JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Årets lærling:

Signalmontør Trym ble årets lærling

Trym Thorsen Frøshaug fra Eidsvoll er lidenskapelig opptatt av faget sitt. Men det er såpass smalt at han ble overrasket da han ble kåret til årets lærling av arbeidsgiveren Veidekke.
STOLT AV FAGET: Trym Thorsen Frøshaug fra Eidsvoll er nå fast ansatt i Veidekke, men mener han stadig har mye å lære. – Jeg jobber for å bli best mulig i faget mitt, sier han.

STOLT AV FAGET: Trym Thorsen Frøshaug fra Eidsvoll er nå fast ansatt i Veidekke, men mener han stadig har mye å lære. – Jeg jobber for å bli best mulig i faget mitt, sier han.

Veidekke

merete.holtan@lomedia.no

Trym Thorsen Frøshaug har nå fast jobb i baneavdelingen i Veidekke, men fram til april i år var han lærling samme sted. Lærlinger er et satsingsområde i Veidekke – derfor hadde entreprenøren nesten 200 kandidater å velge mellom når de skulle plukke ut årets lærling 2020.

– Det var veldig kult å vinne, men litt overraskende. Jeg jobber i en liten avdeling i Veidekke, og vi ser ikke så mye til det store selskapet, sier Trym da Arbeidsmanden ringer ham.

Hjelper ungdom som har falt ut av skolen: – Hvert år har vi elever som sier at «dere berga livet mitt»

– Nøyaktig, fleksibel og yrkesstolt

22-åringen trodde med andre ord at han ikke ble lagt merke til av det sentrale Veidekke, men det gjorde han. Veidekkes lærlingeansvarlige Fredrikke Rønsen sier dette om valget av årets lærling:

– Trym Thorsen Frøshaug utmerket seg tidlig ved å være ivrig i å lære mest mulig innen signalmontørfaget. Han er høyt respektert av fagarbeidere rundt seg, både fordi han gjør en god jobb og fordi han er en omgjengelig person. Trym er nøyaktig i sitt arbeid, meget fleksibel og flink til å samarbeide. Han har god forståelse for helse, miljø og sikkerhet og fremstår allerede som en solid fagmann med stor grad av yrkesstolthet.

Når vi leser beskrivelsen for Trym, drar han litt på det.

– Ja. Nei … Jo, jeg kjenner meg nok litt igjen i det som blir sagt. Jeg har hatt en følelse av at kollegaene mine har satt pris på å jobbe med meg, og jeg har nok aldri trengt å bli mast på for å gjøre arbeidet mitt.

– Midt i blinken

Vi har vel alle sittet på toget og hørt over høyttaleranlegget at det er «stopp på grunn av signalfeil». Da er det en signalmontør på vakt som rykker ut for å ordne opp i feilen.

Trym Thorsen Frøshaug er ikke i vaktteamet, men blant dem som bygger og vedlikeholder jernbanens signalanlegg. Han snakker entusiastisk om faget sitt, som er ganske smalt.

– På mitt kull var det omtrent 30, men det var et stort kull. Tidligere vet jeg at de fagansvarlige har reist rundt for å forsøke å få folk til å søke, forteller 22–åringen, som selv ikke trengte å bli nødet.

– Da jeg gikk på elektrolinja, så jeg etter et fag jeg hadde lyst til å holde på med, og signalmontør var midt i blinken.

Hvor mye skal en lærling ha i lønn? Her er 10 spørsmål og svar om lærlinger

Liker gammel teknologi

Det var noe helt konkret som tiltrakk Trym.

– I signalmontørfaget jobber man med mye gammel teknologi. Det første signalanlegget kom til Norge i 1963. Siden er regelverket blitt fornyet og man bruker flere nye komponenter, men teknologien er den samme.

60–tallsteknologi innebærer at det er mer i prosessen som «klikker og klakker», som Trym uttrykker det.

– I andre elektrofag er mye styrt av pc og mye skjer av seg selv, mens i signalmontørfaget er det mer som gjøres manuelt.

Statuett og 10.000 kroner

Som årets lærling fikk Trym Thorsen Frøshaug overrakt en bronsestatuett og en sjekk på 10.000 kroner. I tillegg var tømrerlærling Mattias Bergh Bangsund fra Trondheim og betonglærling Sondre Reed Aasgaard fra Bergen med helt til finalerunden, og fikk hver sin sjekk på 5.000 kroner.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse