JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Varsko her – nå lanseres historiebok om bergverk i Rogaland

13 forskjellige artikler om alt fra gruvedrift til steinhuggerier er nå samlet mellom to permer. I over to år har Arbeidernes Historielag i Rogaland jobbet med en bok om bergverksindustrien i fylket.

Faksimile

camilla@lomedia.no

Boka har fått tittelen Varsko her! Undertittelen er Bergverk i Rogaland gjennom tidene, og blir av redaktør Jan Magne Arntsen beskrevet som et ganske ambisiøst bokprosjekt.

 – Vi slår på stortromma, sier Arntsen på telefon fra vestlandsfylket.

Han kan også fortelle at tittelen på boka er litt personlig. Han er selv sønn av en steinhogger, og husker godt at faren drev og sprengte. Da måtte han alltid rope en advarsel først: varsko her!

– Det er et uttrykk som er brukt i gruver, og ikke minst i steinhoggeriene rundt omkring, forteller han.

Steinhuggeriene blir også trukket fram i boka, i tillegg til gruvedrift, bergverk, og produksjon av byggeråstoff som pukk, stein og grus.

– Den favner veldig vidt, vi har til og med en egen artikkel om steinhoggerne som bygde Stavanger domkirke. Det er derfor vi er litt ambisiøse når vi snakker om «gjennom tidene», sier Arntsen.

Mange involverte

Det var for to år siden at noen i Arbeidernes Historielag i Rogaland møtte hovedtillitsvalgt i Sandbekk Grubearbeiderforening, Frank Toks, og det ble diskutert om det var mulig å få laget en egen bok.

Toks gleder seg veldig over boken, og kan røpe at grubearbeiderforendingen har fått et eget kapittel der den får dokumentert hele historien sin.

– Vi er 90 år neste år, så dette er en viktig bok for oss som er interessert i bergverk, gruvedrift og historie, sier Toks. 

Møtet bar tydeligvis frukter, for med 13 forskjellige artikler av 14 artikkelforfattere, er nå boka straks klar fra trykkeriet.

Frank Toks , hovedtillitsvalgt i Sandbekk Grubearbeiderforening, setter pris på at Titania har fått et eget kapittel i boka.

Frank Toks , hovedtillitsvalgt i Sandbekk Grubearbeiderforening, setter pris på at Titania har fått et eget kapittel i boka.

Jan-Erik Østlie

Betyr mye

For redaktør Arntsen betyr det mye å få gitt den ut:

– Rogaland er et av Norges største bergverksfylker. Allerede på 1880-tallet var Visnes gruver på Karmøy Norges største gruvevirksomhet. Det var et samfunn med 3000 innbyggere, større enn både Røros og Kongsberg. Det er ikke sånn som alle vet.

Arntsen har lurt på hvem det var som jobbet i disse virksomhetene, hvor de kom fra, og hva de tok med seg av kultur. Han forteller at boken har et spesielt søkelys på svensker som kom til Rogaland for å jobbe i gruver og steinhoggerier.

Han nevner spesielt en artikkel som handler om svenske rallarer sin innvirkning på kultur og politikk. Han har selv skrevet artikkelen, sammen med med Birger Lindanger. De har begge forfedre som har jobbet i steinindustrien.

– Min slekt kommer fra Bohuslän i Sverige, så jeg har en personlig relasjon til dette, sier han.

Hverdagslivet til arbeiderne

Noe av det mest oppsiktsvekkende i arbeidet med boka, har ifølge Arntsen vært påvirkningen, både den kulturelle og den politiske, som de lokale fikk fra folka som reiste rundt på anlegg – de som vi i dag vil kalle for arbeidsinnvandrere.

– Rogaland er et blått fylke politisk, men det er noen «røde lommer» innimellom.

– Om vi går 100 år tilbake i tid kom det syndikalister, kommunister og andre fra den ytterste venstresida og påvirket lokalbefolkningen som ofte var småbønder, jobbet i gruvene, eller i steinhuggeriet, sier han.

Hverdagslivet til arbeiderne har også vært viktig å få beskrevet i boka:

– Hvordan de levde, hva de var opptatt av, og hvordan hverdagen deres var, har vært noe av det mest grunnleggende å få med, sier Arntsen.

Boklansering blir i Jøssingfjord i Sokndal 7. desember, før turen går videre til Stavanger dagen etter. 

Forsiden og baksiden av boka

Forsiden og baksiden av boka

Faksimile

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse