JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Førdefjorden:

Staten sier ja til omstridt gruveprosjekt ved Førdefjorden

Staten har sagt ja til Nordic Minings omstridte gruveprosjekt ved Førdefjorden. – Et stort bomskudd i Norges industriutvikling, sier Natur og Ungdom.
Redal og Førdefjorden, Naustdal kommune, Sogn og Fjordane. I bakgrunnen  Engebøfjellet.

Redal og Førdefjorden, Naustdal kommune, Sogn og Fjordane. I bakgrunnen Engebøfjellet.

Willy Haraldsen / NTB scanpix

Nordic Mining fikk onsdag godkjennelse av Direktoratet for mineralforvaltning til Engebøprosjektet ved Førdefjorden. Det bekrefter selskapet i en børsmelding onsdag ettermiddag.

– Driftslisensen er en viktig milepæl for Engebøprosjektet, sier Nordic Mining-direktør Ivar S. Fossum i børsmeldingen.

I november i fjor sa også et hårfint flertall i Sunnfjords kommunestyre ja til å gi Nordic Rutile, som er heleid av Nordic Mining, driftskonsesjon for gruveprosjektet.

• Les også: Slik sørger Mantas og Dominykas for at du ikke blir koronasmittet på Norges travleste togstasjon

Vil deponere gruveslam

Nordic Mining startet prosjektet for snart 17 år siden. I selskapets såkalte mulighetsstudium som ble lagt fram tidligere i år, slår de fast at kombinasjonen av rutil og granat vil gi en lønnsom og robust økonomi.

Selskapet har tidligere fått tillatelse til å deponere 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden. Det har skapt store protester blant miljøaktivistene.

– Et stort bomskudd

– Dette gruveprosjektet er et stort bomskudd i Norges industriutvikling. Det er ekstremt gammeldags å dumpe avfallet sitt på sjøen, og slike tillatelser hører ikke hjemme i 2020. Framtidas industriarbeidsplasser kan ikke være i kollisjonskurs med villaksbestander og rødlista fiskearter, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

Driftstillatelsen er det siste Nordic Mining trenger fra staten for å kunne sette i gang anleggsarbeidet.

Natur og ungdom reagerer sterkt på at driftstillatelsen ble tildelt til tross for at Natur og Ungdom har levert en begjæring om omgjøring av utslippstillatelsen til prosjektet. Organisasjonen mener at prosjektet er ulovlig.

– Dette gruveprosjektet er ikke bare et svik mot framtida, det er også ulovlig. Forurensing er ulovlig helt til det legges fram grunnlag for at det er helt nødvendig. Det har advokatfirmaet Glittertind utredet for oss, og nå ligger dette på regjeringens bord, sier Woie, og fortsetter:

– Vi har ikke fått en forklaring fra Nordic Mining på hvorfor de ikke kan unngå å dumpe avfallet på fjorden, og vi har ikke fått noe svar fra regjeringa på omgjøringsbegjæringen vår.

• Les også: Ole-Johnny er fjerdegenerasjons steinhogger: – Vi kan ikke akkurat ha hjemmekontor

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse