JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekter-streiken: Securitas-sjefen tjener ti ganger mer enn en vanlig vekter

NHO Service og Handel kaller vekterstreiken umusikalsk. Når Securitas-sjefen tjener ti ganger så mye som en vanlig vekter, må vekterne få streike for å minske lønnsgapet, mener hovedtillitsvalgt i vekterbedriften.
Securitas-sjef Martin Holmen tjente 3,9 millioner i fjor.

Securitas-sjef Martin Holmen tjente 3,9 millioner i fjor.

Tri Nguyen Dinh og Securitas

aurora@lomedia.no

420 vektere organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) er tatt ut i streik etter at det onsdag ble brudd i meklingen med NHO Service og Handel hos Riksmekleren.

Det er vektere fra de store aktørene Securitas og Avarn Security (tidligere Nokas), som streiker.

Streiken er en kamp for å få vekterne ut av lavlønnsfella, ifølge forbundsleder i Arbeidsmandsforbundet og forhandlingsleder for vekterne, Anita Johansen.

En nyansatt vekter tjener i dag 184,97 kroner i timen ved 37,5 timers uke, og etter ni år er ansiennitetstoppen nådd. Da tjener vekteren 194,47 kroner i timen, ifølge Arbeidsmandsforbundet.

Les også: Forhandlingsleder: – Vekterne går ut i streik for å komme ut av lavlønnsfella

Da streiken var et faktum kalte direktør Anne-Cecilie Kaltenborn i NHO Service og Handel det umusikalsk å gå til streik fordi vekterbransjen er hardt rammet av koronakrisa.

Hovedtillitsvalgt i Securitas, Robert Ball, reagerer på at arbeidsgiversiden kaller vekternes streik for bedre lønnsvilkår umusikalsk, når sjefen i selskapet, Martin Holmen, tjener ti ganger så mye som en vanlig vekterlønn.

– Sett i lys av at Holmen tjener ti ganger så mye som en vanlig vekter, kan man jo diskutere hvor umusikalsk det er for oss å ønske å få minsket lønnsgapet, sier Ball til FriFagbevegelse og fortsetter:

– Om vi er umusikalske, så synger de falskt.

Sett i lys av at Securitas-sjef Martin Holmen tjener ti ganger så mye som en vanlig vekter, kan man diskutere hvor umusikalsk det er for vekterne å ønske å få tettet lønnsgapet, mener hovedtillitsvalgt Robert Ball i vaktselskapet Securitas.

Sett i lys av at Securitas-sjef Martin Holmen tjener ti ganger så mye som en vanlig vekter, kan man diskutere hvor umusikalsk det er for vekterne å ønske å få tettet lønnsgapet, mener hovedtillitsvalgt Robert Ball i vaktselskapet Securitas.

Brian Cliff Olguin

3.9 millioner til Securitas-sjefen i fjor

Så hvor mye tjener sjefene til de streikende vekterne?

Årsregnskapet fra 2019 viser at administrerende direktør Martin Holmen i Securitas hadde en årslønn på 3.877.000 kroner, om man ikke inkluderer andre godtgjørelser.

Tall fra Proff.no viser at lederlønnen i Securitas har økt kraftig de senere årene, fra rundt 2 millioner i 2014, til drøyt 4.4 millioner i toppåret 2017, for så å gå litt ned. Med en lønn på i underkant av 4 millioner i 2019, er lønna likevel nær det dobbelte av hva den var i 2014.

Vaktselskapet ønsker ikke å opplyse hvor mye Holmen tjener i inneværende år, men viser til at lønna offentliggjøres i regnskapet for 2020.

På spørsmål om lønna har økt eller eventuelt gått ned i forbindelse med koronakrisa, viser talsperson Dorothy Billett til at lederlønna basert på resultater i 2020, ikke blir vurdert før i januar 2021.

Daglig leder Vidar Berg i Avarn Security hadde i fjor en årslønn på 2.420.000 kroner, ikke inkludert andre godtgjørelser, ifølge årsregnskapet fra 2019.

Tall fra Proff.no viser at lederlønna i selskapet i årene 2014 til 2019 har variert mellom 2 millioner kroner og 2.4 millioner kroner.

Kommunikasjonsdirektør Ådne Mauritzen i Avarn Security ønsker ikke å uttale seg om lederlønnen har økt eller gått ned i det som er et vanskelige år for bransjen. Han viser til NHO Service og Handel for alle spørsmål knyttet til streiken.

– Vekterne sakker akterut

Etter at vekterne streiket i 2010, fikk de inn en protokoll i tariffavtalen som sa at partene var enige om at lønnsutviklingen i bransjen skulle bedres. I tillegg til en treåring opptrappingsplan for lønna, slår protokollen fast at målet er å komme nærmere gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Fra 2016 har vekterne bare sakket akterut sammenlignet med industriarbeiderlønna, sa forbundslederen til Arbeidsmanden onsdag.

NHO Service og Handel ønsket ikke å kommentere saken.

Les også: Robert (30) står i stormen for vekterne: – Jeg har meninger, jeg har kapasitet og jeg er forbanna

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse