JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundet kurser tillitsvalgte:

Ruster Vegvesenet til lønnsforhandlinger

Kursing skal gjøre tillitsvalgte fra Arbeidsmandsforbundet i Statens vegvesen sterkere i de lokale lønnsforhandlingene som begynner om noen uker.
TILLITSVALGTE: 16 stykker har møtt opp på kurset for å sette seg inn i de nye endringene i tariffavtalen.

TILLITSVALGTE: 16 stykker har møtt opp på kurset for å sette seg inn i de nye endringene i tariffavtalen.

Fride Gjedebo Gjertsen

Mandag 24. oktober til tirsdag 25. er 15 tillitsvalgte i Vegvesenet på kurs på Scandic Hotell i Oslo. Resultatet av vårens tariffoppgjør i staten har ført til behov for mer kunnskap.

Fram til i våres hadde staten en felles tariffavtale med LO, YS, Unio og Akademikerne. Under vårens tariff-forhandlinger fikk Akademikerne for første gang en egen tariffavtale med staten. Dermed opererer staten med to ulike lønnssystemer for sine ansatte. En for Akademikerne, og en for LO, YS og Unio

LES OGSÅ:Akademikerne godtar at staten får avgjøre hvem som får lønnstillegg

Lokale forhandlinger

1. november skal de tillitsvalgte ut i forhandlinger om potten som skal fordeles lokalt på hver enkelt virksomhet. Dette ønsker Arbeidsmandforbundet å forberede dem på gjennom kurset.

Helge Haukeland, nestleder i Arbeidsmandsforbundet, sier det er viktig at de får en ordentlig oversikt over hvor mye penger det er snakk om. I tillegg må de ha kontroll på regionens grupper og hvilke som eventuelt henger etter og ikke har hatt en lønnsutvikling. Han påpeker dette kan være vanskelige avgjørelser, siden det for de tillitsvalgte ofte er snakk om kolleger.

– Enkelt medlemmene ser sin egen arbeidsplass, men de tillitsvalgte må ta ansvar for helheten, sier Haukeland.

Ønsker forhandlingstips

Han håper kurset kan trigge et kunnskapsønske i deltagerne og styrke verdien av det å være tillitsvalgt. Kurset har både nye og erfarne deltagere, noe som gjør at ting må tas fra begynnelsen.

– Men etter det som har skjedd nå så er det mye nytt for alle, sier Haukeland.

Olaf Tisjø, hovedtillitsvalgt i Statens vegvesen, deltar nettopp fordi han ønsker å vite mer om de to nye tariffavtalene og hvilken virkning de har. Han forventer å få masse tips til hvordan de kan påvirke forhandlingene i den retningen de ønsker. Som hovedtillitsvalgt skal han delta i flere av de lokale forhandlinger.

– Forhandlingene blir nok knall harde, med tanke på våre og arbeidsgivers prioriteringer. Det blir veldig spennende, sier Tisjø.

Så my taper akademikerne etter lønnsoppgjøret i Staten

Deler erfaringer

Elin Fykerud Johannessen ble nylig tillitsvalgt og synes det er viktig å styrke kunnskapen. Dessuten leggen hun vekt på at kurs som dette er et godt sted å dele erfaringer. Hun ser på dette som en mulighet til å bli kjente med flere tillitsvalgte, samtidig som hun er interessert i å få vite mer om Arbeidsmandsforbundet sitt ståsted til arbeidsgiver og å bli kjent med organisasjonsarbeidet. Johannessen har vært med i lønnsforhandlinger tidligere, men er spent på hvordan det blir denne gangen.

– Det blir spennende å se hvordan dynamikken er, med tanke på de to nye tariffavtalene. Jeg tror vi kan stille sterkt denne gangen, sier Johannessen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse