JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Korona:

Sånn jobber anleggsarbeiderne for å hindre smitte

Anleggsarbeidere som må holde seg på rommet. Skift som ikke får møtes. Minst to meters avstand. Mat servert i porsjoner. På anlegg gjøres det som kan for å unngå at koronasmitten brer seg.

Sissel M. Rasmusen

ane.borrud@lomedia.no

– Jeg må si at stort sett, så går det veldig bra på de store anleggene, sier hovedtillitsvalgt i Hæhre Entreprenør, Bjørn Bakerød.

I samråd med de tillitsvalgte har bedriften satt i gang en rekke tiltak for å unngå at anleggsarbeiderne blir smittet av koronaviruset. Og om de blir det, hindre at smitten sprer seg.

p

– Nå skjer ikke rotasjonsbytte på anleggsplassene lenger, så de forskjellige skiftene møtes ikke. Fellesrommene på brakkene brukes ikke, og romvask og desinfisering foregår hyppig. I kantinene er det god plass mellom arbeiderne, og det er slutt på bufé. Nå får alle maten i porsjoner, servert på engangstallerkener.

Saken fortsetter under bildet

Bjørn Bakerød, hovedtillitsvalgt i Hæhre Entreprenør

Bjørn Bakerød, hovedtillitsvalgt i Hæhre Entreprenør

Bjørn Harry Schønberg

Risikovurderinger og tiltak

Inge Ramsdal, regiontillitsvalgt for Veidekke Anlegg, forteller at bedriften har basert seg på anbefalingene til Byggenæringens Landsforening (BNL) om smittevern.

– Vi holder alltid to meters avstand, der det går. Hvis det ikke går, tar vi risikovurdering og bruker masker der det trengs. Arbeiderne på Fornebu-riggen har flyttet ut og over til fire hotell i Drammen. Ett hotell til hvert skift, sånn at skiftene aldri møtes. Og de som bor på brakker spiser til forskjellige tider, sånn at det alltid er minst to meter fra hverandre i kantina. Det er slutt på bufé, alle får servert middag og matpakker i egne esker.

Saken fortsetter under bildet

Inge Ramsdal, regiontillitsvalgt i Veidekke Anlegg.

Inge Ramsdal, regiontillitsvalgt i Veidekke Anlegg.

Ole Palmstrøm

Veidekke opererer med faste lag, det vil si at det er det samme laget som alltid jobber sammen. Og hvis en skulle bli smitta, da sendes hele laget hjem i karantene.

– Og hvis det er en tunnel, da lukker vi den tunnelen. Det er kald stabil luft i en tunnel, så vi vet ikke helt hvor lenge viruset lever der. Vi tar ingen sjanser. Men heldigvis – så langt jeg vet er ingen anleggsarbeidere i Veidekke smitta!

«Nå må vi satse på norske entreprenører og leverandører for å hindre konkurser»

Permitteringer

Verken Veidekke Anlegg eller Hæhre Entreprenør er foreløpig rammet av store permitteringer, sånn som Leonhard Nilsen & Sønner, der én av tre anleggsarbeidere permittert.

Hæhre Entreprenør har om lag 70 permitterte av rundt 650, mens Veidekke Anlegg har rundt 95 av 650. Men 80 av dem var permittert før viruset kom. I tillegg kommer noen som er i karantene, og en del som må være hjemme og passe barna fordi partneren arbeider i helsevesenet eller i andre kritisk viktige samfunnsfunksjoner. Og så er det noen arbeidere fra Polen som er permittert, fordi de ikke kommer inn i landet uten å sitte i karantene i 14 dager.

Lokale karanteneregler

Begge firmaene merker karantenereglene mange kommuner har innført. Hæhre har måtte permittere en del på at kraftanlegg i Rødøy kommune.

– Det er bare lokalt ansatte som kan jobbe der som dagen, og hvor lenge vi klarer å holde det gående får vi se, sier Bakerød.

Hæhre har også det store prosjektet på Svalbard med å rydde opp etter gruvedrifta i Svea Nord.

p

– Vi må kanskje stenge ned prosjektet på Svalbard etter påske. Store Norske er veldig gira på at vi skal få unna kontrakten, men det går ikke hvis ikke anleggsfolk får reise dit. Når det er sagt så har jeg stor forståelse for at lokalstyret har innført disse reglene på Svalbard!

Også i Veidekke er det problemer ved anlegg i karantene-kommunene.

–Kommunene gjør som de selv vil, uten den nasjonale dugnaden. Vi har for eksempel karantene ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, sier Ramsdal.

Han har forståelse for at kommunene vil hindre smitte, men mener det kan oppnås uten å ramme de indre pendlerne, som han kaller anleggsarbeiderne.

– Hvis man finner et lukka lokale der folk kan bo, og anleggsarbeiderne holder seg der uten å blande seg med lokalbefolkningen, så burde det gå greit!

For hvis karantenereglene blir langvarige, så vil de også ramme lokalsamfunnene, ikke bare anleggsnæringa.

– Vi bruker lokale leverandører, som vil merke det fort hvis anlegg stenges. Her gjelder det å gjøre smarte tiltak, så hjulene holdes i gang!

Bakerød mener det er viktig å se på hele kostnadsbildet.

– 100.000 jobber i bygg og anlegg i fare, så jeg. Å holde folk i arbeid er kjempeviktig for AS Norge! Vi kan ikke permittere alle!

Denne bedriften gir utbytte til de ansatte istedenfor eierne

Dugnadsånd

Bjørn Bakerød melder om stor dugnadsånd blant anleggsarbeiderne.

– Det er klart det tærer på folk å gå i en karantenelignende situasjon på jobben, men det er en vanvittig dugnadsånd. Alle gjør sitt for at vi skal beholde jobbene for de fleste, og at vi skal redusere koronasmitten så mye som mulig. Jeg synes gutta ute har gjort en vanvittig innsatt! Og det virker som om det går bra med folk, tross alt.

Han oppfordrer alle i Norge til å bruke hue og være med på dugnaden.

– Vi kjenner alle noen som ikke må få dette viruset, og da må vi dra den dugnaden og ikke bare tenke på oss selv. Vi må være solidariske med hverandre og hjelpe hverandre, så vi får landa dette!

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse