JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LANG VEI TIL HØYESTERETT: Seks anleggarbeidere i Skanska venter fremdeles på svar om de får beholde jobben eller ikke. Dette bildet er fra da saken deres mot arbeidsgiveren var oppe i Borgarting lagmannsrett.

LANG VEI TIL HØYESTERETT: Seks anleggarbeidere i Skanska venter fremdeles på svar om de får beholde jobben eller ikke. Dette bildet er fra da saken deres mot arbeidsgiveren var oppe i Borgarting lagmannsrett.

Håvard Sæbø

Hvem skal gå først ved nedbemanning?

Skanska-saken er klar for Høyesterett. LO-advokat tror forlik i Arbeidsretten kan gi seks anleggsarbeidere jobben tilbake

LO og NHO er blitt enige om hvordan ansiennitetsregelen i Hovedavtalen skal tolkes. Dermed er oppsigelsene av seks anleggsarbeidere i Skanska klar for Høyesterett.


16.11.2018
15:07
21.08.2023 17:14

ane.borrud@lomedia.no

LO og NHO var rykende uenig om hvordan Hovedavtalens regler om nedbemanning skal tolkes. Dette kom tydelig fram i den såkalte Skanska-saken, der seks anleggsarbeidere som ble sagt opp har gått rettens vei for å beholde jobbene sine.

Anleggsarbeiderne, med Norsk Arbeidsmandsforbund og LO i ryggen, mener at arbeiderne skulle ha beholdt jobben, fordi de hadde lang ansiennitet i bedriften.

Skanska, med NHO i ryggen, mener at lovverket gir rom for å se på andre kriterier enn ansiennitet ved nedbemanninger.

Titania permitterer nesten hele staben

Begge organisasjoner gikk inn

I Oslo tingrett tapte anleggsarbeiderne. Arbeidsgiversiden fikk medhold i at ordlyden i Hovedavtalens paragraf 8-2 – «ved oppsigelse på grunn av innskrenkning/omlegging kan ansienniteten fravikes når det foreligger saklig grunn» – betyr at ansiennitet bare er ett av flere momenter som skal tas med i vurderingen ved nedbemanning.

Men Arbeidsmandsforbundet og LO anket til Borgarting lagmannsrett. I Borgarting ble det full sier for arbeiderne. Dommen ga Arbeidsmandsforbundet og LO medhold i deres syn om at ansiennitetsprinsippet i Hovedavtalen betyr at bedrifter som hovedregel skal følge ansiennitetsprinsippet ved innskrenkninger, men at det kan gjøres unntak når det foreligger saklig grunn.

Skanska anket deretter dommen til Høyesterett, og NHO gikk inn som partshjelp for selskapet. Det førte til at LO gikk inn som partshjelp for anleggsarbeiderne i Skanska. Nå var det organisasjon mot organisasjon i et spørsmål som vil få betydning for hver eneste arbeidsgiver som er bundet av tariff.

Fra 1. desember kan du kreve høyere lønn om du jobber i disse yrkene. Her er de nye minstelønningene

Arbeidsretten: Øverste myndighet på Hovedavtalen

I NHOs erklæring om partshjelp ga de uttrykk for at lagmannsretten tolket Hovedavtalen feil. «Det er intet tariffrettslig grunnlag for å oppstille krav om at ansienniteten skal være hovedregelen», skriver organisasjonen i sin anke.

Da LO ble kjent med NHOs tolkning av paragraf 8-2, krevde LO forhandlinger med NHO.

– Da NHO gikk offentlig ut med sin tolkning, mente vi den var så uriktig at vi ba om forhandlingsmøte, sier LOs advokat, Edvard Bakke.

LO og NHO ble ikke enige under forhandlingsmøtet, og LO sendte saken til Arbeidsretten, der de ba om at innholdet og forståelsen av Hovedavtalens paragraf 8-2 skulle avgjøres.

– Skanska-saken består av mange elementer, og tolkningen av paragraf 8-2 i Hovedavtalen er ett av elementene. Arbeidsretten er en særdomstol med øverste myndighet på tolkning av Hovedavtalen, og det er kun den som med bindende virkning kan si hva som er riktig tolkning av paragraf 8-2. Derfor sendte vi denne saken til Arbeidsretten, forklarer Bakke.

HMS-samarbeid i bygg og anlegg får penger til en daglig leder

Forlik: Enige om en tekst

Sist uke ble tvisten i Arbeidsretten forlikt, melder Rett24. I praksis betyr det at partene, LO og NHO, har sittet sammen og funnet en tolkning og en ordlyd de begge mener de kan stå inne for. Her er protokollen:

«Av Hovedavtalen LO – NHO § 8-2 første ledd følger at ansiennitet danner utgangspunktet ved utvelgelse av arbeidstakere for oppsigelse. Dette innebærer at tjenestetid er et moment som skal tas i betraktning ved vurderingen av hvem som skal gis oppsigelse. Hvilken vekt ansiennitet skal tillegges ved utvelgelsen er et annet spørsmål, og vil i den enkelte sak bero på en totalbedømmelse av alle relevante forhold. § 8-2 oppstiller ikke noe krav om at ansiennitetsrekkefølgen skal følges ubetinget. Ansiennitet kan fravikes når det foreligger saklig grunn.»

Men hva betyr egentlig denne formuleringen for de seks Skanska-ansattes sak?

Jarle kjøpte seg en ny Skoda, men fikk vite at bilen sto i Bremen. Da kom advokatforsikringen godt med

LO-siden: – Styrker saken vår

– Forliket styrker saken vår. Den slår fast at den rettsforståelsen vi – og lagmannsretten – har lagt til grunn, er rett, mener LO-advokat Edvard Bakke.

Han viser til det NHO skrev da organisasjonen gikk inn som partshjelp for Skanska: «Etter NHOs oppfatning gir § 8-2 anvisning på en sluttkontroll – dersom ansienniteten fravikes for en enkelt arbeidstaker må det være saklig å fravike denne.»

– I praksis sier NHO her at de kan foreta en utvelgelse uten å ta hensyn til ansiennitet, og at man etter utvelgelsen kontrollerer og godkjenner ansiennitetsfraviket. Det er noe helt annet enn hva man har blitt enige om er en riktig forståelse av bestemmelsen.

LO-advokaten poengterer at teksten i forliket faktisk er en kopi av et avsnitt fra en dom i Arbeidsretten. Dommen gjaldt utvelgelse ved permittering, mens Skanska-saken gjelder oppsigelse.

– Det gjør likevel at forliksprotokollen er i samsvar med både LOs tarifforståelse og Arbeidsrettens praksis, mener Edvard Bakke.

Svein Jonny Albrigtsen kjemper for gruve-jobbene på Svalbard

NHO-siden: – Balansert

Margrethe Meder, avdelingsdirektør i NHOs advokattjenester, sier dette om forliket:

– Jeg er fornøyd med at vi har klart å finne en tekst begge parter kan stå bak. Teksten sier blant annet at ansiennitet er et utgangspunkt, men ikke en hovedregel, som lagmannsretten slo fast - sånn sett mener vi i NHO at vi har fått rettet opp i det vi mener var en feil.

Til Rett24 sier arbeidsrettsadvokat Nicolai Skarning at han mener forliket innebærer en større vektlegging av ansiennitet enn hva NHO har stått for tidligere: «Det uheldige i forliksprotokollen mellom LO og NHO, er at kompetanse ikke er nevnt med et eneste ord, ikke en gang som likestilt med ansiennitet. Forliket peker derfor ikke fremover, hvor kompetanse bare blir viktigere og viktigere» kommenterer arbeidsrettsadvokaten.

Margrethe Meder er ikke enig med Skarning.

– Jeg mener at teksten i forliket er balansert. Dessuten er det en generell tekst hvor NHO og LO i felleskap har satt ord på hvordan vi mener Hovedavtalens regel om ansiennitet skal forstås. Avveining av ulike momenter kan først gjøres når vi går ned i den enkelte, konkrete sak, og det er ingen tvil om at kompetanse har vært og fortsatt er et svært viktig moment, sier NHO-advokatenes avdelingsdirektør.

Nå bygges Norges første tunnel uten CO2-utslipp

Får snart tidspunktet

Denne avveiningen av momenter skal altså gjøres i Høyesterett, der protokollen fra forliket mellom LO og NHO er bindende.

– Det betyr at Høyesterett er bundet av denne felles forståelsen - at de ikke kan fravike den, sier LO-advokat Bakke.

– Men spørsmålet om de seks skal få beholde jobben i Skanska blir vel like fullt et spørsmål om tolkning av teksten?

– Ja, det finnes aldri en regel som gir et svar med to streker under, skjønnselementet og konkrete vurderinger kommer alltid inn.

Advokatene for LO, NHO og Skanska er nå blitt innkalt til et såkalt saksforberedende møte i Høyesterett. Det betyr at det snart blir klart når saken skal opp i landets øverste rettsinstans.

I Høyesterett blir det ikke avgitt partsforklaringer, så de seks arbeiderne slipper å stille i vitneboksen som i tingrett og lagmannsrett. Denne gangen er advokatene som skal prosedere for høyesterettsdommerne - for åpen rettssal.

Avgjørelsen i Høyesterett blir stående. Det betyr at de seks Skanska-arbeiderne endelig får vite om de får beholde jobben eller ikke.

– Vi mener fortsatt at lagmannsrettens dom er riktig, og er optimistiske med hensyn til at Høyesterett skal komme til samme resultat.

16.11.2018
15:07
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker