JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Evje Golfpark var det første stedet Victoria Helgarson og Ole-Johnny Zeylon fra Arbeidsmandsforbundet besøkte under LOs sommerpatrulje.

Evje Golfpark var det første stedet Victoria Helgarson og Ole-Johnny Zeylon fra Arbeidsmandsforbundet besøkte under LOs sommerpatrulje.

Ane Børrud

LOs sommerpatrulje i Moss:

Sommerpatruljen: Vekteren Victoria og steinhoggeren Ole-Johnny ble positivt overrasket

Victoria Helgarson og Ole-Johnny Zeylon sjekket arbeidsforhold for sommervikarer både på golfklubb, treningssenter og bowling. Det eneste de kunne sette fingeren på, var lav lønn. Patruljen for øvrig fant lovbrudd på 34 prosent av stedene de oppsøkte i Østfoldbyen.


03.07.2019
13:25
21.08.2023 17:14

ane.borrud@gmail.com

Det er tidlig mandag morgen hos LO i Moss og omegn. Rundt 15 ungdommer med røde T-skjorter sitter rundt et bord. De skal ut på LOs sommerpatrulje i Østfoldbyen. To av dem er fra Arbeidsmandsforbundet: Securitas-vekteren Victoria Helgarson og steinhoggeren Ole-Johnny Zeylon fra Natursteinskompaniet. Ingen av dem har gått sommerpatrulje før. Nå skal de ut å gå sammen.

Planlegging

Siden Victoria og Ole-Johnny er fra Arbeidsmandsforbundet, vil de besøke arbeidsplasser som er eller kan være organisert der. Det er mange å velge mellom. Forbundet blir ofte kalt mini-LO, fordi det har så mange forskjellige bransjer og yrkesgrupper.

– Er det ikke kommet et nytt lekeland her i byen? spør Ole-Johnny mens han drar fram telefonen.

Victoria er raskere.

– Det står på facebooksiden at de ikke åpner før om rundt fire uker, sier hun.

– Hva med bowlingen?

– Det åpner 12.

– Golfen?

– Ja, det er åpent. Vi drar dit først.

Golfbanen

Første stopp for de ferske deltagerne i sommerpatruljen blir dermed Evje Golfpark på Rygge. Før de rekker å komme helt inn på området kommer en mann i mot dem og hilser blidt. Det er daglig leder Morten Lunde Andersen.

– Kom inn, kom inn, sier han.

Og viser veien til kontoret.

– Har dere noen sommervikarer her? spør Victoria.

– Å ja da. Han er ute og klipper gresset. Det er jo det som er jobben hans, smiler Andersen.

Etter å ha plassert Victoria og Ole-Johnny i hver sin stol, setter han av gårde ut på golfanlegget for å finne sommervikaren. Det er ikke så lett å få kontakt når han kjører med øreklokker for å verne seg mot støyen fra klipperen.

Mens Victoria og Ole-Johnny intervjuer sommervikaren, tar Arbeidsmanden en prat med daglig leder.

– Det er veldig hyggelig å få besøk av sommerpatruljen, åpner han entusiastisk.

Og forteller at han akkurat har begynt som daglig leder i golfklubben.

– Før dette jobbet jeg i bedriftshelsetjenesten, så jeg er godt kjent både med vernerunder, risikoanalyser og det å ha kontrakter i orden, smiler han.

Dobler staben

Det er fem faste ansatte på golfklubben på helårsbasis, og nå om sommeren blir staben nesten doblet.

– Vi har fire sommervikarer. Og det er kjempepositivt at sommerpatruljen kommer hit for å sjekke! De gjør en viktig jobb. Det er veldig viktig at de unge som kommer inn i arbeidslivet via sommerjobber blir godt tatt vare på, i skikkelige arbeidsforhold, slår han fast.

Da sommerpatruljen sier farvel, inviterer Andersen dem til å komme tilbake to dager etter.

– Da er det turnering. De beste kvinnelige golferne i Europa kommer, blant annet Marianne Skarpnord. Dere er hjertelig velkomne, hilser han avgårde.

På vei ut slår Victoria fast at her var alt på stell.

– Dette var en bra start på sommerpatruljen, smiler hun.

Treningssenter

Neste stopp er Spenst treningssenter. På veien kjører de forbi et annet treningssenter; Fokus trening. De stopper for å undersøke om det er noen sommervikarer som jobber der. Det blir bomtur. Ingen ansatte er å se i det hele tatt, bare syklister på ergometersykler.

– Det er vel et sånt senter med adgangskort der det ikke er ansatte tilstede hele tiden, slår Ole-Johnny fast.

Inn i bilen igjen. Spent neste.

Daglig leder tar imot, og fører LOs utsendte inn i aktivitetsparken. Det er et stort lekerom, som både brukes til barnepass for foreldre som trener, men også som lekeland for barn opp til 12 år. I avdelingen for småbarn sitter en ung gutt og leker med to babyer.

Victoria klatrer inn med skjemaene sine og snakker med ham. Ole Johnny, som er en erfaren tre-barnsfar, slår fast at det holder at en av dem går inn. Så det ikke blir for mange fremmede for de små.

På vei ut forteller Victoria at alt var i orden, men at lønnsnivået var lavt. Under det tariffavtalen sier lønningene skal være. Men det er ikke forbudt å gi noen lav lønn her i landet, og siden treningssenteret ikke har tariffavtale, så det er ikke brudd på hverken lover eller avtaler.

(Saken fortsetter under bildet)

Spenst aktivitetspark

Spenst aktivitetspark

Ane Børrud

Jakten på sommervikarene

Neste stopp er Rygge Storsenter. Planen er å finne renholdere, vektere eller vaktmestere. Alle er grupper som Arbeidsmandsforbundet organiserer, og alle er yrkesgrupper som jobber på kjøpesenter. Men det er ingen å se.

– Dette er et ganske lite kjøpesenter, så det er ikke sikkert det er renholdere eller vektere som jobber her på heltid, sier Victoria.

De rekker akkurat å spise lunsj, før klokka har bikka 12, og det er på tide å besøke neste sted på lista.

Hos Bowling1 snakker LO-ungdommen først med daglig leder, så med en ansatt. Det viser seg at alt er i orden her også. Arbeidskontrakt er på plass, og tariffavtale. Dagens første og eneste.

Nå går ferden til kjøpesenteret Moss Amfi. Heller ikke her finner de noen vektere, renholdere eller vaktmestere.

– Å lete etter sommervikarer er jo halve jobben, smiler Ole-Johnny skjevt.

Både Victoria og Ole-Johnny er positivt overrasket etter å ha tilbragt en dag i LOs tjeneste.

– Jeg hadde ikke så mange forventninger, men vi har fått komme inn overalt, og alle har vært hyggelige. Og han på golfklubben, det var jo nesten så han sto klar med flagget når vi kom, ler Victoria.

Ole-Johnny er enig.

– Jeg er positivt overrasket. Jeg hadde forventet å finne flere feil, men de stedene vi har vært, har alt vært i orden.

Lovbrudd ved 1 av 3 bedrifter i Moss

LOs ungdomssekretær i Østfold, Vegard Finnes, forteller at funnene til Victoria og Ole-Johnny ikke er representative for hva sommerpatruljen fant for øvrig hos bedrifter i Moss denne mandagen.

– Vi besøkte 64 bedrifter på mandag, og det var lovbrudd hos 22 av dem. Det var noe på arbeidskontrakt, noe på arbeidstidsbestemmelser og noe på verneombud.

Når det gjelder verneombud, er det mange bedrifter som har verneombud, men som glemmer å informere sommervikarene om det.

– Og da er det er lovbrudd. Ikke et like alvorlig brudd som å ikke ha verneombud, men et brudd likevel.

Håper på resultater

Finnes har stor tro på at patruljens fokus på verneombud vil gi resultater.

– Hvis du ser på hvordan arbeidskontraktene til sommervikarene var for 10 – 15 år siden, og hvordan det er i dag, så er det en betydelig forbedring på området. Vi er sikre på at noe av grunnen er at sommerpatruljen har hatt stort fokus på dette. Nå har vi fokus på verneombud, og vi tror at arbeidsgiverne kommer til å ta det til seg, og bli flinkere til å informere sommervikarene om verneombud, slår han fast.

Og understreker at sommerpatruljens oppgave er å spre informasjon – og glede.

– Vi er ikke noe politi, og har ingen myndighet til å gi sanksjoner. Hovedoppgaven vår er å gi ungdom en mulighet til å snakke om sommerjobben med noen som ikke er sjefen. Vi er en gladpatrulje, avslutter ungdomssekretæren i Østfold.

Sommerpatruljens fem beste tips

LOs sommerpatrulje har laget en oversikt med sine fem beste tips til deg som er i sommerjobb. Her er tipsene – i sommerpatruljens egen ordlyd:

1. Alltid ha en kontrakt.

I alle jobber skal man ha en arbeidskontrakt. I den skal det stå hva lønnen din skal være, arbeidstiden din, overtidsbetaling, hva som er arbeidsoppgavene og hvem som er arbeidsgiveren din. Det er veldig viktig å få en skriftlig arbeidskontrakt når du begynner å jobbe et nytt sted.

2. Rett til pause.

Om du jobber mer enn 5 og 1/2 time i løpet av en dag har du rett på pause, og om du jobber i mer enn 8 timer har du rett på minst en halvtime pause. Det er viktig å ha en pause hvor man kan spise, hvile og sjekke snap eller Insta for å holde seg oppdatert. Jobber du på et sted hvor du må være tilgjengelig også i pausen har du rett på betalt pause. En god huskeregel er at om du ikke kan forlate arbeidsplassen i pausen, har du rett på betalt pause.

3. Sjefen over skulderen.

Alle arbeidstakere i Norge har rett på å ikke bli overvåket i arbeidstiden mot sin vilje. Når vi har gått patrulje har vi avdekket at ansatte har blitt overvåket uten at de har samtykket til det, og dette er ulovlig. Om det er kameraer på arbeidsplassen din, så har du rett på å bli informert om hvor alle kameraer er og hvor de filmer, og denne overvåkningen skal godkjennes av datatilsynet.

4. Sparken?

Om du først er ansatt et sted, skal arbeidsgiveren din ha svært gode og saklige grunner for å kunne si deg opp. Det betyr at hvis du sjefen sier at du har fått sparket, så man sjefen ha en saklig grunn og begrunnelsen skal være skriftlig. Om du selv sier opp jobben, må dette på samme måte som en oppsigelse fra din sjef, gjøres skriftlig.

5. Ekstra betaling.

Dersom du jobber overtid, skal du ha betalt for det. Overtidstillegget skal være 40% i tillegg til lønna, og slår inn når du jobber mer enn 9 timer om dagen eller 40 timer i uka. Er du medlem i LO og jobber i en bedrift mer tariffavtale har du krav på enda bedre overtidsbetaling enn det loven sier.

Dette er fem tips på hva du har rett på. Vi i LOs sommerpatrulje gleder oss til å reise rundt i Møre og Romsdal i uke 26 og 27 og møte deg der du jobber. Vi håper også at dere som er daglige ledere til unge arbeidere i sommer tar godt imot våre patruljer. Vi håper at denne sommeren blir en rekordfin sommer for alle ungdommer på jobb.

Kontakt sommerpatruljen

Har du spørsmål om rettighetene dine eller eventuelle tips du vil dele, kan du ta kontakt via sommerpatruljen via følgende kanaler:

Tips tlf: 416 16 666 – Epost: Sommerpatruljen@lo.no – Facebook: @LOsSommerpatrulje

03.07.2019
13:25
21.08.2023 17:14

Sommerpatruljens fem beste tips

LOs sommerpatrulje har laget en oversikt med sine fem beste tips til deg som er i sommerjobb. Her er tipsene – i sommerpatruljens egen ordlyd:

1. Alltid ha en kontrakt.

I alle jobber skal man ha en arbeidskontrakt. I den skal det stå hva lønnen din skal være, arbeidstiden din, overtidsbetaling, hva som er arbeidsoppgavene og hvem som er arbeidsgiveren din. Det er veldig viktig å få en skriftlig arbeidskontrakt når du begynner å jobbe et nytt sted.

2. Rett til pause.

Om du jobber mer enn 5 og 1/2 time i løpet av en dag har du rett på pause, og om du jobber i mer enn 8 timer har du rett på minst en halvtime pause. Det er viktig å ha en pause hvor man kan spise, hvile og sjekke snap eller Insta for å holde seg oppdatert. Jobber du på et sted hvor du må være tilgjengelig også i pausen har du rett på betalt pause. En god huskeregel er at om du ikke kan forlate arbeidsplassen i pausen, har du rett på betalt pause.

3. Sjefen over skulderen.

Alle arbeidstakere i Norge har rett på å ikke bli overvåket i arbeidstiden mot sin vilje. Når vi har gått patrulje har vi avdekket at ansatte har blitt overvåket uten at de har samtykket til det, og dette er ulovlig. Om det er kameraer på arbeidsplassen din, så har du rett på å bli informert om hvor alle kameraer er og hvor de filmer, og denne overvåkningen skal godkjennes av datatilsynet.

4. Sparken?

Om du først er ansatt et sted, skal arbeidsgiveren din ha svært gode og saklige grunner for å kunne si deg opp. Det betyr at hvis du sjefen sier at du har fått sparket, så man sjefen ha en saklig grunn og begrunnelsen skal være skriftlig. Om du selv sier opp jobben, må dette på samme måte som en oppsigelse fra din sjef, gjøres skriftlig.

5. Ekstra betaling.

Dersom du jobber overtid, skal du ha betalt for det. Overtidstillegget skal være 40% i tillegg til lønna, og slår inn når du jobber mer enn 9 timer om dagen eller 40 timer i uka. Er du medlem i LO og jobber i en bedrift mer tariffavtale har du krav på enda bedre overtidsbetaling enn det loven sier.

Dette er fem tips på hva du har rett på. Vi i LOs sommerpatrulje gleder oss til å reise rundt i Møre og Romsdal i uke 26 og 27 og møte deg der du jobber. Vi håper også at dere som er daglige ledere til unge arbeidere i sommer tar godt imot våre patruljer. Vi håper at denne sommeren blir en rekordfin sommer for alle ungdommer på jobb.

Kontakt sommerpatruljen

Har du spørsmål om rettighetene dine eller eventuelle tips du vil dele, kan du ta kontakt via sommerpatruljen via følgende kanaler:

Tips tlf: 416 16 666 – Epost: Sommerpatruljen@lo.no – Facebook: @LOsSommerpatrulje




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden


Flere saker