JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Polaria:

Tromsøs største turistmagnet må si opp 39 ansatte

1. oktober mister de fleste ansatte i Polaria jobben. Tillitsvalgt Nora Lund (62) velger å gå av med pensjon, mens kollega Ylva Bjørkedal (24) er en av de få heldige som får fortsette.
Selene skjermes: De fire selpasserne på Poalria får beholde jobben sammen med et fåtall andre. 39 ansatte har fått oppsigelse.

Selene skjermes: De fire selpasserne på Poalria får beholde jobben sammen med et fåtall andre. 39 ansatte har fått oppsigelse.

Ida Bing

ane.borrud@lomedia.no

Polaria er en av de største turistattraksjonene i Tromsø og landsdelen for øvrig. Ved opplevelsessenteret er det museum og vanntanker i gulv, vegger og tak og glasstunneler som de besøkende kan gå under mens seler svømmer over hodet på dem.

Korona-krisen rammet Polaria som tsunami. Før sommeren måtte administrerende direktør Anne Grete Johansen si opp de fleste ansatte, 40 i tallet. Bare tre ansatte i lederteamet og fire som går i turnus for å passe på de fire selene fikk beholde jobben.

Nora (61) går av med pensjon samme dag som kollega Ylva (24) mister jobben

Ylva fikk likevel beholde jobben

FriFagbevegelse var på besøk på Polaria i juni, og snakket med tillitsvalgt Nora Lund og kollega Ylva Bjørkedal. Nora Lund hadde valgt å gå av med pensjon fra 1. oktober, om enn noe tidligere hun hadde planlagt, mens Ylva Bjørkedal så mørkt på situasjonen. Hun var lærling på Polaria høsten 2013 og fikk fast ansettelse etter fullført fagbrev i reiseliv. I juni – over fem år senere – sto 24-åringen på tilnærmet bar bakke i en næring som er hardt rammet av krisa.

I sommer var hun i full gang med å søke på alle slags jobber. Med hus i Tromsdalen, bil og hund var de økonomiske bekymringene store. I august kom imidlertid en gladmelding for Bjørkedal. Av de 40 oppsigelsene var det en som ble trukket tilbake, og det var hennes. Så nå vet hun at hun har fast jobb, i heltid hos Polaria.

–Jeg ble veldig letta. Reiseliv er det jeg synes er aller mest spennende, men jeg var klar til å ta hva som helst for å få jobb. Jeg var permittert fra midten av mars til 1. juni, og det var ikke noe gøy å gå på NAV, forteller hun.

Samtidig er 24-åringen vemodig.

–Jeg er glad for å beholde jobben, men det er trist at de fleste av mine kollegaer som jeg har jobbet med i mange år ikke har jobb her etter 1. oktober.

Les også: Unge om framtida etter korona

Trist: Både tillitsvalgt Nora Lund (til venstre) og Ylva Bjørkedal synes situasjonen er trist.

Trist: Både tillitsvalgt Nora Lund (til venstre) og Ylva Bjørkedal synes situasjonen er trist.

Ida Bing

Sendrektig regjering

Tillitsvalgt Nora Lund synes det er gledelig at oppsigselen til Ylva er trukket tilbake.

– Men for de andre ansatte er situasjonen tragisk. Mange av dem jobba deltid, men det er verst for de fire fast ansatte på heltid som mister jobben.

Lund er kritisk til at regjeringen først i august ga etter for LO og NHOs krav om å utvide permitteringsperioden til 52 uker.

– Jeg synes regjeringen har vist utrolig sendrektighet. Hvis den hadde gjort dette i våres, kunne våre kollegaer blitt permittert istedenfor å bli oppsagt. Ved oppsigelse kuttes alle bånd til arbeidsplassen, påpeker hun.

Argumenter som at permittering er å kaste blår i øynene på folk og hindrer omstilling, har hun ikke noe til overs for.

– Det er ingen som vet hvordan det går for Polaria det neste året. I sommer har vi hatt ganske godt med besøk, sier hun.

Lund påpeker også at når de ansatte er ferdig med oppsigelsesperioden og går over på arbeidsledighetstrygd, vil de gå ned mer i inntekt enn om de hadde vært permittert.

– Når du er permittert får du nå 80 prosent av lønna for de første 300.000 kronene du tjener. Arbeidsledighetstrygden er 62,4 prosent. For oss som jobber i lavlønnsyrker, betyr de ekstra tusenlappene mye!

– Utrolig vanskelig situasjon

Administrerende direktør ved Polaria, Anne Grete Johansen, forteller om en ekstremt vanskelig situasjon. Fra 140.000 besøkende ved senteret hvert år, hvor nesten 80 prosent av de besøkende er internasjonale turister, har besøkstallet stupt. Framover må det minst komme 200 gjester per dag for at Polaria skal klare seg på et minimumsnivå, med en minimumsbemanning.

– Alt er usikkert. Hvilke land får grønt, gult eller rødt trafikklys? Og hvis utlendingene får lov å komme som turister, tør de komme?

Polaria har likevel valgt å ta en risiko. Nemlig å fortsette å holde åpent utover høsten. Muligens med begrenset åpningstid.

– For å være helt på skrapen må vi være stengt. Men vi velger å holde åpent. Så får se vi se om det er smart eller ikke, om gjestene kommer eller uteblir, sier Johansen.

For sent

Johansen er også kritisk til at regjeringen først nå har åpnet for at ansatte kan være permittert i 52 uker.

– Det hjelper ikke oss! Vi er i sluttfasen med oppsigelsene. Beslutningen kom rett og slett for sent! Vi hadde valgt å permittere istedenfor å gå til oppsigelser dersom utvidelsen hadde kommet i våres.

Direktøren understreker at hun skjønner det er vanskelig å ta beslutninger i forbindelse med korona-krisen, men utvidelsen av permitteringsperioden gjenspeiler et mønster.

– Ting kommer for sent, etter at bedriftene har måttet ta sine beslutninger!

Hun frykter at veldig mange vil gå konkurs dersom ikke beslutningene kommer tidligere.

– Politikerne må slutte å være bakpå. Vi kommer aldri til å få tilbake det mangfoldet vi har i reiselivsnæringen dersom den blir rammet av en konkursbølge.

Likevel tror direktøren at Polaria kommer til å klare seg.

– Da kulturminister Abid Raja var på besøk hos oss i slutten av juli, sa han at de ville følge med og ikke la oss i stikken, avslutter hun.

Polaria er helt unikt

Nå håper Ylva Bjørkedal at Polaria får såpass mange gjester framover at bedriften går rundt.

– Jeg håper også at vi kan få økonomisk støtte, så vi kan fortsette å gi det tilbudet vi gir her. Det er helt unikt!

Kommer de seg gjennom korona-tiden kan det bare gå oppover, mener hun.

– Jeg håper jo på en mulighet til at flere av mine kollegaer kan få tilbake jobben. Vi vet jo ikke hva som skjer framover. Men jeg er optimist, avslutter hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse