JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Huseyin Sezer var tillitsvalgt i Norsk Arbeidsmandsforbund i mange år. Bildet er fra 2011

Huseyin Sezer var tillitsvalgt i Norsk Arbeidsmandsforbund i mange år. Bildet er fra 2011

Sissel M. Rasmussen

Renholderen som ble regimekritiker

Hüseyin Sezer (62) var ikke veldig opptatt av tyrkisk politikk etter 30 år i Norge. Det endret seg under oppkjøringen til det siste presidentvalget.
2018082713340020180827143606

anne.siri@lomedia.no

tri.nguyen@lomedia.no

Oslo, juni 2018: Hüseyin Sezer og sønnen Mehmet møtes allerede klokka 06:00 utenfor den tyrkiske moskeen på Grønland i Oslo. De skal markere overgangen fra fastemåneden Ramadan til høytiden id. De ber, og spiser en frokost med både oliven, ost, tradisjonelt brød og sterk te, sånn som de liker den.

Etterpå drar de videre til vestkanten. I et staselig villastrøk nære Frognerparken, spaserer far og sønn. Praten går lett, men samtidig hviler et alvor over dem. De stanser ved den tyrkiske ambassaden. Her registrerer de seg for å forhåndsstemme i det kommende valget.

De dytter konvoluttene ned i stemmeurnen. Kan disse små arkene virkelig gjøre en forskjell? Ja, tenker Hüseyin Sezer, retter opp ryggen og går ut av lokalet.

Istanbul, juni 2018: De alvorlige øynene til presidenten stirrer mot oss. Recep Tayyip Erdoğans bleke ansikt følger med oss fra alle kanter. På store bannere står det «Teşekkürler Istanbul», Takk, Istanbul.

24. juni ble han gjenvalgt som president og slapp dermed unna valgrunde nummer to.

– Jeg var ikke særlig opptatt av tyrkisk politikk, men Erdoğan begynte å irritere meg kraftig. Han var på alle tv-kanaler. Opposisjonen og kritikerne fikk nesten ingen plass, sier Hüseyin Sezer.

Han har reist fra Oslo til Istanbul sammen med kona Kristin Mulleng Sezer. Nå sitter de på en utekafé i Istanbul med røyk i hånda og et glass tyrkisk çay, te. Her ble han født i 1955, og ekteparet reiser ofte tilbake hit.

Ny tyrkisk lov styrker myndighetenes makt til å avsette dommere, militærtjenestemenn og departementsansatte
Tyrkisk fagforeningsleder: – Når jeg legger meg om kvelden, tenker jeg på om noen vil komme og banke på døra mi
Journalist: – Myndighetene kan stenge avisa når som helst
Politiker i Tyrkia: – Det blir ikke demokrati i Tyrkia før kurdernes sak er løst

HANS BY: Hüseyin Sezer er født i Istanbul, og var både ungdom og voksen her. Han håpet på regime-skifte, men president Recep Tayyip Erdogan er fortsatt høyst til stede, også på plakater. Kona Kristin Mulleng Sezer vandrer ved hans side.

HANS BY: Hüseyin Sezer er født i Istanbul, og var både ungdom og voksen her. Han håpet på regime-skifte, men president Recep Tayyip Erdogan er fortsatt høyst til stede, også på plakater. Kona Kristin Mulleng Sezer vandrer ved hans side.

Tri Nguyen Dinh

Mange tør ikke kritisere den tyrkiske staten offentlig fordi de er redde for represalier. Sezer bryr seg ikke om det, men han ber oss være forsiktige med å skrive navn på familiemedlemmene hans som vi snakker med.

Byen som har alt

Istanbul er byen som har nådd et svimlende folketall på 15 millioner og kanskje har enda flere katter. Byen er full av kontraster, her er folk dypt religiøse, de er ikke-troende, de er homser, lesber og transer. Her elsker folk kattene som driver gatelangs. Her bor kurdere og armenere, sigøynere og syriske flyktninger. Her flyr vestlige turister rundt i mini-shorts, mens arabiske turister, kvinnene, gjerne dekker ansiktet med slør. Her er tradisjonelle te-hus, vannpiper, overfylte basarer og frekke barer. Her strømmer de salige bønneropene ut fra moskeene når ettermiddagen sklir over i blekt sollys og skumring. Her tilber mange sin president, mens desperate demonstranter skulle ønske de kunne skrike ut offentlig for sine rettigheter. Og dét mot en mann de mener har for mye makt.

Tri Nguyen Dinh

Mellom Allah og meg

– Religion skal få være en sak mellom Allah og meg, presidenten kan ikke prakke religiøse holdninger på andre, sier Sezer.

I hele landet er det nå over 85.000 moskeer, og det bygges nye. Læreplanene i skolen endres og får mer religiøst innhold, men mindre av musikk, kunst og sport. Det bekrefter Sezers søster, som er pensjonert lærer.

Kvinner vi snakker med er redde for at Tyrkias liberale abortlov skal endres. I det hele tatt er regjeringen ivrig etter å fortelle kvinner hva de skal gjøre og ikke, som ikke å få barn utenfor ekteskap, forteller en journalist.

Den tyrkiske grunnloven slår fast at staten skal være sekulær, altså skilt fra religion. Offiseren Mustafa Kemal Atatürk grunnla republikken i 1923, etter at Det osmanske riket falt. Landets første president var praktiserende muslim, men han forbød hodeplagget hijab i utdanning og arbeid.

Atatürk stiftet Det republikanske folkepartiet (CHP), et sentrum-venstreparti som i dag er landets nest største. Nå er Atatürk en av disse mennene som ser på oss fra glass og ramme på restaurantvegger og fra sokler på torg rundt om i landet.

Er det en sånn status dagens leder drømmer om? undrer Sezer.

Dette er verdens 10 verste land for arbeidstakere

BLÅ MOSKÉ: Tyrkia er en sekulær stat, men mange 
mener landet dreier i en religiøs retning. Her på Sultanahmet, med Den Blå Moské i bakgrunnen.

BLÅ MOSKÉ: Tyrkia er en sekulær stat, men mange mener landet dreier i en religiøs retning. Her på Sultanahmet, med Den Blå Moské i bakgrunnen.

Tri Nguyen Dinh

En ordentlig arbeider

Han kaller seg selv for «fattiggutt», en enkel sosialdemokrat som ønsker at folk skal ha mat på bordet. I årevis var han tillitsvalgt for renholdere i Norsk Arbeidsmandsforbund. Kona Kristin Mulleng Sezer er leder for Oslo grafiske fagforening. Begge er samfunnsengasjerte, interesserte i historie og fotball.

Hjemme har de hver sin tv, side om side, så de kan følge nyhetene og de sportskanalene de vil. Sezer er pensjonist, men fortsetter å vaske for fullt og være vaktmester en god stund ennå.
Han har aldri hatt noe problem med å finne arbeid. Med egne penger har han sørget for utdanning til alle de tre søsknene som bor rundt om i Tyrkia. En søster ble lærer, den andre politi, og broren marineoffiser.

Som unge var han vilter, og voldsomt sjalu på lillesøsteren. Da han var tre år ble han derfor sendt til landsbyen Evreşe i Vest-Tyrkia for å bo med tålmodige besteforeldre. Her i dette rike jordbruksområdet var stemningen rolig og han fikk løpe fritt. Hüseyin gikk på skole, hersjet høy og var gjetergutt. Ti år etter kom han tilbake til Istanbul med sterke, brune arbeidsnever og en egen dialekt. Sezer var sjømann og i hæren. Da han var 14 år begynte han i lære i farens skomakeri, som han siden overtok.

Vi besøker verkstedet som i dag har blitt til en teppebutikk, rett ved byens store basar, Kapalı Çarşı. Her jaktet han også på kunder til basarens andre verksteder, til dem som lagde klær og vesker. Han spanderte gjerne en kaffe på turistene sånn at de skulle mørne og bli kjøpelystne. Fra dem lærte han tysk. Da han var 32 år og det var uro etter det militære statskuppet i Tyrkia i 1980, bestemte han seg for å søke arbeidslykken i Tyskland. Et land mange tyrkere dro til på den tiden. Hüseyin skulle bare hilse på en kompis i Oslo først.

LANDSBYEN: 
Suleyman er sauebonde i Evrese, landsbyen der Hüseyin Sezer vokste opp. Her er det bra å drive landbruk, men staten satser ikke nok på nasjonalt jordbruk, mener han. Nå blir han pensjonist

LANDSBYEN: Suleyman er sauebonde i Evrese, landsbyen der Hüseyin Sezer vokste opp. Her er det bra å drive landbruk, men staten satser ikke nok på nasjonalt jordbruk, mener han. Nå blir han pensjonist

Tri Nguyen Dinh

En kjekkas på besøk

– Jeg tror hun falt pladask for mitt mørke hår. Mens jeg falt for alle pengene hun sa hun skulle tjene, sier Sezer, og ler høyt og rustent.

De minnes sommeren 1987, da han var en kjekkas med hockeysveis. Snart møtte han typograf-lærlingen Kristin Mulleng Amundsen(21). Sezer snakket tysk, hun svarte på engelsk. De kysset på et av byens dansegulv, og bare fire måneder etterpå giftet de seg og flyttet inn på Kristins pikerom, i en liten fireroms de delte med hennes ene bror og mor på Bogerud på Oslos østkant. Året etter kom sønnen Mehmet.

– Hun tok en risiko. Jeg kunne vært en drittsekk, sier Sezer.

Han skryter av familien hennes, for det var mange rundt dem som himlet med øynene. Han lovte henne å bli en god ektemann. Fortsatt bor de i leiligheten de kjøpte på Hauketo i Oslo for 30 år siden.

– Religion og land har ikke vært viktig. Hüseyin er en snill person med et optimistisk sinn, sier Kristin Mulleng Sezer.

Vi vandrer gatelangs, fortsatt i Istanbul. Hüseyin stopper og setter seg på huk i et av byens mange trange smug.

– Kristiiin! Det er en katt der, med kattunger. De sover.

– Så søtt, da! Vi må kanskje ikke forstyrre, svarer Kristin.

FORELSKET: Gattekattene i Istanbul er høyt elsket av folket, Hüseyin Sezer 
elsker dem også. En periode hadde han og kona tre katter og en hund hjemme.

FORELSKET: Gattekattene i Istanbul er høyt elsket av folket, Hüseyin Sezer elsker dem også. En periode hadde han og kona tre katter og en hund hjemme.

Tri Nguyen Dinh

Hva nå, landet mitt?

I Tyrkia har det nye styresettet gitt enda mer makt til presidenten. Frykten for overgrep har spredd seg i sivilsamfunnet siden det mislykkede kuppforsøket sommeren 2016, forteller en rapport fra Amnesty International.

Unntakstilstanden som ble innført for å slå ned på mistenkte støttespillere til kuppforsøket, pågikk inntil nylig. Medier har blitt stengt. Journalister, forfattere og andre frie stemmer fengsles, og rettssystemet og lovgivning misbrukes. Faren for mishandling av fanger har økt, forteller en rapport fra EU-kommisjonen.

Rundt 170 000 statlig ansatte har blitt oppsagt. Mange oppsagte mistenkes å være knyttet til predikant Fethullah Gülens bevegelse, som tyrkiske myndigheter kaller en terroristorganisasjon.

Gülen anklages for å stå bak det mislykkede kuppforsøket, noe Gülen selv nekter for.

En oppsagt akademiker

Ismet Akça sitter på et avkjølt, midlertidig kontor, omgitt av bøker og papirbunker, og rister på hodet.

– Jeg har alltid vært en aktivist, det er «meg». For demokrati, for fred, sier han.

AKADEMIKER: Ismet Akça ble oppsagt fra universitetsstillingen han hadde hatt i 15 år. Han er fortsatt med i Kesk, en fagorganisasjon for offentlig ansatte.?

AKADEMIKER: Ismet Akça ble oppsagt fra universitetsstillingen han hadde hatt i 15 år. Han er fortsatt med i Kesk, en fagorganisasjon for offentlig ansatte.?

Anne Siri Renå

Akça var professor i statsvitenskap ved Yıldız-universitetet i 15 år. Han hadde vært leder for den lokale avdelingen av KESK, en fagorganisasjon for offentlig ansatte. I februar 2017 mottok han brevet som sa at han var oppsagt. Året før hadde han og resten av «Akademikere for fred» underskrevet et offentlig brev som oppfordret til fred mellom staten Tyrkia og kurderne sørøst i landet. Dermed ble han anklaget for å drive propaganda for den kurdiske bevegelsen PKK, som Tyrkia mener er en terrororganisasjon. Oppropet ble riktig nok sendt ut et halvt år før kuppforsøket sommeren 2016. Mer enn 7000 akademikere er nå anklaget for å støtte en terrororganisasjon. Akça prøver å leve frilanstilværelsen, akkurat nå hos en historiestiftelse med lite penger. Han får fortsatt noen penger fra egen fagforening, og KESK har bedt internasjonal fagbevegelse om litt støtte til oppsagte medlemmer.

Myndighetene har tatt passet hans. Han selv sto på farten til å gjøre feltarbeid på Balkan. Han mener heller ikke EU legger nok press på Tyrkia.

– Vi prøver fortsatt å være aktivister, men vi må også være forsiktige, sier Ismet Akça, tydelig dritt-
lei hele situasjonen.

TAKSIM: Hüseyin Sezer foran statuen av Tyrkia-grunnlegger Atatürk på den kjente Taksim-plassen i Istanbul. Atatürk skilte mellom religion og stat. Hüseyins kone Kristin tar bilde.

TAKSIM: Hüseyin Sezer foran statuen av Tyrkia-grunnlegger Atatürk på den kjente Taksim-plassen i Istanbul. Atatürk skilte mellom religion og stat. Hüseyins kone Kristin tar bilde.

Tri Nguyen Dinh

Takker Erdoğan

På det lille torget i den konservative bydelen Çarşamba i Fatih, Istanbul, henger en gjeng snakkesalige mannfolk. Torget er omringet av flere butikker som selger lange kjoler og religiøse hodeplagg. Erdoğans ansikt ser atter en gang på oss fra banneret, det står Takk, Fatih. Presidenten takker for at de stemte på han, og det gjorde mange av dem her. De forteller gjerne om hvorfor. Landets grunnlegger Atatürk forbød menn å gå med fez da staten var ung, men nå har mange hentet hodeplagget fram igjen. Religionsfriheten har blitt større, sier de, moskeene får mer støtte. Helsevesenet og transportsystemet er bedre. En av mennene tror det var flest unge som ikke stemte på Erdoğan, fordi de ikke har sett den lange, positive utviklingen i landet. En er tydeligvis bekymret for at vi skal tro at tyrkere hater folk fra Vesten.

– Vi er ikke imot noen, sier han mildt.

Kvinnene her er derimot langt vanskeligere å få i tale; en etter en sier de nei. Plutsetlig stopper tre unge kvinner opp på et travelt gatehjørne, foran en iskremselger. De vil gjerne si noen ord. Før kunne ikke kvinner med slør studere eller besøke militære bygninger, men nå er det fritt, forteller de. De sier de er vant til å få nedsettende kommentarer på Facebook fordi de bruker hodeplagg. Kvinnene bryr seg ikke om det, de lar være å svare dem som kritiserer. Da Erdoğan var ordfører i Istanbul fikk han orden på mye, blant annet på søpla, sier den ene kvinnen og nikker mot nærmeste søppelstativ – før de tre haster videre.

VALGFRITT: Erdogan gjør det mulig for oss å bruke hodeplagg, men han tvinger oss ikke, sier 
disse tre 
kvinnene vi 
møter på gata i konservative Fatih i Istanbul.

VALGFRITT: Erdogan gjør det mulig for oss å bruke hodeplagg, men han tvinger oss ikke, sier disse tre kvinnene vi møter på gata i konservative Fatih i Istanbul.

Tri Nguyen Dinh

Drømmen ble knust

Forventningene Sezer og sønnen hadde da de forhåndsstemte i Oslo, gikk i grus. Morgenen etter valgdagen sier Hüseyin minst mulig. Han tar oss bare med på en lang og litt alvorlig vandring mot en lokal suppekafé i Istanbul. Maten er det beste med Tyrkia, mener han.

Vi setter oss på uteserveringen, og over tallerkenene med sauehodesuppe og kumagesuppe, forsøker han å riste av seg rester av søvn og nederlag. Han elsker innmat og ser ut til å bli sterk av det. Sezer tenner en røyk og bestiller te, og sier at han jo tross alt er en glad person. Men kanskje kommer han til å selge en av de to leilighetene han eier i landet, i Istanbul og i Alanya. For skal han virkelig fortsette å betale inn skatt til myndighetene som styrer nå?

– Hør her. Tyrkere er alltid optimister, vet du. Livet går videre. Vi er mange her som elsker den frie tanken, sier Hüseyin Sezer.

{"412152":{"type":"m","url":"/image-3.412152.241f69a98a","cap":"FAGBEVEGELSEN: – Vi tar ikke ett eneste steg tilbake for landets arbeidere, sier Arzu Çerkezoglu.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412198":{"type":"m","url":"/image-3.412198.1e97af983f","cap":"TRUET: Avisen \nCumhuriyet, en av de svært få uavhengige \nmediene som er igjen i Tyrkia. \nRedaksjons-\nlokalene er strengt bevoktet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412208":{"type":"m","url":"/image-3.412208.2836092ccb","cap":"GJENSYN: \nHüseyin \nog Kristin \nbesøker ofte \nfamilien hans i Tyrkia. Her \nhopper en av \nniesene opp i fanget.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412215":{"type":"s","url":"/image-3.412215.3d4f85fb4e","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412268":{"type":"m","url":"/image-3.412268.6b92e32faa","cap":"TAKSIM: Hüseyin Sezer foran statuen av Tyrkia-grunnlegger Atatürk på den kjente Taksim-plassen i Istanbul. Atatürk skilte mellom religion og stat. Hüseyins kone Kristin tar bilde.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412269":{"type":"m","url":"/image-3.412269.f7839d1d46","cap":"HANS BY: Hüseyin Sezer er født i Istanbul, og var både ungdom og voksen her. Han håpet på regime-skifte, men president Recep Tayyip Erdogan er fortsatt høyst til stede, også på plakater. Kona Kristin Mulleng Sezer vandrer ved hans side.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412288":{"type":"m","url":"/image-3.412288.60b1e22562","cap":"VALGFRITT: Erdogan gjør det mulig for oss å bruke hodeplagg, men han tvinger oss ikke, sier \ndisse tre \nkvinnene vi \nmøter på gata i konservative Fatih i Istanbul.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412290":{"type":"s","url":"/image-3.412290.f8e612d0ab","cap":"AKADEMIKER: Ismet Akça ble oppsagt fra universitetsstillingen han hadde hatt i 15 år. Han er fortsatt med i Kesk, en fagorganisasjon for offentlig ansatte.?","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412309":{"type":"m","url":"/image-3.412309.27c0ea19a1","cap":"BLÅ MOSKÉ: Tyrkia er en \nsekulær stat, \nmen mange \nmener landet dreier i en \nreligiøs retning. Her på Sultanahmet, med Den \nBlå Moské i \nbakgrunnen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412312":{"type":"m","url":"/image-3.412312.f16685ad45","cap":"LANDSBYEN: \nSuleyman er sauebonde i Evrese, landsbyen der Hüseyin Sezer vokste opp. Her er det bra å drive landbruk, men staten satser ikke nok på nasjonalt jordbruk, mener han. Nå blir han pensjonist","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412317":{"type":"m","url":"/image-3.412317.5ae5d72252","cap":"FORELSKET: Gattekattene i Istanbul er høyt elsket av folket, Hüseyin Sezer \nelsker dem også. En periode hadde han og kona tre katter og en hund hjemme.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414749":{"type":"m","url":"/image-3.414749.034fbc61a6","cap":"HANS BY: Hüseyin Sezer er født i Istanbul, og var både ungdom og voksen her. Han håpet på regime-skifte, men president Recep Tayyip Erdogan er fortsatt høyst til stede, også på plakater. Kona Kristin Mulleng Sezer vandrer ved hans side.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"94","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Tyrkia","closed":false,"place":"Istanbul, juni 2018: De alvorlige øynene"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi er mange her som elsker den frie tanken. ","place":"Vi setter oss på uteserveringen, og over"},{"title":"Jeg tror hun falt pladask for mitt mørke hår. ","place":"– Hun tok en risiko. Jeg kunne vært en d"},{"title":"– Vi prøver fortsatt å være aktivister.","place":"En oppsagt akademiker"},{"title":"Kvinner er andrerangs arbeidstakere i Tyrkia.","place":"Takker Erdoğan"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"Myndighetene kan stenge avisa når som helst","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"Topptillitsvalgte Arzu fornærmet presidenten","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Tyrkia

• Den tyrkiske republikken ble opprettet i 1923, etter Det osmanske rikets fall.
• Mustafa Kemal Atatürk var landets første president.
• Ankara er hovedstaden.
• Folketallet er cirka 80 millioner.
• Kurderne utgjør 15-20 prosent av befolkningen.
• Nato-medlem siden 1952.
• Recep Tayyip Erdoğan ble president i 2014. Han var statsminister fra 2003. På 1990-tallet var han ordfører i Istanbul.
• Halvårstallene for 2018 viste at Tyrkia er ett av landene det kommer flest asylsøkere fra til Norge.

Kilde: Wikipedia, VG, regjeringen

Vi er mange her som elsker den frie tanken.

Hüseyin Sezer, renholder og tillitsvalgt

Jeg tror hun falt pladask for mitt mørke hår.

Hüseyin Sezer, renholder og tillitsvalgt

– Vi prøver fortsatt å være aktivister.

Ismet Akça, tillitsvalgt og oppsagt akademiker

{"412152":{"type":"m","url":"/image-3.412152.241f69a98a","cap":"FAGBEVEGELSEN: – Vi tar ikke ett eneste steg tilbake for landets arbeidere, sier Arzu Çerkezoglu.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412198":{"type":"m","url":"/image-3.412198.1e97af983f","cap":"TRUET: Avisen \nCumhuriyet, en av de svært få uavhengige \nmediene som er igjen i Tyrkia. \nRedaksjons-\nlokalene er strengt bevoktet.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412208":{"type":"m","url":"/image-3.412208.2836092ccb","cap":"GJENSYN: \nHüseyin \nog Kristin \nbesøker ofte \nfamilien hans i Tyrkia. Her \nhopper en av \nniesene opp i fanget.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412215":{"type":"s","url":"/image-3.412215.3d4f85fb4e","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412268":{"type":"m","url":"/image-3.412268.6b92e32faa","cap":"TAKSIM: Hüseyin Sezer foran statuen av Tyrkia-grunnlegger Atatürk på den kjente Taksim-plassen i Istanbul. Atatürk skilte mellom religion og stat. Hüseyins kone Kristin tar bilde.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412269":{"type":"m","url":"/image-3.412269.f7839d1d46","cap":"HANS BY: Hüseyin Sezer er født i Istanbul, og var både ungdom og voksen her. Han håpet på regime-skifte, men president Recep Tayyip Erdogan er fortsatt høyst til stede, også på plakater. Kona Kristin Mulleng Sezer vandrer ved hans side.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412288":{"type":"m","url":"/image-3.412288.60b1e22562","cap":"VALGFRITT: Erdogan gjør det mulig for oss å bruke hodeplagg, men han tvinger oss ikke, sier \ndisse tre \nkvinnene vi \nmøter på gata i konservative Fatih i Istanbul.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412290":{"type":"s","url":"/image-3.412290.f8e612d0ab","cap":"AKADEMIKER: Ismet Akça ble oppsagt fra universitetsstillingen han hadde hatt i 15 år. Han er fortsatt med i Kesk, en fagorganisasjon for offentlig ansatte.?","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412309":{"type":"m","url":"/image-3.412309.27c0ea19a1","cap":"BLÅ MOSKÉ: Tyrkia er en \nsekulær stat, \nmen mange \nmener landet dreier i en \nreligiøs retning. Her på Sultanahmet, med Den \nBlå Moské i \nbakgrunnen. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412312":{"type":"m","url":"/image-3.412312.f16685ad45","cap":"LANDSBYEN: \nSuleyman er sauebonde i Evrese, landsbyen der Hüseyin Sezer vokste opp. Her er det bra å drive landbruk, men staten satser ikke nok på nasjonalt jordbruk, mener han. Nå blir han pensjonist","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"412317":{"type":"m","url":"/image-3.412317.5ae5d72252","cap":"FORELSKET: Gattekattene i Istanbul er høyt elsket av folket, Hüseyin Sezer \nelsker dem også. En periode hadde han og kona tre katter og en hund hjemme.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"414749":{"type":"m","url":"/image-3.414749.034fbc61a6","cap":"HANS BY: Hüseyin Sezer er født i Istanbul, og var både ungdom og voksen her. Han håpet på regime-skifte, men president Recep Tayyip Erdogan er fortsatt høyst til stede, også på plakater. Kona Kristin Mulleng Sezer vandrer ved hans side.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"94","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f2","title":"Tyrkia","closed":false,"place":"Istanbul, juni 2018: De alvorlige øynene"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Vi er mange her som elsker den frie tanken. ","place":"Vi setter oss på uteserveringen, og over"},{"title":"Jeg tror hun falt pladask for mitt mørke hår. ","place":"– Hun tok en risiko. Jeg kunne vært en d"},{"title":"– Vi prøver fortsatt å være aktivister.","place":"En oppsagt akademiker"},{"title":"Kvinner er andrerangs arbeidstakere i Tyrkia.","place":"Takker Erdoğan"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"Myndighetene kan stenge avisa når som helst","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"Topptillitsvalgte Arzu fornærmet presidenten","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}