JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vold mot vektere vekker Arbeidstilsynet

20 vektere utsettes daglig for alvorlige trusler, ifølge statistikk hentet inn fra nedre del av det sentrale Oslo sentrum. Tallene får Arbeidstilsynet til å rette blikket mot vaktbransjen i 2016.
VIL HA TILSYN: Hovedverneombud for Nokas, Kenneth Bøhlerengen, vil gjerne ha besøk av Arbeidstilsynet. Men aller helst vil han ha mer synlig politi der vekterne jobber.

VIL HA TILSYN: Hovedverneombud for Nokas, Kenneth Bøhlerengen, vil gjerne ha besøk av Arbeidstilsynet. Men aller helst vil han ha mer synlig politi der vekterne jobber.

Tri Nguyen Dinh

merete.holtan.garte@lomedia.no

Olav Thon Gruppen har gjennom en 18-månedersperiode registrert episoder med vold og trusler mot vektere på Oslo Sentralstasjon, Oslo City, Arkaden, Gunerius og Grønland Torg.

Tallene, presentert for handelsstand og politi av Thon-gruppens sikkerhetssjef Ola Stavnsborg i oktober, er oppsiktsvekkende:

* Vektere i dette området ble alvorlig truet i 8789 situasjoner i løpet av de 18 siste månedene fram til juni 2015. Det tilsvarer 488 tilfeller per måned, og rundt 20 hver dag.

* I 339 tilfeller ble vektere utsatt for vold i dette området. Det vil si 19 per måned, eller at én vekter oftere enn hver annen dag ble utsatt for vold.

Tallene er hentet fra bransjebladet Aktuell Sikkerhet.

Altfor høye tall

Oslo S, Grønland Torg og de tre kjøpesentrene i Oslo sentrum har alle vakthold levert av Nokas. Vaktselskapets hovedverneombud Kenneth Bøhlerengen mener tallene er altfor høye.

– Men at tidene er tøffere for vektere nå enn før, er helt sikkert, sier Bøhlerengen, og får støtte av kommunikasjonssjef i Nokas, Ådne Mauritzen:

– Nokas har et litt mer nyansert forhold til tallene, men er enig i at alvorlige trusler har vært et spesielt stort problem på Oslo Sentralstasjon, sier Mauritzen til fagbladet Aktuell Sikkerhet.

Bekymrer Arbeidstilsynet

Også politiet mener statistikken viser et for dystert bilde.

– Vi har tydeligvis ulike definisjoner på hva som er alvorlig vold og trusler, sier politioverbetjent Svein Rune Andersen ved Grønland politistasjon til Aktuell Sikkerhet.

Arbeidstilsynet tar likevel Olav Thon Gruppens statistikk på alvor.

– Uansett om tallene fra Thon-gruppen hadde vært halvert, ville det vært grunn til bekymring både når det gjelder sikkerhet og arbeidsmiljø. Disse tallene gjør at Arbeidstilsynet i Oslo vil prioritere vaktbransjen i 2016, lover tilsynsleder Morten Kjerstad Larsen.

Ja takk til tilsyn

Vekternes situasjon i hovedstaden blir med andre ord et satsningsområde for Arbeidstilsynet i kommende år. Kenneth Bøhlerengen i Nokas hilser oppmerksomheten velkommen.

– Ingenting er bedre enn om Arbeidstilsynet vil se nærmere på vår hverdag, sier hovedverneombudet.

– Hva slags tiltak trenger dere for at vekternes arbeidsforhold skal bli bedre?

– Det er vanskelig å svare på. Men det er fint om tilsynet går gjennom forholdene og ser om noe kan bli bedre.

Bøhlerengen mener tilsyn er vel og bra, men at vekterne i første rekke trenger mer beskyttelse.

– Politiet må komme på banen, og være mer synlig der vi er.

Anmelder for lite

Arbeidstilsynet påpeker på sin side av vaktselskapene er for dårlige til å bruke politiet.

– Skal et trygt arbeidsmiljø opprettholdes, er det nødvendig at vekterne anmelder hendelser med vold og trusler. Å ikke gjøre det fordi man opplever at politiet ikke prioriterer etterforskning og dermed henlegger saken, er ikke grunn god nok, sier tilsynsleder Morten Kjerstad Larsen til Aktuell Sikkerhet.

Kenneth Bøhlerengen i Nokas er delvis enig.

– Ut ifra de tallene Thon-gruppen presenterer, anmelder vi en altfor liten andel. Det er tall vi ikke kjenner oss igjen i, men generelt er det absolutt riktig at vi anmelder for få forhold. Det er en veldig tidkrevende prosess, og ofte skjer det ikke så veldig mye fra politiets side.

– Mener dere at anmeldelsene ikke blir tatt på alvor?

– Nei, vi opplever nok at vi som vektere har et svakt stillingsvern. Du kan spytte på en politimann og slå ned en vekter, men hvilken av handlingene gir høyest straff? spør Bøhlerengen retorisk.

Hovedverneombudet ønsker seg først og fremst et mer tilstedeværende politi.

– Det vil kunne virke forebygge mot vold og trusler, sier han.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse