JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbrev

Steffen er en av landets første med fagbrev som anleggsrørlegger

Steffen Skjærli har gått og ventet på å få ta fagprøve som anleggsrørlegger. I januar i ble han den første i Vestland fylke som tok det nye fagbrevet.
Steffen Skjærli elsker jobben som anleggsrørlegger: – Du lærer noe nytt hver dag, og ingen dag er lik, sier 23-åringen.

Steffen Skjærli elsker jobben som anleggsrørlegger: – Du lærer noe nytt hver dag, og ingen dag er lik, sier 23-åringen.

Privat

camilla.yndestad@lomedia.no

– Dette har vært planen min hele veien, sier Steffen Skjærli på telefon fra Sunnfjord. Han er nettopp ferdig med dagens lunsjpause når Arbeidsmanden ringer.

Arbeidsplassen er Mesta Anlegg, og det er slett ikke tilfeldig at det var her 23-åringen skulle ende opp etter endt utdanning. Nå har han også to fagbrev i lommen: Et som rørlegger/VVS-montør, og et som anleggsrørlegger. Det siste er helt ferskt.

Som anleggsrørlegger jobber man med å lage og vedlikeholde infrastruktur for vann, avløp og overvann på anleggsprosjekt.

Dette inkluderer å legge rør i grøfter og sørge for rent drikkevann, samt at avløp håndteres på en miljømessig måte.

Som VVS-montør setter man sammen, tilpasser, installerer og reparerer sanitæranlegg eller rør og rørledningssystemer. Man jobber i hovedsak inne, i motsetning til en anleggsrørlegger, som jobber ute.

Skjærli begynte tidlig å få sansen for yrket. Det hele startet da han som ung gutt begynte med vektløfting under treneren Geir Grønnevik. Grønnevik jobbet i Mesta, og Skjærli fikk være med han på jobb i feriene fra han var 13–14 år.

Han tok etter hvert rørleggerutdanning med fagbrev som VVS-montør, fordi det ikke var mulig å ta fagbrev som anleggsrørlegger da.

Det tok likevel ikke lang tid før Skjærli fikk mulighet til å avlegge enda en fagprøve: 23. januar i år ble han den første i Vestland fylke til å ta anleggsrørlegger-fagbrevet.

– Jeg visste at det nye fagbrevet skulle komme, så jeg har gått og ventet på å få ta det, sier Skjærli.

Kronikk: «Fem gode grunner til å velge yrkesfag»

Har «litt peiling på rør»

For forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, Frode Engen, betyr det litt ekstra at det har blitt mulig å ta fagbrev som anleggsrørlegger.

Engen har selv jobbet mye med faget, og har bak seg 15 år i vann- og avløpsbransjen. Han har, ifølge seg selv, «litt peiling på rør».

– Det betyr mye at det har kommet på plass. Dette fagbrevet vil løfte det å være grunnarbeider til et annet nivå. Samtidig vil det belyse hvor viktig jobben er, og at det ikke er hvem som helst som kan drive med dette, sier han.  

Ifølge Engen har anleggsbransjen lenge ment at skillet mellom de to rørleggerprofesjonene er stort.

– En som har gått rørleggerutdanning for å være rørlegger inne i hus, har ingen forutsetninger for å kunne jobbe ute i grøfta, sier han.

Engen forklarer at det er store forskjeller innen både materialer og utførelse, og om man jobber ute eller inne. Dette var også bakgrunnen for at bransjen ønsket å heve nivået for å gjøre yrket som anleggsrørlegger mer attraktivt.

Som anleggsrørlegger jobber man ute i vær og vind, og nettopp dette mener Engen har vært en del av problemet med å få rekruttert folk. Nå håper han at det nye fagbrevet vil hjelpe på det siste.

– Standarden blir hevet. Det å være anleggsrørlegger, det er et eget felt. De som utfører det, er dedikerte og utrolig flinke. Jeg håper også at fagbrevet vil fungere som etterutdanning og kompetanseheving for arbeidsfolk, sier han.

Årets lærling

Tilbake i Sunnfjord, er ikke Steffen Skjærli i tvil om hva som er det gøyeste ved jobben.

– Du lærer noe nytt hver dag, og ingen dag er lik. Som anleggsrørlegger jobber du mye med grøftoppbygging og hele det spekteret – du er med på hele prosessen, og det er veldig variert arbeid, sier han.

I november i fjor ble Skjærli også kåret til årets lærling.

I konkurranse med 30 andre lærlinger gikk han helt til topps. I begrunnelsen står det at «han er entusiastisk til arbeidsoppgavene og ønsker alltid å være nøyaktig, effektiv og levere god kvalitet».

Planene for hvor lenge han skal stå i faget er det ingen tvil om:

 – Livet ut! Jeg ser ikke for meg noe annet, i alle fall. Det blir bare kjekkere og kjekkere jo mer kontroll du får på ting. Det er et innholdsrikt og lærerikt fag. Jeg har grodd fast, sier han lattermildt fra arbeidsbilen, mens han legger til:

– Om det er dårlig vær, blir det glemt like fort. Det er bare å kle seg riktig. Når det er sol og oppholdsvær blir regnværsdagene glemt fordi man setter sånn pris på godværet.

Les også: Baker og Ap-medlem: – Jeg stemmer ikke Arbeiderpartiet før de fikser strømprisene

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse