JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Store endringer i yrkesfagene – disse utdanningene kan forsvinne

Regjeringen foreslår den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.
Hva har frisør til felles med blomsterbinning og mediegrafiker? Nå skal de fagene få felles opplæring.

Hva har frisør til felles med blomsterbinning og mediegrafiker? Nå skal de fagene få felles opplæring.

Håvard Sæbøe

torgny@lomedia.no

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen har nå lagt fram et konkret forslag til endringer i yrkesutdanningen (se lista over fag som kan forsvinne nederst i saken). «Elever som tar yrkesfag skal spesialisere seg tidligere. Mer opplæring i faget de faktisk skal jobbe med, skal gjøre elevene mer attraktive for arbeidslivet», skriver departementet i en pressemelding

LO-sekretær Trude Tinnlund er litt overrasket over hvordan de foreslåtte endringene blir markedsført.

– Det høres ut på det som kommer fra departementet at alle fag skal begynne med tidlig spesialisering, at det er slutt på de brede utdanningsprogrammene. Det er ikke riktig. Det gjelder noen fag på VG2 og en høring på VG3, men de fleste utdanningsprogrammene skal opprettholde brede løp, sier hun i en foreløpig kommentar. LO er imidlertid positive til tidlig spesialisering fra VG2, men forslaget til tilbudsstruktur svarer ikke på de forventningene Kunnskapsdepartementet skaper her, sier hun i en foreløpig kommentar.

Renholder Inger Synnøve (59) ble fratatt 1,3 millioner i pensjon

Service og samferdsel

Det fagområdet som får de største endringene er utdanningsprogrammet Service og samferdsel. Det skifter navn til Handel. Logistikkfaget og yrkessjåførutdanningen tas ut og overføres til teknikk og industriell produksjon (TIP). Det blir også foreslått og legge ned kontor- og administrasjonsfaget og sikkerhetsfaget.

• Kontor- og reiselivsfagene kan bli lagt ned

I bygg- og anleggsteknikk foreslås det tidligere spesialisering. Slik kan de som sikter seg inn på et spesielt fagbrev som murer eller tømrer, tidligere komme i gang med sitt fag i stedet for å lære om mange fagområder.

Grafisk delt

Det som finnes av grafiske fag blir delt. Reformen for grafisk produksjon blir gjennomført allerede fra høsten 2017. Tradisjonsrike fag som trykker og bokbinder blir en del av dette faget og lagt under Teknikk og industriell produksjon.

Det andre grafiske faget, mediegrafiker, blir flyttet til det nye utdanningsprogrammet design.

– Jeg synes for eksempel det er rart at mediegrafiker, frisør og blomsterbinder skal ha felles opplæring. Hva har disse fagene felles, spør Tinnlund.

Hun føyer også til at det ser ut til at det er lagt opp til for lite digital kompetanse generelt i alle utdanningsprogrammene. Digital kompetanse blir viktigere og viktigere på alle områder og er avgjørende hvis den norsk fagarbeideren fortsatt skal være selvstendig og attraktiv.

– Flytting av IKT – servicefag løser ikke dette. Vi må skille mellom de som trenger digital kompetanse for å kunne bruke og kanskje programmere teknologisk utstyr og de som skal bygge infrastrukturen. Dette betyr helt klart et behov for etter og videreutdanning av lærere i alle utdanningsprogram. Ingen fag slipper unna dette kravet.

• – Tiden er over da LO og NHO kan diktere

Baker og slaker skilles

For elektrofagene blir det liten endring. Den største endringen er av IKT-service flyttes fra service og samferdsel. Heller ikke helse og oppvekstfag vil oppleve store endringer. For utdanningsprogrammet naturbruk er det foreslått å flytte anleggsgartner til bygg- og anlegg.

I matfagene er det også snakk om tidligere spesialisering. Det er foreslått av Vg2 matfag deles i to, i baker- og konditor og i kjøttfag og næringsmiddelindustri.

Innen utdanningsprogrammet TIP forslås det å legge ned en rekke fag hvor det ikke er lærlinger. Kritikken mot forslaget er at TIP fortsatt er et veldig bredt program hvor elevene skal innom svært mange ulike fagområder.

Forslaget sendes ut på høring nå, med høringsfrist 4. september. LO vil få uttalelser fra alle berørte forbund før de sender inn sitt høringsvar. Det er meningen at reformen skal skje fra skolestart 2018.

• Følg oss på Facebook

Disse fagene er foreslått lagt ned:

Komposittbåtbyggerfaget

Storurmakerfaget

Industrisømfaget

Idrettsanleggsfaget

Sjømatproduksjon

Industriell møbelproduksjon

Industritekstil og design

Industritekstilfaget fiskeredskap

Støperifaget

Garverifaget

Industriell skotøyproduksjon.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse