JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Patruljen klar etter sankthans

Fra 25. juni er LOs sommerpatrulje på veien over hele Norge, for 22. gang. Hovedfokus vil som vanlig ligge på at unge i sommerjobb har skriftlige arbeidskontrakter, slik de har krav på.

LO har også en egen informasjonstjeneste for ungdom i sommerjobb. Den er åpen fra 11. juni til og med 10. august. Her kan du få svar på spørsmål om rettigheter og plikter i arbeidslivet, eller sende tips om arbeidsgivere som utnytter ungdom.

Kontaktinformasjon Alle som lurer på noe i forhold til jobben sin kan kontakte sommerpatruljens informasjonstjeneste, på telefon 8 100 1999, e-post sommerpatruljen@lo.no , eller ved å sende sms: kodeord SP <melding> til 2030.

33 anmeldt for "svart" arbeid

I fjor besøkte LOs sommerpatrulje over 4.500 virksomheter. På over 18 prosent av alle besøkte virksomheter ble det avdekket brudd på arbeidsmiljøloven, mot rundt 15,9 prosent i 2005. Totalt ble 234 virksomheter meldt til Arbeidstilsynet, og 33 virksomheter meldt for ”svart” arbeid.

Flere organiserer seg

Kun 99 av henvendelsene kom fra organiserte arbeidstakere i LO-forbund, men flere av de som henvender seg, velger å organisere seg i etterkant.

Samme rettigheter For LO er arbeidsvilkåerne til ungdommen viktig, for ungdom skal ikke behandles dårligere enn andre arbeidstakere. Mange unge har sitt første møte med arbeidslivet gjennom sommerjobben. LO mener det er viktig at ungdommen blir tatt godt vare på i sommerjobben, og at de får et godt første møte med arbeidslivet. Sommerpatruljes viktigste oppgave er derfor å informere ungdom om egne rettigheter og plikter i arbeidslivet, og veilede dem når ting går galt.

Utnyttes Det finnes dessverre arbeidsgivere som utnytter ungdommen, nettopp fordi ungdom ikke kjenner sine rettigheter. Hvert år kommer LOs sommerpatrulje over ungdom som ikke får lønn som avtalt, jobber for mange timer, ikke får lønnsslipp eller er satt til å utføre arbeid som er til skade for deres helse og utvikling, heter det i en melding fra LO.

Annonse

Flere saker

Annonse