JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritikk mot LOs alkoholkultur

Det serveres vin til middager og gjerne en konjakk til kaffen på arrangementer i fagbevegelsen. Nå begynner de kritiske innvendingene å komme.

Leder i Gaustadklubben i Fagforbundet, Are Saastad, rettet i et innlegg i LO-Aktuelt nr 9 oppmerksomheten mot fagbevegelsens egen drikkekultur. Han mener praksis i dag er at alkohol hører med i nær sagt alle sosiale sammenhenger. Styreleder i AKAN, LOs Rita Lekang, er ikke enig. Hun mener LO har en bevisst holdning til spørsmålet.

– Alkohol er ikke bare noe negativt, men også noe hyggelig som man kan servere i utvalgte sosiale sammenhenger, mener hun.

Alkoholsmurt kultur

Saastad skriver: ”I realiteten er det tatt aktive valg for å institusjonalisere en alkoholsmurt kultur.” Klubblederen viser til et kurs han nylig var på, som ble avsluttet med en festmiddag. ”Til middagen ble det servert to glass rødvin og ett glass hvitvin, og til kaffen fulgte et glass konjakk. Dette tilsvarer fire alkoholenheter, som for de fleste av oss gir en merkbar rus, og vanskelig kan kalles naturlig tilbehør til et godt måltid.” Kurslederne reagerte også, men fra sentralt hold skal de ha formidlet at dette hørte med til forbundets ”kurspakke”, som ikke skulle fravikes.

Bevegelsens ansvar

Are Saastad understreker at byrden ved å forholde seg til det forventede måtehold kan være stor for mange. Folk kan si nei og velge mineralvann, men ”fordi dette alltid vil bli kommentert, velger mange som har et vanskelig forhold til alkohol enten å ta risken på å drikke, eller la være å delta i sammenhenger der alkoholen flyter”. Saastad mener man på denne måten ødelegger livet til et ukjent antall tillitsvalgte: ”Etter mitt syn er det et nederlag for en kollektiv organisasjon som fagbevegelsen, dersom den lar være å se alkoholkulturen som et ansvar for bevegelsen som helhet, og i stedet betrakter den som et privat anliggende”.

Til festmiddag

Rita Lekang sier til LO-Aktuelt at man bør være forsiktig med alkohol i kurssammenheng. Hun mener da heller ikke at LO og forbundene serverer alkohol i enhver sammenheng når det er landsmøter, kurs eller seminarer:

– Det blir feil å servere alkohol hver kveld, men jeg forsvarer at det serveres til en avslutnings- eller festmiddag, sier Lekang. Hun mener LO har lagt noen felles akseptable rammer for dette.

Bedriften spanderer

Dag O. Jensen tar opp bedriftsarrangementer og alkoholservering i en klubbavis i Aftenposten. Han viser til at mange i avisen ”for riktig mange år siden” fikk en halv flaske pils når de jobbet søndag kveld. ”Vi valgte allikevel etter hvert å avstå fra godet i solidaritet med de av våre kolleger som hadde alkoholproblemer”, skriver han. Jensen viser til at det er arrangementer med alkohol i dag også. Han skriver at det sendes mailer med oppfordring om å bli med på pub, og der Aftenposten spanderer den første runden. Jensen viser til arrangementer etter arbeidstid, der han mener flere føler seg forpliktet til å delta for ikke å falle utenfor fellesskapet. Han legger til at det serveres alkohol i slike mengder ”at noen kan ha problemer med å stille på jobb dagen derpå”.

Ikke bekymret

AKAN-direktør Halvor Kjølstad er ikke veldig bekymret over fagbevegelsens alkoholkultur. Han minner om at fagbevegelsen ikke er noen avholdsbevegelse, men understreker viktigheten av å ha en bevisst holdning til alkoholbruk. Når det gjelder alkoholavhengige miljøer, mener han lokale forhold bestemmer.

– Det er mye et spørsmål om hva slags holdning ledelsen har. Kjølstad synes likevel det er et tankekors at problemstillingen reises i LO. Men han mener ikke at alle arrangementer i fagbevegelsen må være alkoholfrie.

– Da beveger man seg lett på utsiden av samfunnet, sier Halvor Kjølstad.

Annonse
Annonse