JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret i vaktbransjen:

Vekterne brøt lønnsforhandlingene: – De sa kategorisk nei til alle våre forslag, uansett kostnader

Over et døgn før fristen brøt Arbeidsmandsforbundet forhandlingene med NHO Service og Handel om vekternes overenskomst.

Paul S. Amundsen

ane.borrud@lomedia.no

– Vi skjønte at forhandlingene kom til å bli vanskelig, men hadde håpet at NHO Service og Handel ville gå inn i reelle forhandlinger med oss, sier forbundsleder og forhandlingsleder Anita Johansen.

Da Arbeidsmandsforbundets vekter-delegasjon opplevde at motparten ikke ville forhandle, brøt de opp i går kveld. Selv om fristen for å bli enige var klokken 24:00 onsdag, det vil si natt til torsdag.

– NHO Service og Handel sa kategorisk nei til alle våre forslag, uansett kostnader, fortsetter Johansen.

Vekternes krav

Årets oppgjør er et hovedoppgjør. Det vil si at partene både skal bli enige om ny lønn, men også endringer i teksten i overenskomsten. Det er der blant annet det står hvor mye vekterne skal få for å jobbe natt eller helg. Og det er der eventuell forskuttering av sykepenger må inn.

For vekterne gikk inn i forhandlingene med blant annet disse kravene.

• å styrke medlemmenes kjøpekraft,

• å øke natt-tillegget utover 26 kroner i timen,

• å øke helgetillegget utover 46 kroner i timen, og

• at vekterne skal få sykepenger forskuttert fra arbeidsgiver.

– Vi skjønner jo at endringer i teksten kan få økonomiske konsekvenser, og ønsket å få det på plass først, for deretter å ta økonomien, sier Johansen.

Debatt: «Hvor er sikkerheten til vekterne?»

NHO Service og Handel: Krevende

Sigbjørn Mygland, direktør arbeidsliv hos NHO Service og Handel, var arbeidsgiversidens forhandlingsleder. Han sier gårsdagens forhandlinger var krevende.

– Vi hadde jo håpet å komme i land i forhandlingene, og er sånn sett ikke fornøyd med at det ble brudd. Jeg synes vi kunne gitt det mer tid, men har forståelse for at vi sto langt fra hverandre og at det var krevende å finne felles grunn.

Mygland er ikke enig i at det ikke var reelle forhandlinger.

– Det var forhandlinger, men kravene fra Arbeidsmandsforbundet var vanskelig å gå med på. De innebar kostnader langt utover årets ramme.

Riksmekleren

Nå må partene få hjelp av Riksmekleren for å prøve å bli enige.

– Jeg håper først og fremst på reelle forhandlinger hos Riksmekleren. At det kan bli litt bevegelse i forhandlingene, sier forbundslederen i Arbeidsmandsforbundet.

Hun har fortsatt et håp om at de skal klare å bli enige – med Riksmeklerens hjelp.

– Vi ønsker selvfølgelig ikke en streik, men samtidig er det det virkemiddelet vi har, dersom vi ikke kommer i havn med kravene våre, avslutter hun.

Det er ikke fastsatt noen tid hos Riksmekleren.

Fått med deg denne? Henning og kollegene fikk 100.000 kroner i bonus av arbeidsgiver

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse