus i Ålesund eller ikke?

– Alle i mitt team var skuffet over situasjonen. Det er veldig lett for folk å gi opp, å bestemme seg for å melde seg arbeidsledig isteden. Men jeg har prøvd å oppmuntre alle og få dem til å kjempe. Det var stridt, sier Svetlana.

Etter fire år som renholder i Toma er hun skuffet over bedriften.

– Jeg er takknemlig for at jeg fikk jobb i Toma. Det må du få med. Men jeg har blitt behandlet som en innvandrer som ikke har potensial til å utvikle meg og lede andre. Selv om jeg har gjort alt jeg kan for å bli flink, ha høy kvalitet på arbeidet og være effektiv, sier teamlederen.

Hun har vært bevisst på å ta kurs, og tok fagbrev som renholdsoperatør på egenhånd.

– Jeg kjøpte alle bøkene til fagbrevet selv, og jeg leste mye. Jeg føler meg som en viktig fagperson med utdanning og erfaring. Men jeg blir ikke oppfattet sånn, mener hun.

Hun tror hovedårsaken er at hun ikke snakker perfekt norsk, mens ledelsen i Toma kun består av etniske nordmenn.

– Min leder hadde heller ikke erfaring fra renhold. Hun kunne ikke vurdere på faglig grunnlag om jeg som fagperson kunne være til nytte på andre oppdrag med min kompetanse.

Følg Arbeidsmanden på Facebook

Bransjeproblemer

Svetlana mener renholdsbransjen har mange utfordringer.

– Det virker som om renholdsbedriftene prøver å ansatte folk uten utdannelse eller erfaring. Det er billigere arbeidskraft. Da slipper de å betale for ansiennitet eller tillegg for fagbrev.

– Det virker som om bransjen foretrekker folk som ikke kan, ikke forstår og ikke krever. Det er mye lettere å styre de renholderne, fortsetter hun.

Teamlederen synes at private renholdsvirksomheter bør satse mer på å utdanne sine ansatte, sa hun til NTL-Magasinet da de skrev om saken.

– De har ansvar for verdifulle maskiner, som ikke gir den effekten de skal hvis de ikke brukes riktig. Dessuten er renhold et tungt yrke, og uten kunnskaper er det lett å pådra seg skader og sykemelding, påpekte hun.

Fra 1. september venter tilbud om både fagbrev og norskkurs for renholderne som blir ansatt ved NTNU.

Svetlana gleder seg til å få ny arbeidsgiver.

– Vi blir flere folk, og da blir det mindre belastning for oss alle. Og vi har allerede fått nytt utstyr med høy kvalitet. Det betyr mye for oss i arbeidshverdagen, avslutter hun.

Renholdsbransjen: En av tre får ikke tillegg de har krav på

– Veldig leit

Toma er forelagt Svetlana Dragievas uttalelser hvordan hun opplevde å jobbe i Toma, og HR Direktør i Tomagruppen, Arnt Morten Skei, svarer følgende på e-post:

«Som arbeidsgiver synes vi i Toma at det er veldig leit at en av våre tidligere ansatte sitter igjen med en følelse av at hun ikke har blitt oppfattet som en viktig fagperson. Vi har over 3.500 ansatte i konsernet og over 2.000 av oss er renholdere. Vi har over 80 ulike nasjoner som arbeider for oss og over 60 prosent av vårt personell er av utenlandsk opprinnelse.

Vi har de siste fire årene tilbudt norskkurs til de som ønsker og trenger dette i samarbeid med AOF og Folkeuniversitetet. Vi gjør avsetninger i budsjettet hvert år og oppmuntrer våre ansatte til å ta fagbrev der det foreligger et tjenstlig behov for dette. Toma er opptatt av å rekruttere internt før man rekrutterer eksternt, da vi ønsker å bygge kompetanse i så stor grad som mulig fra våre egne rekker. I 2016 fikk vi IA prisen av NAV og Ringer i vannet prisen fra NHO for det systematiske arbeidet med arbeidsmiljø og at vi har utarbeidet egne programmer for å rekruttere mennesker med 'Hull i Cven'. Vi må derfor si at vi ikke kjenner oss igjen i beskrivelsen som er gitt.

Vi jobber kontinuerlig for å bli bedre. Vi vil derfor selvsagt gå gjennom våre egne rutiner på dette området for å se om vi kunne ha gjort noe annerledes i saken. Vi ønsker å benytte anledningen til å ønske Svetlana Dragieva lykke til hos ny arbeidsgiver og nye utfordringer som venter.»

Få nyhetsbrev fra Arbeidsmanden

Bedrifter må bidra

NHO Service og Handel, som organiserer renhold utført av privat sektor, er enig med Svetlana Dragieva om at bedriftene bør bidra til utdanning og økt kompetanse.

– Men vi kjenner oss ikke igjen i påstanden om at våre bedrifter ansetter folk uten utdannelse eller erfaring for å spare penger. Skal bedriftene hevde seg i et marked med ekstraordinær hard konkurranse er de helt avhengige av å ha dyktige medarbeidere, som både kan, som forstår og som krever, sier Anne-Cecile Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel.

Hun mener mange av bedriftene i NHO Service og Handel systematisk satser på kompetanseheving.

– Særlig viktig er det å bidra til opplæring i grunnleggende ferdigheter i lesing, skriving, regning, muntlig, IKT og norsk. Det er en utfordring at få utdanner seg til å bli renholdere og at yrke er noe mange kommer inn i voksen alder. Det er derfor få som tar fagbrev som renholdsoperatør, men vi ønsker å bidra til at de blir flere. Vi gir 10.000 kroner i stipend når fagbrevet er bestått. Ved å være organisert kan man også søke midler både fra Arbeidsmandsforbundet og LO for å dekke kostnader til utdanning, avslutter direktøren.

– Svetlana peker på noe viktig

– Svetlana peker på noe svært viktig, sier forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen.

– Selv om jeg ikke kan påstå at det er noen bevisst strategi for seriøse bedrifter å satse på ufaglært og billigst mulig arbeidskraft, er det ofte realiteten. Det ser vi ofte, og det har konsekvenser for både bedrifter, ansatte og bransjen. For eksempel ser vi at ansatte med lang ansiennitet og dermed høyere lønn er utsatte i nedbemanningsprosesser.

Edvardsen etterlyser mer fokus på kvalitet og kompetanse.

– Ikke bare i glansede brosjyrer og i salgsmøter, men også i praksis. Svetlana har helt rett i at renholdsbransjen har store utfordringer, og måten å få bukt med det på, er å ha fokus på kvalitet og kompetanse, fremfor å være med på karusellen om laveste pris. Billig renhold har gått av moten for lenge siden, avslutter forbundssekretæren.

13.09.2018
07:29
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker