JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

VI MÅ SNAKKE SAMMEN: Bjørn Bakerød (foran), Guttorm Rue (til venstre) og Svein Ivar Stordalsvold har som topptillitsvalgte i Hæhre og Isachsen tett kontakt. De skulle ønske at flere anleggsfolk turte å lufte vanskelige følelser med andre.

Ole Palmstrøm

Menn og psykisk helse:

Som anleggsarbeider så Bjørn ofte kollegaer i krise. Felles for dem var at de ikke skjønte det selv

Veidekke-sjefen sto fram i sosiale medier og fortalte om sine egne utfordringer med psykisk helse. Nå håper tillitsvalgte i bransjen at flere anleggsfolk vil tørre å lufte vanskelige følelser med andre.


02.12.2021
07:00
02.12.2021 09:12

merete.holtan@lomedia.no

I august i år gikk Lars Erik Lund, konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke, ut i sosiale medier og fortalte at han i 25 år hadde hatt utfordringer med egen psykisk helse. Lund beskrev en følelse av nedstemthet, meningsløshet og håpløshet, og mediene løftet Veidekke-toppens åpenhet fram.

Noen måneder senere skrev Lund en kronikk hvor han fortalte om resultatet. Det var ikke at kollegaer gikk på strømpelesten rundt ham, som han hadde fryktet, men at flere hilste på ham med et overstrømmende «hvordan har du det i dag?». Dessuten var det mange som sa at direktørens åpenhet hadde gjort det lettere for dem selv å snakke om psykisk helse.

På et kontor på Billingstad-sletta i Asker sitter tre tillitsvalgte hos en annen entreprenør, Hæhre og Isachsen, og diskuterer akkurat dette. De tre har til sammen flere tiår bak seg som talerør og sjelesørgere for anleggsarbeidere, og har selv vært fagarbeidere «på beltet», som de sier. De kjenner bransjen, og de kjenner folka.

– Vi merker dessverre ikke noen forskjell hos oss. «Tøffe gutter gråter ikke» gjelder nok stadig for menn som jobber med maskiner, sier de tre.

– Gudskjelov har vi hverandre

Bjørn Bakerød er tillitsvalgt for hele konsernet, mens Svein Ivar Stordalsvold er hovedtillitsvalgt for Hæhre. De to deler kontor på Billingstad, med en skillevegg mellom seg. Den stopper ikke den daglige praten.

– Vi snakker sammen om alt. Vi er knallåpne med hverandre, enten det handler om en hund som er «trollat» eller en samboer som er syk, sier de to.

På besøk denne dagen er Guttorm Rue, hovedtillitsvalgt for Isachsen-delen av konsernet. Han har base på kontoret i Drammen, men har hyppig kontakt med de to kollegaene og lufter også stort og smått.

De tre får henvendelser fra anleggsfolk døgnet rundt, og noen av samtalene er med menn i krise – som ikke erkjenner det selv.

– Alt vi får vite som tillitsvalgte, er taushetsbelagt. Gudskjelov har vi hverandre, så vi kan få ting ut av systemet. Uten den muligheten hadde det blitt for tøft å ha denne jobben, sier Bjørn, Svein Ivar og Guttorm.

Psykisk helse på arbeidsplassen: Først da Bjørn Steinar fikk et angstanfall på jobb, skjønte kollegene at han trengte hjelp

– Skambelagt å gå til psykolog

De har alle opplevd det: Å bli oppringt klokka to om natta eller klokka fire en lørdagsettermiddag, hvor de har måttet sette alt annet til side. Ofte er det en person som varsler om en kollega i trøbbel, som den gangen Svein Ivar fikk beskjed om at en av hans anleggsarbeidere sto i fare for å ta sitt eget liv.

Den hovedtillitsvalgte koblet inn bedriftshelsetjenesten og fikk skaffet vedkommende hjelp umiddelbart. Det hele gikk bra.

Bjørn har opplevd å måtte sende medarbeidere til langvarig mental hjelp, og i ettertid blitt takket. Men bare med akkurat det ene ordet: «Takk».

– Sånne ting blir sjelden snakket om i ettertid. Jeg har også opplevd at en person har bedt om hjelp, men fornektet problemet når vi har møttes, sier den konserntillitsvalgte.

– Å snakke om følelser er stadig tabu blant menn, og i anleggsbransjen er det skambelagt å gå til psykolog, sier Svein Ivar.

– Holdningen er sånn: «Vi er litt tøffe i trynet. Vi er menn, for faen.»

Guttorm Rue er også hovedverneombud i Isachsen, og oppfordrer verneombudene ute på anleggsplassene til å sjekke mer enn arbeidshansker og hjelmer.

– HMS handler ikke bare om fysisk sikkerhet. Det handler også om mental helse, sier han.

Menn og psykisk helse: Tillitsvalgte tar oppgjør med machokulturen i industrien: – Snakk om følelser, mann!

Når humor ikke virker

Bjørn Bakerød hadde nesten 30 år som fagarbeider bak seg før han kom på kontor. I den rollen opplevde han enda oftere å se kollegaer i krise.

Felles for dem var at de ikke skjønte det selv, og ikke ville snakke om det. Og at det var en «vanvittig belastning» å være rundt en slik trykkoker.

– Jeg merket jo fort at det var noe som ikke stemte. Ofte var det snakk om folk som var helt hekta på én greie, som kvinnfolk eller båt, og ikke greide å snakke om noe annet. Og så klikket det plutselig for dem, og du ble kalt en idiot helt uten grunn. Da skjønte jeg at «her er det noe alvorlig gærent».

Også som konserntillitsvalgt får han henvendelser der mønsteret er det samme.

– Hva gjør du når du står i en slik situasjon?

– Først prøver jeg å prate med dem. Ofte er det en samtale hvor vedkommende kommer tilbake til den samme historien om og om igjen. Da prøver jeg med en humoristisk kommentar, for å se om de tar den. Gjør de ikke det, går varsellampene. Da avslutter jeg ikke samtalen, for å si det sånn.

Av og til tar han med vedkommende til profesjonelle samtalepartnere. Andre ganger er det tilstrekkelig å holde dialogen gående.

– Vi mannfolk må snakke om ting. Vi må få tømt oss – det virker.

Bedriftsledelse: Slik kan arbeidsgivere jobbe forebyggende med psykisk helse

Mail og sms – «den driten der»

Bjørn peker på mobiltelefonen som ligger på bordet og utpeker den til en samfunnsfiende.

– Mail og sms, apper og snap – den driten der, begynner han. – De siste årene har vi sluttet å snakke sammen.

Svein Ivar og Guttorm nikker. De konstaterer at mye kan skjules i en sms, og at emojis kan misforstås.

– Vi må se hverandre for å oppdage at noe er galt, sier Svein Ivar.

De tre tillitsvalgte setter anførselstegn ved det moderne «sosiale» liv, og forbanner nett og 4G på brakkeriggene som gjør at de som bor der ikke lenger møtes på TV-stua på kveldene. I tillegg kom koronaen, som gjorde at arbeiderne tok lunsjen med Netflix inne i førerhusene.

– Vi i anleggslivet er i utgangspunktet sosiale vesener. Men nå er mye av det blitt borte. Og vi klarer ikke hjelpe folk hvis vi ikke er til stede, sier Svein Ivar.

Guttorm er enig. Får han en telefon hvor han skjønner at situasjonen er prekær, finner han ikke fram kalenderen.

– Da kan du ikke si «møt opp på kontoret mitt onsdag klokka 15». Du må ta det der og da.

– Bransjen trenger kvinner

Hæhre og Isachsens topptillitsvalgte vil gjerne følge opp Veidekke-topp Lars Erik Lunds åpenhet, og vil ufarliggjøre det å snakke om psykisk helse. Utfordringen er hvordan.

De kan holde telefonlinja og lytte, men føler ofte at de kommer til kort. De kan utfordre konsernregelverket som krever henvisning fra fastlege for å komme til psykolog og de kan bli flinkere til å involvere bedriftshelsetjenesten.

Bjørn er i tillegg opptatt av å være ærlig som leder. Det kan innebære å si til en lærling som hater brakkelivet eller ikke skjønner opp ned på gravearbeidet at «det ikke er noe gærent med huet ditt, men du passer ikke inn akkurat her».

Bjørn, Svein Ivar og Guttorm mener bestemt at flere kvinner ville myket opp anleggsbransjen, og konkluderer:

– Vi tillitsvalgte greier ikke å løse alle verdensproblemer.

– Men vi kan snakke med folk, sier Bjørn, og får nikk fra de to andre:

– Medmenneskelighet, det er det vi kan tilby.

02.12.2021
07:00
02.12.2021 09:12



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker