JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utenlandske arbeidere slipper ikke inn i Norge:

Utenlandske arbeidere som møter stengte grenser får verken dagpenger eller sykepenger

Utlendinger som ikke har bostedsadresse i Norge kommer ikke inn i landet. Anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb på grunn av stengte grenser, har hverken krav på dagpenger eller sykepenger.
Jan Åge Vik, hovedtillitsvalgt i anleggsavdelingen i Skanska.

Jan Åge Vik, hovedtillitsvalgt i anleggsavdelingen i Skanska.

Brian Cliff Olguin

ane.borrud@lomedia

– Vi har svensker som har jobbet her i landet i over 20 år. Plutselig kommer de seg ikke over grensa, og står helt uten penger. Det er klart det er fortvilende! sier forbundssekretær Arne Presterud i Arbeidsmandsforbundet.

For å begrense risikoen for spredning av mer smittsomme varianter av koronaviruset, ble grensene inn i Norge praktisk talt stengt fredag 29. januar. Kun utlendinger som er bosatt i Norge får anledning til å reise inn i Norge.

Dette rammer utenlandske anleggsarbeidere som jobber i Norge, men bor i hjemlandet.

I anleggsavdelingen i Skanska Norge er det ansatt rundt 600 fagarbeidere. Mellom 30 og 40 av dem er utenlandske. De aller fleste jobber turnus, og bor på brakkeanlegg mens de er på jobb, og reiser hjem på friperiodene.

Hovedtyngden av dem er svensker, men det er også noen polakker.

– På fredag begynte jeg å få spørsmål fra medlemmer som var hjemme i Sverige om hva de skulle gjøre nå som grensa var stengt. Jeg trodde først det var en selvfølge at de skulle få dagpenger når det er staten som har stengt grensa, og det er grunnen til at de ikke kommer seg på jobb, forteller hovedtillitsvalgt i anleggsavdelingen i Skanska Norge, Jan Åge Vik.

Mye lest: Alf Åge ble skadet for livet på jobb. 19 år senere kjemper han fortsatt for millionerstatning

Faller mellom alle stoler

Men det viste seg fort at det ikke skulle være så enkelt.

Hovedavtalen mellom LO og NHO forutsetter at det må foreligge et saklig grunnlag som gjør det nødvendig for bedriften å permittere ansatte. For at bedriftene skal kunne permitterte de ansatte, må aktiviteten i bedriften bli redusert eller stanset. «Hvis produksjonen kan gå som normalt, på tross av at enkelte arbeidstakere ikke kommer seg på jobb, vil det ikke være saklig grunn til å foreta permittering», skriver LO-advokatene på LOs hjemmeside.

Ifølge LO-advokatene kan ikke arbeidsgiveren si opp ansatte som ikke kommer på jobb fordi grensa er stengt. Men, arbeidsgiver har ikke lønnsplikt. Dermed mister ikke de ansatte jobben – men de mister inntekten.

En forutsetning for å få dagpenger er at du er permittert eller sagt opp. De utenlandske anleggsarbeiderne er ingen av delene, og har per i dag ikke krav på dagpenger.

Men hva med sykepenger? Så lenge du ikke er syk eller det er mistanke om at du kan være smittet, så har du ikke krav på sykemelding eller sykepenger.

Denne skaper debatt: Jan-Henki ble avvist på grensa til Norge. Nå krever LO svar fra regjeringen

– Helt tragisk!

Nyheten om at grensene skulle stenges, kom onsdag kveld, drøye 48 timer før grensestengningen ble iverksatt. Det første Jan Åge Vik tenkte da han hørte at grense skulle stenges, var at nå kom han til å få det heftig travelt framover.

– Å søke om dagpenger hos Nav når du sitter i utlandet kan være litt av en utfordring, forklarer han.

At medlemmene hans ikke hadde krav på dagpenger, begynte å demre utover fredagen.

– Jeg snakket med Nav på fredag. De sa at de skulle vurdere søknadene om dagpenger når de kom, men at det ikke var noen automatikk i at de skulle få penger. Da skjønte jeg at regjeringa har stengt grensene uten å lage en åpning for at folk som ikke kommer på jobb kan få dagpenger. Det er helt tragisk!

Fikk du med deg denne? – Det er nesten umulig å få dagpenger for utenlandske anleggsarbeidere

– Vi må tenke på HMS

I Veidekke Infrastruktur er det 1.300 ansatte, og ikke mange av dem er pendlere som bor i utlandet.

– Vi har en seks-sju svensker og fire-fem polakker som pendler over grensa, forteller regiontillitsvalgt i Veidekke Infrastruktur, Inge Ramsdal.

De fleste av de utenlandske pendlerne var på jobb i Norge da grensene stengte. De har fått tilbud om å fortsette å være på jobb til grensa åpner igjen.

– De som har avslutta rotasjonsordningen og skulle gått over på friperioden sin, får tilbud om å jobbe 7,5 timers dager framover. Vi tilpasser den ukentlige arbeidstiden så det ikke overstiger det loven sier er tillatt, forklarer Ramsdal.

Han ser ingen grunn til å gi kriseunntak fra arbeidsmiljøloven på grunn av grensestengning, sånn at det blir mulig å jobbe mer enn det loven gir adgang til i dag for utenlandske arbeidere som er her i landet.

– Arbeidsmiljøloven er fleksibel nok, vi klarer fint å håndtere situasjonen innenfor dagens lovverk, mener han.

Og peker på at det er viktig å huske at loven er til for å beskytte arbeidstakerne.

– Vi må også tenke på helse, miljø og sikkerhet når vi planlegger arbeidstiden, understreker han.

Mye delt: Fredric blir kalt «han koronasvensken»: – Føler vi har seks millioner nordmenn mot oss

(Saken fortsetter under bildet)

Inge Ramsdal, regiontillitsvalgt i Veidekke Infrastruktur.

Inge Ramsdal, regiontillitsvalgt i Veidekke Infrastruktur.

Martin Folmoe

– Byggherre må være fleksible framover

I Drammen har Veidekke Infrastruktur leid inn et italiensk spesialfirma på spunting, det vil si støttekonstruksjoner som brukes for å holde løsmasser unna i en tunell.

– Der vil vi kunne få noen problemer framover, tror Inge Ramsdal.

Hvis de ansatte drar hjem etter arbeidsperioden, vil de ikke komme inn i landet igjen så lenge grensene er stengt.

– Hvis det blir problemer med å få jobben ferdig på grunn av stengte grenser, må Bane Nor som er byggherre være fleksibel og utvide byggetiden.

Ramsdal tenker ikke bare på dette enkeltprosjektet.

– Hvis anleggsbedrifter ikke blir ferdige til tidsmilepæler i et prosjekt, kan de få dagmulkter. Men under denne ekstraordinære situasjonen må byggherrer – og i alle fall de offentlige – være fleksible og utvide byggetiden. Skal alle være med på dugnad, ja da får alle være med, slår han fast.

For hvis ikke tidsfristene endres, kan det gå utover arbeiderne.

– Da vil det kunne bli et intenst tidspress for å få prosjektet ferdig, noe som vil gå ut over helse, miljø og sikkerhet!

Mye lest: Alf Åge ble skadet for livet på jobb. 19 år senere kjemper han fortsatt for millionerstatning

– Politikerne må på banen!

Både Inge Ramsdal og Jan Åge Vik har forståelse for at regjeringen stengte grensene for å få kontroll på importsmitte av virus.

– Jeg forstår veldig godt at grensene må stenges, og synes det er helt greit. Det skulle kanskje til og med vært gjort tidligere, sier Jan Åge Vik.

Inge Ramsdal mener også at grensestengning er greit, når det muterte viruset nå ser ut til å bre om seg.

– Jeg håper vi får kontroll på pandemien. Å stenge grensene skulle vært gjort for lenge siden. Nå må vi bare fortsette å ta hensyn, vaske hender, bruke antibac og masker fram til man får vaksinert folk, sier han.

Men at utenlandske arbeidere som ikke kommer seg på jobb på grunn av stengte grenser sitter igjen uten en krone, det må det ordnes opp i.

– Nå må det en politisk beslutning til. Det går ikke an å si ja takk til arbeidskraften til 170.000 mennesker som ikke bor i Norge, men deretter si at de ikke skal få noen kompensasjon når regjeringa stenger grensene. Det holder ikke, slår Ramsdal fast.

NAF: Arbeidsfolk kan ikke ta regningen alene

Også i Arbeidsmandsforbundet kom det overraskende på at utenlandske medlemmer som ikke kommer seg på jobb på grunn av stengte grenser ikke har krav på dagpenger.

Akkurat hvor mange det er, har de ikke tall på. Det er færre nå en for et par år siden, da byggingen av Follobanen var på sitt mest intense. Mange av selskapene som bygde der, var utenlandske. Men det er fortsatt en del utenlandske selskap på norske anleggsplasser, samt utlendinger ansatt i norske anleggsbedrifter.

– Vi hadde en diskusjon på fredag formiddag om konsekvenser av stengingen for våre medlemmer. Problemet vi så var at de kunne bli vanskelig å få meldt seg permittert. Ikke at de ikke hadde krav på dagpenger, forteller forbundssekretær Arne Presterud.

Han håper dette er resultatet av dårlig håndverk under tidspress, og at det ikke var planlagt.

– Det kan ikke være sånn at arbeidsfolk skal betale hele utgiften ved denne nedstengningen. Da er det ingen dugnad!

Nå krever Arbeidsmandsforbundet at det kommer politisk løsninger på bordet kjapt, sånn at arbeidsfolk som ikke kan komme inn i landet får en økonomisk kompensasjon.

– Dersom denne nedstengningen varer mer enn 14 dager, da blir det problemer. Vi kan faktisk ikke la arbeidere gå uten penger, når vi har bedt dem om å komme, sier Presterud.

Ørjan får ikkje feriepengar på dagpengane: – Handlar ikkje om dyre sydenturar, men å ha fri saman med familien

(Saken fortsetter under bildet)

Arne Presterud, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

Arne Presterud, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

Ole Palmstrøm

– Opptatt av å finne en løsning

Statssekretær i arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan, skriver i en e-post til Arbeidsmanden at det er opp til partene i arbeidslivet å vurdere endringer i permitteringsreglene, siden adgang til å permittere ikke er lovfestet, men fremgår av tariffavtaler og ulovfestet rett basert på disse avtalene.

– Vi har hatt et møte med partene i formiddag for å høre hva de tenker om dette. Vi har videre dialog med dem, og er opptatt av å finne en løsning, skriver Einan.

Når det gjelder dagpengesiden, skriver statssekretæren at det er slik at dagpenger under permittering etter regelverket kan gis dersom permitteringen skyldes «…arbeidsmangel eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke…».

– Dagpengereglene åpner dermed for at man kan innvilge dagpenger under permittering dersom arbeidsgiver får anledning til å permittere i denne situasjonen, forutsatt at de øvrige vilkår for rett til dagpenger er oppfylt, skriver Einan.

Arbeidsmanden stilte også spørsmålet om hvorvidt departementet var klar over at utenlandske arbeidsfolk som ikke kommer inn i Norge blir stående uten en krone i inntekt da grensa stengte. Det fikk vi ikke svar på.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse