JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Tre av fire LO-krav i boks

– På under to år har den rød-grønne regjeringen kvittert ut tre av fire krav som landets lønnstakere stilte til oss i valgkampen. Det synes jeg egentlig er veldig bra, sier statssekretær Svein Fjellheim.

– Selv hadde jeg aldri drømt om at vi skulle ha kommet så langt etter så kort tid, skryter Fjellheim til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Den 61 år gamle statssekretæren med svennebrev i pølsemakerfaget har lang fartstid som fagforeningsmann og Ap-politiker i Stavanger. Nå er han «LOs mann» på Statsministerens kontor og dermed en del av det Venstre-leder Lars Sponheim kaller «et demokratisk problem».

Det er en kritikk den sindige rogalendingen tar med knusende ro.

– For meg er det faglig-politiske samarbeidet mellom LO og Ap slett ikke noe problem, men en berikelse for demokratiet, sier han.

Hindret brutalisering

Fjellheim minner om at noe av det aller første regjeringen tok fatt på da den tiltrådte høsten 2005 var å reversere de klare svekkelsene i Arbeidsmiljøloven som Bondevik-regjeringen og Frp la opp til.

– Dermed fikk vi forhindret en brutalisering av arbeidslivet med flere i midlertidige jobber, dårligere stillingsvern og mer overtidsarbeid. Ja, folk slapp jo å føle dette på kroppen i det hele tatt, før vi fikk satt en stopper for det, konstaterer han.

Fjellheim trekker også fram sykelønnsordningen, der de rød-grønne partiene har stått fast på løftet om å forsvare arbeidstakernes rettigheter.

– Likevel fikk dere mer enn nok kjeft, aller mest fra tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla, da regjeringen ensidig brøt IA-avtalen og ville velte en større del av sykelønnsutgiftene over på arbeidsgiverne?

– Ja, og jeg kan vel si at vi lærte noe av den historien, sier Svein Fjellheim.

Skryter av AFP

Han skryter også av at regjeringen har innfridd LO-kravet om en trygg og rettferdig pensjon, med fortsatt rett til å gå av med AFP (avtalefestet førtidspensjon) fra 62 år. Pensjonsforliket, som også de borgerlige partiene bortsett fra Frp er med på, betyr at AFP-ordningen nå er fredet, hevder han.

– Men likevel opplever regjeringen i disse dager at tusenvis av LO-medlemmer streiker fordi de opplever at de får en dårligere AFP-ordning?

– Ja, og da må jeg oppfordre folk til å ha litt is i magen. AFP bygger som kjent på en avtale mellom regjeringen og partene i arbeidslivet. Detaljene i den nye avtalen skal det forhandles om til høsten. Jeg synes alle bør gi disse forhandlingene en sjanse og ha tro på at LO gjør jobben sin ved forhandlingsbordet.

Kamp mot sosial dumping

Den fjerde store arbeidslivssaken statssekretær Fjellheim trekker fram er kampen mot privatisering og sosial dumping. Her lover han fullt trøkk i tiden framover.

– Det foreløpig siste er de tiltakene statsministeren varslet i sin 1.maitale. For det første skal norske bedrifter ta et større ansvar for det som foregår hos deres utenlandske underleverandører. Oppdragsgivere skal få plikt til å påse at oppdragstakerne eller underentreprenørene betaler det de skal til sine ansatte.

– For det andre vil regjeringen gi fagforeningene rett til innsyn i lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandører. Dermed blir det lettere å hindre at lønns- og arbeidsvilkår dumpes i det skjulte. Dette er viktige skritt, sier Svein Fjellheim. (ANB)

Annonse
Annonse