JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken på vei inn i sin 11. uke

Securitas er ikke interessert i å finne en løsning på streiken, hevder vekterne

Securitas tjener penger på å sette inn vektere for å gjøre jobben til folk i streik og stresser ikke med å få løst konflikten, hevder Terje Mikkelsen i Arbeidsmandsforbundet.
Vekterne i Arbeidsmandsforbundet er nå inne i sin tiende streikeuke. Konflikten med arbeidsgiversida tilspisser seg.

Vekterne i Arbeidsmandsforbundet er nå inne i sin tiende streikeuke. Konflikten med arbeidsgiversida tilspisser seg.

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

I den mer enn to måneder lange vekterstreiken begynner det nå å tilspisse seg mellom vekterne i Arbeidsmandsforbundet (NAF) og Securitas på arbeidsgiversida.

I Oslo og Bergen har Securitas brukt datterselskapet Securitas PSS til å gjøre jobben for organiserte vektere i streik. Hensikten er å sørge for at kunder ved kjøpesentrene overholder smittevernreglene, men samtidig blir vaktselskapet også beskyldt for å ta på seg flere arbeidsoppgaver.

Siste: Dette skjer i vekterstreiken nå

Går vekterstreiken mot slutten? – Vi står ikke så langt fra hverandre, sier leder i Arbeidsmandsforbundet

Registrerer stor aktivitet

En tillitsvalgt i Securitas i Bergen, som ønsker å være anonym, bekrefter at det ikke bare er ved ekstra innsats på grunn av smittevern det er satt inn vektere fra datterselskapet PSS. Det gjelder også generelt der vektere er tatt ut i streik. Det synes Arbeidsmandsforbundet er ekstremt betenkelig.

– Det virker som om vekterne i PSS er veldig aktive for tida og får mye oppdrag. Med tanke på at PSS er hundre prosent eid av Securitas, er det også grunn til å tro at Securitas får store inntekter fra datterselskapet. Det kan også være årsaken til at Securitas ikke er så stresset med å finne en løsning på streiken, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i NAF, til FriFagbevegelse.

Beskyldes for streikebryteri: Securitas setter inn uorganiserte vektere for å gjøre jobben til folk i streik

I tillegg til at Securitas tjener penger gjennom sitt heleide datterselskap, mottar de også støtte fra streikefondet til NHO.

Påstandene om at Securitas og PSS snor seg unna streikebryteri under vekterstreiken, er tidligere blitt omtalt av e24.no. På grunn av de ekstraordinære smitteverntiltakene i forbindelse med koronaen, er butikker så vel som kjøpesentre i Oslo og Bergen pålagt å ha nødvendig vakthold.

For å påse at disse tiltakene blir etterlevd har løsningen vært å ta inn ekstra vektere og annet servicepersonell. For Ole Martin Karlsen, hovedtillitsvalgt i Avarn Security, er dette i gråsonen av streikebryteri.

Ekstra innsats flere steder

E24.no har fått bekreftet at Olav Thon-gruppen i Bergen og Oslo så vel som Sandvika storsenter i Oslo har leid inn vektere fra PSS. Karlsen opplever at vekterne gjør mer enn bare å drive med smittevern.

Det samme gjør forbundssekretær Terje Mikkelsen i NAF. Det faktum at vekterne fra PSS skal ha påtatt seg flere av de samme arbeidsoppgavene som vekterne i streik, synes han er veldig ukollegialt.

– Det er en av de største aktørene i konflikten som gjør dette. Derfor er det merkelig at ikke flere reagerer. PSS står utenfor arbeidslivet både på arbeidstakersida og arbeidsgiversida, påpeker han.

Historisk: Vekterne har streiket i to måneder. Kun tre streiker de siste 25 årene har pågått lenger

Fra Bergen får FriFagbevegelse bekreftet at oppdragene for PSS også strekker seg utover smittevern. Vektere fra PSS, som ikke har tariffavtaler for sine ansatte, skal ha gjort de samme arbeidsoppgavene for vektere i streik både ved kjøpesentre, i butikker og ved byens vinmonopol. Stedene som blir nevnt er Laksevåg senter, Gullgruven og flere ikke navngitte butikker i sentrum.

– Jeg har ingen grunn til å betvile de opplysningene. Tillitsvalgte lokalt har som regel veldig god oversikt over hva som foregår i nærområdet. Vi har også fått oversendt vaktlister og dokumentasjon på at vektere fra PSS blir satt inn både her og der, påpeker Terje Mikkelsen.

Kritiske til Securitas

– PSS har utvilsomt mye å gjøre under streiken. Det at disse vekterne i tillegg gjør mye av det som vekterne i streik vanligvis gjør, undergraver streikevåpenet vi har og hele hensikten med denne arbeidskampen. Dette er datterselskapet til en av de største partene i konflikten, sier han.

Innsikt: Seks punkter som forklarer hvorfor vekterne streiker

Arbeidsmandsforundet har i lenge tid vært kritiske til Securitas. Det har også kommet til uttrykk tidligere. Da forbundet i midten av november ga NHO Service og Handel et nytt tilbud i håp om få en løsning, ble det ikke lagt skjul på hva forbundet synes om arbeidsgiversida.

I en melding som ble sendt ut til de 4.500 vekterne som er organisert i forbundet, ble det påstått at det kun var Securitas som holdt igjen. Tilbudet fra Arbeidsmandsforbundet ble nemlig ikke godtatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Terje Mikkelsen er forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet. Han beskylder Securitas for å holde igjen i streiken.

Terje Mikkelsen er forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet. Han beskylder Securitas for å holde igjen i streiken.

Eirik Dahl Viggen

Slik svarer arbeidsgiversida

FriFagbevegelse har informert PSS Securitas om utspillet fra NAF og det forbundssekretær Terje Mikkelsen hevder, men driftsleder Christofer Næsheim nøyer seg med å svare at «vi følger arbeidslivets regler og kjenner oss ikke igjen i disse påstandene».

Regiondirektør Dorothy Billett i Securitas avviser at det settes inn vektere fra PSS Securitas for å gjøre arbeidet som vektere i streik skulle ha gjort.

– Vekterne fra PSS Securitas leverer flere steder i landet tjenester knyttet til smittevern, og de utfører ikke vekteres oppgaver der vektere er i streik. Vi vil gjenta vårt tidligere budskap om å oppfordre Arbeidsmandsforbundet til å ta direkte kontakt med oss der de mistenker uregelmessigheter i stedet for gjentatte beskyldninger i mediene, skriver Billett i en epost til FriFagbevegelse.

Hun synes beskyldningene om at Securitas ikke ønsker å finne en løsning på den langvarige vekterstreiken, faller på sin egen urimelighet.

– Securitas er ikke tjent med å ikke kunne levere avtalte tjenester til kundene våre. Som de andre aktørene på arbeidsgiversiden, ønsker vi å avslutte denne streiken, påpeker regiondirektøren i Securitas.

Har trappet opp streiken

Fram til mandag 2. november var både vekterne i Arbeidsmandsforbundet og i Parat i streik. 2. november ble Parat enige med NHO Service og Handel om forslag til ny tariffavtale.

Fredag 27. november trappet Arbeidsmandsforbundet opp vekterstreiken for andre gang på en uke, bare tre dager etter forrige opptrapping.

Totalt er nå 2.373 vektere fra forbundet i streik. Vekterstreiken, som nå er i sin tiende uke, er dermed en av de lengste streikene som har vært i privat sektor i nyere tid.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse