JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DRAMATISK HISTORIE: Felicia McGill Cephas flyktet fra borgerkrig i Liberia og kom til Norge. Nå bor hun i Trondheim, og er ikke redd for å synes. Gjennom Arbeidsmandsforbundet kjemper hun for kvinners rettigheter i arbeidslivet.

DRAMATISK HISTORIE: Felicia McGill Cephas flyktet fra borgerkrig i Liberia og kom til Norge. Nå bor hun i Trondheim, og er ikke redd for å synes. Gjennom Arbeidsmandsforbundet kjemper hun for kvinners rettigheter i arbeidslivet.

Glen Musk

Vasker med visjoner

Felicia McGill Cephas så hvordan moren måtte be faren om penger for hver minste lille ting. Nå skal renholderen bygge opp drømme­firmaet, der medsøstre får muskler til å forsørge seg selv.


28.04.2017
10:43
21.08.2023 17:14

merete.holtan.garte@lomedia.no

– Det har ikke vært enkelt for mannen min, begynner Felicia McGill Cephas.

Hun står utenfor Nova Kino i Trondheim sentrum, der hun vasker for Insider Renhold og Miljø. Noen etasjer over holder Norsk Arbeidsmandsforbund avdeling 8 Midt-Norge til. Der har Felicia flere verv, og i mai stiller hun på LO-kongressen for andre gang.

En av fanesakene hennes er at kvinner, og særlig innvandrerkvinner, skal få heltidsstillinger. Selv har hun greid seg gjennom borgerkrig i hjemlandet og finanskrise i Norge, og kjemper for at andre kvinner skal kunne ta like godt vare på seg selv.

– Kvinner må få en egen økonomi. Hvis de jobber fire-fem timer om dagen, må de gjøre alt hjemme. Hvis begge kommer hjem samtidig, er det mer sannsynlig at arbeidsoppgavene blir delt.

Så enkelt kan det sies. Men å gjøre det?

– Jeg er selv fra et samfunn som er veldig mannsdominert, og har måtte jobbe hardt for å få mannen min til å forstå at vi må dele på oppgavene hjemme.

Les også: LO Stat vil ha mest til de lavtlønte – og alle skal få mer å rutte med

Vokste opp i gruvesamfunn i Liberia

Det er ennå kjølig i Trondheim, men sola lover vår, og Felicia har tatt på seg kjole for første gang på lenge.

– Jeg har ikke på meg strømpebukse en gang - se! Hun peker på de bare leggene og ler, hun føler seg fri.

Frihet kan være så mangt, og 44-åringen har på alle måter måttet kjempe for sin.

I oppveksten i Liberia var alt godt og trygt, hun levde i et internasjonalt gruvesamfunn med mamma og pappa og en søskenflokk på ni. Faren jobbet som lastebilsjåfør mens moren var hjemme.

– Pappa sørga for alt det økonomiske, og mamma måtte spørre pent her gang hun trengte noe. Og da pappa døde, satt hun igjen med ingenting! Ingen pensjon eller sikkerhet!

Felicia snakker i utropstegn når hun er engasjert.

– Det samme gjelder stemoren min. Hun kunne ikke en bokstav, og skjønte ikke hvor viktig det var å gå på skole.

Glen Musk

Følg oss på Facebook.

Fødte under angrep

Vissheten om at hun må sørge for seg selv, har vært med Felicia siden.

– Livet, filosoferer hun. – Det er litt av hvert å finne ut av.

Hun smiler og rister på hodet på samme tid. Forteller om da hun var 18 år og gravid, og borgerkrigen kom til Liberia.

Felicia flyktet til nabolandet Guinea, men i flyktningleiren var det ikke noe sykehus.

– Jeg hadde venner som hadde dødd under fødsel, eller mista barnet på grunn av dårlig hygiene.

Hun reiste derfor tilbake til gruvesamfunnet i Liberia, som hadde landets beste sykehus. Så kom dagen hvor hun visste at nå - - skulle det skje. Riene satte inn. Det samme gjorde et nytt angrep. Det var rettet mot landets ghanesere, og mormoren var fra Ghana.

– En liten gutt ropte til oss: «Dere må ut av landet ! Det er farlig!»

Men Felicia kunne ikke. Mormoren flyktet, men hun ble igjen, og gikk hele veien til sykehuset. Det tok en time og et kvarter.

– Da jeg kom inn dørene, fødte jeg.

Våpen i leiren

Det ble ei jente, og hun var frisk og fin. Året var 1990. Ett år senere fikk Felicia ei ny jente, med samme mann, men han ville ikke ha noe ansvar for den lille familien. Felicia levde da i flyktningleiren i Guinea, hun ble der i 13 år.

Og grep de mulighetene hun fikk.

Hun fullførte fire års videregående utdanning og tok seg av foreldreløse barn, fulgte på med lærerkurs og jobbet som førskolelærer i fem år. På en undervisningsreise møtte hun læreren Randy, og de giftet seg.

De har nå to gutter sammen, den andre født i Norge. For Guinea var slett ikke trygt.

– Vi var avhengige av å finne mat i naturen. Men lokalbefolkningen likte det ikke, og folk i mottaket hadde med seg våpen fra krigen. Trygg­heten forsvant.

– Og så ble det Norge og Verdal. Trivdes dere?

– Ja!

Det glimter til i øynene til Felicia.

– Jeg huska noe jeg hadde lært på skolen, om den norske midnattssola. Da jeg hørte det ble Norge, tenkte jeg «oi!» Men egentlig ønska vi oss bare en fredelig plass for barna. Et sted der vi kunne leve normalt.

Få vårt nyhetsbrev.

Trivdes så gæli

Det fikk familien McGill Cephas, men det skulle likevel ikke bli enkelt.

Randy fikk jobb som industrimaler mens Felicia tok norskkurs og videreutdanning innenfor helsefag og barn- og ungdomsfag, i tillegg til halv jobb som renholder. Så kom finanskrisen.

Randy mistet jobben, og de to søkte lykken i Trondheim.

– De to første månedene levde vi på kredittkort, sier Felicia, og sukker over hvor lite de visste om rettighetene sine. Som at Felicia mistet lærlingplassen i ny kommune, og at de begge hadde krav på dagpenger.

For å overleve økonomisk, tok Felicia full jobb som renholder. Midlertidig, trodde hun.

– Men så trivdes æ så gæli!

Felicia stråler, på trøndersk. Hun liker å vaske, og er blitt betrodd stadig flere oppgaver.

– Jeg har lite tillit til meg selv noen ganger, men folk rundt meg har vist meg så mye tillit!

Hun nevner distriktssekretær På Sture Nilsen i Arbeidsmandsforbundet.

– Når jeg tror jeg ikke kan, sier han: «Du klarer dette».

Glenn Musk

Wedding crashers

Og det gjør Felicia. Siden hun ble tillitsvalgt i 2010, har vervene ramlet på. Hun har sittet i tariffråd- og bransjeråd, vært styremedlem og fagpolitisk leder i avdeling 8 og er nå valgt ut til å delta på LO-kongressen for andre gang.

Pål Sture Nilsen forteller at Felicia har de grunnleggende holdningene til solidaritet på plass, og en unik forståelse av den norske fagforeningen. Samtidig har hun tatt vare på noe av kulturen fra hjemlandet.

Det fikk distrikssekretæren oppleve da ha ble invitert til bryllup på liberiansk vis, til Felicias eldste datter.

– Oh my God!

Felicia kaster hodet tilbake og ler av minnet.

– Det ble helt kaos! Du vet, sier hun, og forklarer:

– I hjemlandet mitt er det ingen vits i å sende ut invitasjoner, alle kommer uansett. Men her bestemte vi oss for å sette opp bordkort og greier. Vi hadde kanskje invitert 150, og så kom det 250! Og de nekta å gå! Det endte med at noen måtte gå på restaurant for å få seg mat, og at folk vi hadde invitert fra Canada, Danmark og London ikke fikk sitte ned.

Ble smitta av makt

Med fire barn fra 13 til 26 år, dessuten to barnebarn, full vaskejobb og en håndfull verv, er Felicia saktens vant til kaos. Nå gleder hun seg til LO-kongressen.

Sist gang fikk hun møte Jens Stoltenberg.

– Det var stort! Jeg ble smitta av makt! jubler hun, men Felicia har også noe annet å se fram til.

Ektemannen og svigersønnen har startet vaskefirma, og Felicia vil bidra. Endelig kan hun få samlet alle visjoner, og gi innvandrerkvinner det hun mener de har krav på.

– Jeg ser hvordan kvinner som ønsker seg jobb, for eksempel gjennom Nav, er flinke og ivrige, men mister motivasjonen. I vårt firma skal de få føle seg som en del av selskapet, og få jobbe fullt. Jeg krysser fingrene for at vi klarer det! Og jeg vil selv være med å vaske. Jeg trives på gølvet, jeg, sier Felicia McGill Cephas.

Les også:

Renholder Roxana håper på fulltidsjobb

Renholdsfirma utstyrer renholderne med mopp og app

28.04.2017
10:43
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker