JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Runar Sjåstad sikter mot næringskomiteen

Arbeidsmandsforbundets mann på Stortinget vil kjempe for næringa i nord i sentralpolitikken de neste fire årene.
KLAR FOR TINGET: Runar Sjåstad jobbet opprinnelig innenfor bergverk. Nå skal finnmarkingen pendle til Oslo og jobbe på Stortinget.

KLAR FOR TINGET: Runar Sjåstad jobbet opprinnelig innenfor bergverk. Nå skal finnmarkingen pendle til Oslo og jobbe på Stortinget.

Finnmark fylkeskommune

merete.holtan.garte@lomedia.no

Runar Sjåstad er medlem i Norsk Arbeidsmandsforbund, og har i ti år vært fylkesordfører i Finnmark for Arbeiderpartiet. Valget gikk ikke Aps vei, men Sjåstad sto som nummer én på stortingslista fra sitt fylke og er klar for en plass på Stortinget.

Den vil han bruke til å kjempe for sakene han gikk til valg på: Mineraler og fisk, olje og gass - kort sagt næringa i nord.

– Vi blir invitert til å komme med ønske om hvilken komité vi vil sitte i. Jeg vil gjerne til næringskomiteen, men det er jo en kabal som skal gå opp, sier Sjåstad.

Les også: Svaret på nederlaget er organisering

32 prosent for Ap i Finnmark

Dagen etter valget var det en sliten mann Arbeidsmanden snakket med.

– Det har vært en lang og intens valgkamp, med valgdagen som en slags finale og en lang valgnatt derpå. Etter det har jeg vært tilgjengelig for intervjuer, og ja - jeg føler jeg har gjort det jeg har kunnet.

– Arbeiderpartiet får ingen regjeringsmakt, men du kommer på Tinget. Hva føler du nå?

– En blanding av glede over å komme inn og skuffelse over at vi ikke greide å få på plass et flertall og en ny regjering, sier Sjåstad, som kunne notere seg en oppslutning på hele 32 prosent for Arbeiderpartiet i Finnmark.

Det var likevel en nedgang på 7,9 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. Nest største parti i Finnmark ble FrP med 18 prosents oppslutning, deretter kom Høyre med 14,4.

Få vårt nyhetsbrev.

Rypejakt neste

Nå skal Sjåstad tømme hodet for politikk noen dager, før han pakker kofferten og reiser til Oslo.

– Jeg har tatt ut noen feriedager og reiser på rypejakt nå i langhelgen. Jeg må omstille hodet litt, sier 49-åringen med et smil.

Han er opprinnelig utdannet industrimekaniker- og reparatør, og har jobbet for Sydvaranger Gruve og som organisasjonsarbeider for LO og distriktssekretær i NAF avdeling 9 Nord før han ble politiker på heltid.

Nå starter et nytt kapittel i Sjåstads yrkeskarriere. Rent praktisk må mye på plass.

– Jeg får en innkalling rimelig kjapt, og er forberedt på å møte på Stortinget mot slutten av september. Men det er vel først i oktober jeg formelt starter.

Følg Arbeidsmanden på Facebook.

To fra NAF fikk ikke plass

Hvor han skal bo, er han faktisk ikke sikker på ennå.

– Jeg får tildelt en hybel, og så blir det ukependling. Det er her jeg har hus og hjem og familie, sier Sjåstad, og viser til Vadsø og familien med kone og tre barn fra 12 til 22 år.

Men arbeidsplassen blir på Karl Johan, og finnmarkingen kommer til å sitte på andre rad, midt i hesteskoen, i stortingssalen.

I den salen blir han den eneste med medlemskap i Norsk Arbeidsmandsforbund. Også Pål Sture Nilsen stilte til valg for Ap, som nummer seks på lista til i Sør-Trøndelag. Partiet fikk 32,8 av stemmene i fylket og fire mandater på stortinget, dermed holdt det ikke til stortingsplass for Nilsen.

I Oslo sto Fredrik Mellem som nummer ni på lista for Ap. Partiet fikk 28, 4 prosents oppslutning i hovedstaden, nøyaktig det samme som i Mellems valgkrets Sagene, og fem representanter på Stortinget. Dermed holdt det heller ikke til plass for Mellem.

Les også:

7 av 10 nordmenn mener økonomisk ulikhet utfordrer velferdsstaten

LO-lederen: – Det er for tidlig å fordele skyld

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse