JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ser på franchise

Franchisedrift hindrer fagorganisering, mener HK. Nå ber forbundet Defacto kunnskapssenter for fagorganiserte om hjelp til å se nærmere på problemene.

– Vi mener bestemt at franchise er en av flere organisasjonsformer for å drive fagforeningsknusing. Man organiserer seg bort fra fagorganisering, og på den måte få mer av profitten i egen lomme, sier nestleder i HK, Stein Kristiansen.

Hvem bestemmer?

Franchisedriften gjør at de fagorganiserte ikke lenger møter dem som egentlig bestemmer når de setter seg til forhandlingsbordet. En franchisegiver, for eksempel Reitan, leier ut et konsept til en franchisetaker, for eksempel en Rema-kjøpmann, vanligvis med en fast prosent av omsetningen. Franchisetakeren er selvstendig næringsdrivende, med både økonomisk og administrativt ansvar, og dermed den de tillitsvalgte møter ved forhandlinger. Franchisekonseptet medfører imidlertid bestemte krav om hvordan butikken skal drives, blant annet til lønnsomhet og drift. Dette bestemmes av franchisegiveren, som de tillitsvalgte aldri får i tale. I tillegg er det svært vanskelig å få til konsernlignende strukturer der tillitsvalgte fra flere butikker møtes siden hver butikk er en egen selvstendig enhet.

Må dokumentere

Franchise har vært en rød klut for HK i mange år. Blant annet ser de at medlemstallet i Narvesen-konsernet har falt jevnt og trutt etter at Reitan overtok og innførte franchise for noen år tilbake. – Det finnes mye dokumentasjon på hva franchise er, men lite som ser på sammenhengen mellom franchise og fagorganisering. Det er dette Defacto skal hjelpe oss med. I tillegg skal de hjelpe oss med å se litt på hvordan vi kan unngå problemene. Franchisekonseptet utfordrer avtaleverket vårt, og da må vi kanskje se nærmere både på hvordan tariffavtalene fungerer og hvordan endringer i lovverket kan gjøre det lettere å drive fagforeningsarbeid, sier Stein Kristiansen.

anette@lo-media.no

Annonse

Flere saker

Annonse