JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer makt til de ansatte

De ansattes innflytelse i bedriftene øker. Det hevder Rolf Utgård, mangeårig konserntillitsvalgt og styremedlem i Kværner.

I et intervju med Aftenposten tar likevel fagforeningsveteranen to forbehold:

– Det ene er internasjonaliseringen. Det andre er at beslutningene stadig løftes høyere opp i systemet, ut av bedriftene og inn i konsernene. For å unngå at det siste tar innflytelse fra fagbevegelsen, må man ha et godt samarbeid mellom de lokale og sentrale tillitsvalgte, sier han, påpeker Utgård.

Etter mange år som tillitsvalgt og styremedlem i Kværner, mistet Utgård posisjonen sin da Kværner ble slått sammen med Aker. I dag arbeider han som selvstendig konsulent, og er for tiden hyret inn av YS for å kartlegge de ansattevalgte styrerepresentantenes rolle.

Aftenposten har også gått gjennom årsrapportene til de 25 største selskapene på Oslo Børs forå kartlegge hvilken godtgjørelse de ansattes styrerepresentanter får. Dette er noen av de best betalte styrevervene:

– DnB NOR troner på toppen med et styrehonorar på nesten av halv million kroner.

– Offshoreselskapet Awilco betaler de ansattes styrerepresentanter en godtgjøring på 400 000 kroner.

– Norsk Hydro: 320 000 kroner.

– Statoil: 213 000 kroner.

– Telenor 200 000 kroner.

– Veidekke: 100 000 kroner.

I noen bedrifter har man ordninger som gjør at deler av styrehonoraret går inn i klubbkassa. Et eksempel er bedriftene i Aker-konsernet Der går halvparten av de ansattes styrehonorar enten direkte til klubbkassen eller til felleskassen for faglig aktivitet i konsernet.

Annonse

Flere saker

Annonse