JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nulltoleranse for sosial dumping

Det må ikke være slik at bedrifter som spekulerer i billig arbeidskraft og lavets mulig pris, vinner offentlige anbud.

Håvard Sæbø

Kommunene og fylkeskommunene er samlet sett en av de største arbeidsgiverne her i landet. Men denne sektoren er også en av de store kjøpere av varer og tjenester. Dette skjer blant annet gjennom anbudsutsettingen. Det er derfor meget viktig at kommunene og fylkeskommunene har klare regler og gode holdninger for å motvirke sosial dumping og være aktive pådrivere for det seriøse arbeidsliv. Kommunene, fylkeskommunene og kommunale/fylkeskommunale selskaper må følge bestemmelsene i forskrift om lønns- og arbeidsvilkår for offentlige anskaffelser og legge ILO-konvensjon -94 til grunn for sin politikk. I klartekst betyr det at de som utfører arbeider for kommunene og fylkeskommunen skal lønne sine ansatte i samsvar med tariffavtaler og være med på å hindre svart arbeid.

— Ha nulltoleranse overfor sosial dumping

— I alle anbud gjøre det klart at det bare er leverandører/entreprenører som lønner sine ansatte i samsvar med tariff som kan få anbud.

Dagens anbudssystem er i stor grad fokusert på pris. Vi har grelle eksempler fra byggebransjen.

Firmaer som satser på egne ansatte med høy kompetanse – sørger for en faglig og relevant fagopplæring av unge folk til næringen, satser på etter- og videreutdanning av egne ansatte, tenker langsiktig i materialutvalg og utførelse, som gir lite og forutsigbart vedlikehold, stiller svakt i offentlige anbud, så lenge det er prisen som teller mest.

Det må ikke være slik at bedrifter som spekulerer i billig arbeidskraft, har få eller ingen egne ansatte, leier inn fra vikarbyråer og setter bort i underentrepriser, ikke tar ansvar for fagopplæring, etter- og videreutdanning, men kun spekulerer i lavets mulig pris, vinner anbud.

I bransjer med mye innleid arbeidskraft fra vikarbyråer svekkes fagkunnskapen. Lysten til å jobbe i et løsarbeidersystem gjør at en prøver å unngå slike bransjer. Det er mye som tyder på at blant annet byggebransjen er på en slik vei. Færre og færre har bransjen som første valg, dette har betydning for kompetansen.

Vi krever derfor at det offentlige styrker kravet til kompetanse, egne ansatte og aktiv lærlingbedrift. Prisen kommer til betydning når kriteriene for et seriøst arbeidsliv er oppfylt.

Følgende krav må prioriteres:

1. #empmargin;Egne faste ansatte innenfor eget fagområde

2. #empmargin;Aktiv lærlingbedrift

3. #empmargin;Majoriteten av de ansatte skal ha fagbrev, der det er naturlig eller tilsvarende målbar kompetanse eller realkompetanse.

4. #empmargin;Ansvarlig ledelse med dokumentert kunnskap/erfaring innenfor faget.

5. #empmargin;Verneombud med godkjent kurs

6. #empmargin;Godkjent revisor de siste 3 år

7. #empmargin;Pris

Fellesforbundet avdeling 8 Telemark forventer at kommuner og fylker tar seriøsiteten på alvor. Vi forventer at det offentlige har anbudssystem som tilgodeser det seriøse arbeidsliv.

Nulltoleranse for brudd på anbudskriterier, lover og regler. Dette må føre til svartelisting for framtidige oppdrag i kortere eller lengre perioder.

Annonse
Annonse